İstanbul’da çamura bulanmanın tam vakti
İstanbul enteresan bir şehir... Bir yandan dev binaların arasında sıkışmış bir yaşam sunuyor gibi gözükse de, bir yandan size sonsuz imkân sunuyor. Şehirden azıcık uzaklaşınca motosiklet üzerinde çamurlara bulanmak da bunlarda biri ve şu anda bunun tam mevsimi. Hem de Dakar Rallisi, motokros, supermoto, enduro klasmanlarında yarışan Türkiye’nin milli motosiklet sporcusu ve eğitmeni Şakir Şenkalaycı ile birlikte...
DUVAR - 1. Şakir Şenkalaycı, yıllar önce bu topraklarda doğup, büyüyüp, yaşamış. Türkiye’nin ilk motosiklet tamircilerinden biri olarak ekmeğini iki tekerden çıkarmış. Gaziantep’ten göç ettiği İstanbul’da “gariban babası” olarak tanınan Şakir Usta’nın tek kolunun olmaması herkesi şaşırtırmış ama kimse de onla aşık atamazmış. Önce oğlu Memduh’a, daha sonra da onun oğlu Şakir’e el vermiş Şakir Usta.
‘DOKUZ YAŞIMDA YARIŞLARA BAŞLADIM’
“Ben dünyaya motosiklet üzerinde geldim” diyor 2. Şakir Şenkalaycı. Rahmetli dedesinin ismini taşıyan Şakir Şenkalaycı, dedesinin ve babasının desteğiyle 1989 yılında yani dokuz yaşında iken motosiklet yarışlarına başlar ve bu artık onun mesleği haline gelir.
ŞAMPİYONLAR ŞAMPİYONU
Bugüne kadar bütün motorsporları branşlarında (motokros, supermoto, enduro, pist) 50 defa üst üste şampiyon olur ve dünyada bugüne kadar kırılmamış bir rekora imza atar. Bu kazandığı başarılardan dolayı kendisine Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar tarafından “Şampiyonlar Şampiyonu” unvanı verilir.
BEŞ YAŞINDAKİ ÇOCUK BİLE YAPIYOR!
Şakir Şenkalaycı, İstanbul’daki Kemerburgaz Kent Ormanı içinde bulunan SS/100 Akademi’de motokros ve enduro eğitimleri veriyor. Bin 250 metreden oluşan ve kendi içerisinde üç ayrı etabı olan parkurda bire bir eğitim alabilmeniz için tek şart, beş yaşından büyük olmanız ve iki tekerlekli bisiklet kullanabiliyor olmanız. Hayatında daha önce motosiklet kullanmamış insanlar burada ilk önce motosiklet kullanmayı öğrenip daha sonra motokros ve enduro eğitimlerini alıyorlar.
İSTANBUL’A YAKIN, İSTANBUL’DAN UZAK
İstanbul gerçekten enduro açısından uygun bir şehir... Şehirden azıcık uzaklaştıktan sonra motosikletinizi patikalardan sürüp çocuklar gibi çamurlara bulanabilirsiniz.
Bu sporun ekipmanları, yol motosikletlerine göre biraz daha farklı özelliklere sahip. Mesela kask ve bot, bu işin en temel yol motorlarından ayıran ekipmanı... Güvenlik ekipmanları olarak dizlik ve body armor (vücut koruma), hem güvenliği yüksek hem de rahat ergonomisi yüksek olanlardan seçiliyor.
‘ÇOK SEVDİM, KARİYER YAPMAK İSTİYORUM’
Gittiniz eğitiminizi aldınız ve “Ben bunu çok sevdim, kariyer yapmak istiyorum” dediniz. Bu durumda ne oluyor diye soruyoruz Şakir Şenkalaycı’ya: “SS/100 Akademimiz içerisinde eğitim alan ve kariyer hedefi olan arkadaşlar, akademimizin yarış takımı olan SS/100 Motosport bünyesine alıp aynı zamanda başkanı olduğum Avrupa Motosiklet Kulübü Derneği vasıtasıyla Motosiklet Federasyonu’ndan motor sporları yarışlarına katılabilmesi için lisans çıkartıyoruz. Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun düzenlemiş olduğu Türkiye’deki yarışlara ve Avrupa’daki motokros yarışlarına bu şekilde katılmalarını sağlıyoruz.”
ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU ÇOCUK
Şakir Şenkalaycı, özellikle yetiştirdiği çocuk sporcularla da tanınıyor. Kendi oğlu da bunlardan birisi... “Öğrencilerimizin yüzde 80 kısmını, 6 ile 15 yaş arası çocuklar oluşturuyor” diyen Şenkalaycı, şöyle devam ediyor: “Çocuk öğrencilerimizle haliyle daha fazla ilgileniyoruz ve onları bir sporcu kimliğiyle yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun en büyük örneği, oğlum Berat Şenkalaycı. Aldığı eğitimle kendi yarıştığı branşlarda şampiyonluklar yaşadı.”
İYİ BİR EĞİTİM, SIKI BİR DİSİPLİN
Evet, yanlış okumadınız. Çocuklar vücut yapısına göre beş yaşından itibaren motosiklete eğitimi alabiliyor. Şakir Şenkalaycı, “İyi bir eğitim, sıkı bir disiplin ve düzenli antrenmanlarla mutlaka çocuklarımız bir noktaya gelecektir” diyor. Bütün motokros yarışlarının motosikletin motor gücüne göre sınıflandırıldığına dikkat çeken Şenkalaycı, bunların içinde 50cc 65cc 85cc’lerin çocuklar için düzenlendiğini ifade ediyor.