İstanbul’da Hakkari protestosu: Kürdün seçme-seçilme hakkı elinden alınıyor

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Akış’ın görevden alınarak yerine kayyım atanması İstanbul’da protesto edildi: Kayyım atayarak aslında Kürt halkını vatandaşlıktan çıkarmış oluyorlar... 

Abone ol

İSTANBUL - Hakkari Belediyesi'nin seçilmiş eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, bugün sabah saatlerinde gözaltına alındı, yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyım olarak atandı. İstanbul Şişhane’de bir araya gelen DEM Partililer ve sivil toplum örgütleri kayyım kararını protesto etti.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği eylemi DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Partili milletvekilleri EMEK Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve CHP Istanbul İl Başkanı Özgür Çelik'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

‘10 YIL KIŞ UYKUSUNA YATTILAR’

Burada konuşan Hatimoğulları, “Bugün bir darbe daha yaşandı. Seçilmişlerimizinim dokunulmazlığını kaldırarak, onları cezaevine koyarak, Kobanê kumpas davasını tezgahlayarak, sevgili Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 13 arkadaşımıza 407 yıl hapis cezası vererek bir darbeye daha imza attı" dedi.

"Bugün Hakkari’de belediyemize kayyım atadılar. Belediye Eşbaşkanımız gözaltına alınıyor, gerekçe ise 10 sene önce olan bir dava. 10 yıl kış uykusuna yattı bunlar. 10 sene sonra akılları başlarına geldi sözde" ifadelerini kullanan Hatimoğulları şöyledevma etti:

‘SOYLU’NUN EKİBİ’

"Yani Mehmet Akış Hakkari Belediye Eşbaşkanı olduktan sonra akıllarına davayı devreye sokmak geliyor.

Kimdir bu kayyım? Bu kayyım Süleyman Soylu’nun ekibidir. Arkadaşımız hakkında dava açan hakim kimdir? FETÖ terör örgütü mensubu yargıçlardır. Buradan bir kez daha diyoruz. İrademizi gasp etmenize izin vermeyeceğiz. 31 Mart seçimlerinde bir kez daha görüldü ki, özellikle kayyım atanmış belediyeleri oylarımızı katlayarak kazandık. Saray, Erdoğan, buraya kulak ver. Kayyım atamalarına rağmen halk sana biat etmiyor. Sen kayyım atadıkça AKP eriyor. Daha da eriyecektir.

DEM Parti’ye oy vermeyenlere sesleniyorum. Zannetmeyin sadece Kürdün iradesini gasp etmek için kayyım atanıyor. Kürdün seçme ve seçilme halkını elinden almak için atanmıştır. Bu kayyım atamalarıyla sen kendi kendini yönetmezsin diyor. Kayyım atayarak aslında Kürt halkını vatandaşlıktan çıkarmış oluyorlar. 

Hizmet amaçlı geliyoruz diyorlar ama aslında belediye kaynaklarını yandaşlarına peşkeş çekmek için Kürdistan’daki belediyeleri aynı zamanda bir rant alanına çeviriyorlar. AKP’nin bölgedeki seçmeni bu kayyıma karşıdır. AKP bunu kendi tabanına bile açıklayamaz.

Kürde normalleşme yok. Bu kayyım darbesi cunta rejimidir. AKP darbecidir. MHP darbecidir.”

‘ER YA DA GEÇ HALKIN İRADESİNE ÇARPACAK’

Daha sonra söz alan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan "Bu sadece Hakkari meselesi değildir. Bugün saray rejiminin elinde baskı aygıtı dışında hiçbir şey kalmamıştır. Sadece bu baskı aygıtıyla ayakta durmaktadır. Bu otoriter rejim er ya da geç halkın iradesine çarpacaktır" diye konuştu. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün Türkiye’ye gözdağı verildiğine dikkati çeken Aslan "Bugünlerde sınır ötesi operasyonlarını konuşuyorlar. Rojava halkının seçim iradesine darbe vurmak istiyorlar. Sınır ötesi operasyonlarından vazgeçin, onların demokratik haklarına saygı duyun. Eğer bunu yapmazsanız bütün Türkiye işçi ve emekçileri olarak karşınızda duracağız. Hakkari Belediye Eşbaşkanı binlerce kişinin oyuyla seçilmiştir. Yapılması gereken bu uygulamadan vazgeçmektir” diye konuştu. 

‘İŞTE KÜRT HALKININ DİLE GETİRDİĞİ SORUN BUDUR’

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk de "Türkiye hiç olmadığı kadar geriye gitmiş durumda. Böyle bir demokrasi ve adalet olamaz. İşte Kürt halkının dile getirdiği sorun budur. İkide bir derdiniz nedir diye anlamazlıktan gelmeyin. Bunu toplum görmüyor zannetmeyin” ifadelerini kullandı.

CHP İL BAŞKANI ÇELİK: ORTAK MÜCADEİLE EDECEĞİZ 

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise şöyle konuştu: “10 yıl önce açılmış bir dava yüzünden kayyım atanmasını reddediyoruz. Kayyım seçmenin sandıktan çıkan iradesini yok saymaktır. Türkiye’de nerede olursa olsun eğer bir belediye başkanın seçilmesinin önünde bir engel var ise orada belediye meclis üyeleri seçilir. Bunlar sadece yerel seçimlerde yaşanmıyor. Ne yazık ki uzun süredir bunlarla karşı karşıyayız. Hatay’ın seçilmiş milletvekili de hala cezaevinde. Bu kayyımların karşısında her zaman ortak bir şekilde mücadele edeceğiz.”

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamaların ardından eyleme katılanlar Şişhane Meydanı'ndan İstiklal Caddesi'ne yürümek istedi.

Şişhane Meydanı'nı ablukaya alarak geçişlere kapatan polis, eyleme katılan çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.