İstanbul’da sayım bitiyor: Bundan sonra ne olacak?

İki haftayı geride bırakan İstanbul seçimiyle ilgili itirazlarda sona yaklaşılıyor. CHP, Maltepe sayımı bittikten sonra çıkacak İstanbul İl Birleştirme Tutanağı sonrası mazbatanın verilmesini bekliyor. İl sayımı bittikten sonra bu kez gözler seçimin iptali için yapılacak başvuruda. AK Parti’nin bunun için 7 gün süresi var.

Abone ol

ANKARA - 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili İstanbul tartışmasında 15 gün geride kaldı. CHP, en son AK Parti’nin itirazı ile yeniden sayılan Maltepe ilçe oyları tutanağa bağlandıktan sonra yarın mazbatanın verilmesini bekliyor. İstanbul Birleştirilmiş İl Seçim Tutanağı ortaya çıktıktan sonra AK Parti’nin seçimlerin yenilenmesi için yapacağı itirazın 7 günlük süresi de başlıyor.

İstanbul’da çeşitli usulsüzlük iddialarıyla seçimin iptalini isteyen AK Parti’nin itirazlarında bir aşama daha sonlandı. Önce geçersiz oyların sayıldığı kentte daha sonra bazı ilçelerde tüm oyların sayılması istendi. Maltepe’de sayılan oylarla ilgili son yaşanan tartışma da YSK kararı ile aşıldı. CHP’nin başvurusu ile süreci hızlandırmak için kurulan terminallerin saydığı 400 kadar sandığın yeniden sayılması ile ilgili ilçe seçim kurulu kararı YSK tarafından kaldırıldı. YSK yeni sayım terminalleri kurularak sayımın bir an önce tamamlanmasına hükmetti.

MALTEPE SAYIMI EN GEÇ SABAHA BİTMİŞ OLACAK

Maltepe oy sayım süreci İstanbul’un İl Birleştirme Seçim Tutanağının ortaya çıkması, dolayısıyla mazbata için önem taşıyor. CHP Parti Meclisi Üyesi Sera Kadıgil, YSK kararının ardından Maltepe’de yeni sayım terminalleri kurulmaya başlandığını, bu terminaller için memurlar görevlendirildiğini söyledi. Bu durumda, kalan 180 kadar sandığın sayımının gece yarısı veya sabaha karşı bitmesi bekleniyor. Kadıgil, “Sayım bittikten sonra ilçe tutanağı tutulacak daha sonra il birleştirme tutanağı tutulacak ve Ekrem İmamoğlu’na mazbatası verilecek” dedi.

CHP BUGÜN MAZBATAYI BEKLİYOR

YSK, Büyükçekmece için AK Parti’nin yaptığı itirazı görüşmeye başlamış ama daha sonra itiraz başvurusunda büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin de iptali istendiği için İstanbul’daki İl Birleştirme Tutanağının beklenmesine karar vermişti. Peki İl Birleştirme Tutanağı hazırlandıktan sonra mazbata için bir de YSK’nın Büyükçekmece kararı beklenir mi?

Kadıgil bunun söz konusu olmadığını belirterek, “İl birleştirme tutanağı ortaya çıktıktan sonra mazbatayı vermeye mecburlar. Büyükçekmece itirazı kesinleşmiş seçmen listelerine yapılan bir itiraz. Büyükçekmece sonuçlarının tutanağı bağlandı. YSK artık bunu bekletemez. Şu ana kadar bekletilmesi zaten yanlıştı” dedi.

OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

AK Parti’den İstanbul seçimleriyle ilgili bir dizi usulsüzlük iddiasıyla YSK’ya seçimin yenilenmesi için “olağanüstü itiraz” başvurusu yapılacağı açıklandı. Ancak söz konusu itiraz başvurusu henüz yapılmadı.

CHP Parti Meclisi Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan olağanüstü itiraz başvurusu ile ilgili 7 günlük bir süreç olduğunu ancak bu sürenin ne zaman başladığıyla ilgili farklı görüşler olduğunu söyledi. Tezcan’ın verdiği bilgiye göre görüşlerden biri olağanüstü itiraz sürecinin ilk birleştirme tutanağı tutulduktan sonra başladığı yönünde.

Diğer görüş ise itiraz başvurusunun son birleştirme tutanağı tutulduktan sonra başladığını savunuyor. Süreç YSK’nın son tutanağa göre işlem yapacağını gösteriyor. Bu durumda İstanbul İl Birleştirme Tutanağı eğer yarın çıkarsa AK Parti’nin 23 Nisan Salı gününe kadar itiraz başvurusunu yapması gerekiyor.

Peki itirazlar ne zaman karar bağlanacak? Tezcan’ın verdiği bilgiye göre karar vermek için belli bir süre öngörülmüyor ancak seçim kanununda en fazla 3 ay içinde sonlandırılır hükmü yer alıyor.