İstanbul'da sayacılar eylemde: Ayağa kalktık kolay oturmayız

İstanbul'da 16 bölgedeki sayacılar 1 hafta makineleri çalıştırmayacak. Sayacılar zam ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyor.

Abone ol

DUVAR -  İstanbul İkitelli, Esenyurt, Beylikdüzü, Merter başta olmak üzere 16 bölgede faaliyet gösteren yüzlerce sayacı işçisi bir hafta iş bıraktı. İşçiler düşük ücreti, uzun çalışma saatlerini, güvencesiz ve sağlıksız çalışma koşullarını protesto ediyor.

Yüzlerce sayacı işçisi, Pierre Cardin, M.P. gibi büyük ayakkabı firmalardan saya başına aldıkları ücretin artırılmasını talep ediyor. Yaptıkları işe göre parça başına yüzde 25 ila yüzde 40 arasında zam isteyen sayacılar bir hafta boyunca makineleri çalıştırmayacak.

'BEN SABAHA KADAR YATAMIYORUM'

Evrensel'den Fırat Turgut'a konuşan saya işçilerinden birisi olan Ali Akdağ "BAĞ-KUR ücretimizi, yanımızda çalışan varsa onların sigortalarını bile ödeyemiyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz, hiçbir şey kazanamıyoruz" diye konuştu. İş yaptıkları büyük firmaların kendilerine köle gözüyle baktığını ifade eden Akdağ iş bırakma nedenlerini şöyle anlattı; "Ben niye sabah 8’de gelip akşam 10’a kadar çalışayım? Ben bu işi yapmadığım takdirde sen hiçbir şey yapamazsın. Bu kadar insan niye toplandı? Hepsinin sorunu var ve işin içinden çıkamıyorlar. Kirasını veremiyor, çoluk çocuğuna bakamıyor. Çalışanlarına da bir şey veremiyor. Niye insan bu eziyeti çeksin? Ben sabaha kadar yatamıyorum stresten. Eve gidiyorum çocuklarımı göremiyorum"

İş bırakma eylemine devam edeceklerini belirten Şahin, devam etti: “Artık ailemize vakit ayırmak istiyoruz. Bizim istediğimiz zamla büyük firmalar bir şey kaybetmez. Biz de istediğimizi alana kadar devam edeceğiz. Sayacılar şu an ayağa kalktı, kolay kolay oturmaz.”

'HİÇ SİGORTAM OLMADI'

Agit Akıcı sanayide bulunan atölyelerden birinde işçilik yapıyor. 10 yıldır saya diktiğini ifade ediyor. “10 yıldır bu işi yapıyorum ama hiç sigortam olmadı. Sabah 8’de başlayıp, akşam 10-11’e kadar çalışıyoruz. Yemeğimizi kendi cebimizden karşılıyoruz” diyor. Saya ustalarına destek verdiklerini vurgulayan Akıcı şöyle konuşuyor: “Ustalar şimdi zam istiyor. Eğer zam alırlarsa bizim ücretler de zamlanacak. Bizim de sigorta yemek taleplerimiz var. Çalışma saatleri düşürülsün istiyoruz. Biz de bunun için destekliyoruz.”

Ali de Suriyeli sayacılardan biri. Suriye’de yaptığı işine burada da devam ediyor. 4 yıldır burada olduğunu söylüyor ve şunları anlatıyor: “7-8 liraya dikmemiz gereken sayaları 3-4 liraya, 5 liraya dikiyoruz. Böyle de geçinemiyoruz. Zam istiyoruz. Burada çalışanlar hakkını alamıyor. 4 senedir buradayım. Her şeye zam geldi. Ama işçiliğe gelmedi. Ben ailemle yaşıyorum, 5 kişiyiz. Aylık kazancım 2 bin lira civarında. 1100 lira kira veriyorum. Nereden baksan 4-5 bin lira masrafı oluyor bir ailenin. Biz nasıl geçinelim?”

HABERİN TAMAMI