İstanbul’da yüzlerce kişi Filistin için yürüdü

İstanbul toplanan yüzlerce kişi İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını protesto etti. Taksim’den Dolmabahçe'ye yürüyenler, sık sık ‘Nehir’den Deniz’e özgür Filistin’ sloganları attı.

Abone ol

İSTANBUL - Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te İsrail’in güneyindeki sivillere yönelik başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne yaptığı saldırıların üzerinden bir yıl geçti.

İsrail'in saldırılarıyla Gazze ve Batı Şeria'da binlerce Filistinli hayatını kaybederken, Filistin Eylem Komitesi, İstanbul’da bir protesto düzenledi. Bugün Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan binlerce kişi, “Filistin direnişi kazanacak, soykırımcı İsrail ve suç ortakları yenilecek” pankartı açarak, Dolmabahçe’ye yürüdü. Yürüyüş sırasında, ‘Filistin’den Rojava’ya direnen halklar kazanacak’, ‘Her yer Filistin her yer direniş’, ‘Soykırımcı İsrail hesap verecek’, ‘Nehir’den Deniz’e özgür Filistin’ sloganları attı.

'KARA LEKE OLARAK ANILACAKTIR'

Yürüyüş sırasında İnönü Caddesi’de üzerinde bulunan Alman Konsolosluğu önünde duran grup, Almanya’yı protesto etti.

Açıklamada, "Soykırımcı İsrail’i silahlarıyla, teknolojisiyle besleyen ve sınırsız siyasi destek sunan ülkelerin başında gelen Almanya’nın büyükelçiliğine ve Almanya devletine sesleniyoruz: Bugün, Nazi geçmişinizin kefareti olarak İsrail’e silah desteği sağlanmanız ve Filistin’le dayanışma hareketine karşı zorba bir rejime dönüşmeniz tarihinizde yeni bir kara leke olarak anılacaktır. Bugün Filistin’deki soykırımı destekleyerek, kendi tarihinizden hiçbir ders almadığınız açıkça ortaya çıkıyor" denildi.

Daha sonra yürüyüşünü sürdüren Filistin Eylem Komitesi, Dolmabahçe’de açıklama yaptı. Komite adına açıklama metnini Gülyeter Aktepe okudu.

Açıklamada öne çıkan başlıklar şöyle:

"FİLİSTİN HALKININ MEŞRU DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ: Emperyalist güçlerin Filistin toprağına yerleştirdiği ırkçı siyonist bir rejim olan İsrail devleti eliyle Filistin halkı on yıllardır topraklarından sürülüyor, öldürülüyor, kaynakları yağmalanıyor. 7 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen Aksa Tufanı eylemi bu halkın yüzyıldır sürdürdüğü varoluş mücadelesinde işgal rejimini şaşkına çeviren ve onun sömürgeci emellerini sarsan bir hamle oldu. Bizler Filistin halkının işgal rejimine karşı meşru direnişini selamlıyoruz.

MİLYONLARCA İNSAN AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR: ABD ve Batı Avrupa emperyalist ülke hükumetleri İsrail’e bugün sürdürdüğü soykırıma varan saldırılarında doğrudan askeri ve siyasi destek sunuyor. Dünyanın en yüksek teknolojisiyle donatılmış İsrail ordusu sömürü ve abluka altında yaşayan halkların direnişini kıramadığı her gün daha da vahşileşiyor, Filistin’in her bölgesinde, Lübnan’da, Yemen’de, Suriye’de, İran’da kan dökmeye devam ediyor. On binlerce insan emperyalist güçler bölgemizde kalıcı hale gelsin diye öldürülüyor, milyonlarca insan her gün ölüm ve yaralanma tehdidi altında yaşıyor, kuşatılarak açlığa mahkum ediliyor, evlerini terk etmeye zorlanıyor.

LOJİSTİK DESTEK SÜRÜYOR: Bu pervasız saldırganlığa on yıllardır göğüs geren Filistin halkının mücadelesi bugün dünyanın her yerinde yankılanıyor! Sömürgeciliğe karşı çıkan tüm dünya halkları olarak bugün bizlere düşen görev, bulunduğumuz her yerde soykırımcı İsrail’i tecrit etmek, ona güç veren her türlü mekanizmayı engellemektir. Türkiye’deki siyasal iktidar da, bu soykırım sürecinin en şiddetli dönemi olan ilk yedi ayı boyunca, ölüm saçan işgal devletine gerekli olan tüm hammaddeleri; çeliği, kimyasal maddeleri, yakıtı doğrudan temin etti. Bu suç ortaklığını bitirmek isteyen kitleler sokağa çıktı ve Filistin davasını sahte destek söylemiyle istismar eden iktidar geri adım atmak zorunda kaldı. Ancak bugün yine İsrail’e petrol Türkiye üzerinden, elektrik ise Türkiye sermayesi tarafından sağlanmaya devam ediyor, işgal devletine lojistik destek dolaylı biçimde sürüyor. Bu utanç yetmiyor, Türkiye hala kendi topraklarındaki askeri üsler yoluyla işgal devletine istihbarat desteği veriyor, savunma sanayii alanında Türkiyeli şirketler işgal devletiyle ortaklık kurmayı sürdürüyor.

SOYKIRIMDAN PARA KAZANAN ŞİRKETLER: Tüm bunlara karşılık bizler Türkiye’nin işgal devletiyle kurduğu askeri, ticari, diplomatik tüm ilişkilerin kesilmesi için, işgal ve soykırımdan para kazanan şirketlerden hesap sorulması için yürüttüğümüz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

Soykırımcı İsrail’i kınamak ve hamaset dolu nutuklar atmak yetmez; bugün Filistin halkına verilebilecek en önemli destek;

-İsrail’le tüm askeri anlaşmaların feshedilmesi ve askeri ambargo uygulanması

-Serbest Ticaret Anlaşması’nın feshedilmesi ve tüm ticaret yollarının siyonist rejime kapatılması

-Diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi

-İşgal devleti İsrail’deki tüm yatırımların geri çekilmesi ve

- İşgal devletini tecrit etmekten geçiyor.

Filistin direnişinden aldığımız ilhamla, Filistin ‘nehirden denize özgür olana dek’ mücadelemize devam edeceğiz. Zafer Filistin halkının, özgürlük Filistin toprağının olacaktır."

Eylem daha sonra İngilizce ve Arapça okunan açıklamanın ardından son buldu.