İstanbul'daki İran Konsolosluğu önünde protesto

İstanbul'daki İran Konsolosluğu'nun önüne giden İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, gazeteci Peşxan Ezizi ve kadın hakları aktivisti Şerife Muhammedi'ye verilen idam cezasına tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, gazeteci Pexşan Ezizi ve kadın hakları aktivisti Şerife Muhammedi'ye verilen idam cezasını İran Konsolosluğu önünde protesto etti. Açıklamaya, Cumartesi Anneleri, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu ile çok sayıda hak savunucusu katıldı.

'JIN, JIYAN, AZADÎ'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre açıklamayı yapan Eren Keskin, İran'ın başta idam olmak üzere yoğun hak ihlallerini işlemeye devam ettiğini belirtti. Eren Keskin, şunları söyledi: "Özellikle Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından ‘jin, jiyan, azadî’ sloganı eşliğinde yayılan protesto hareketleriyle beraber idam yöntemine başvuru rejimin rutin uygulaması haline gelmiştir. Ne Türkiye medyası ne Ortadoğu ne de Avrupa medyası, İran’ın bu sistematik suçlarına karşı yeterince duyarlı davranmamaktadır. En vahim olanı ise Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu suçlu rejimin liderlerinden biri kaza sonucu öldüğünde yas ilan ederek, insanlığa karşı işlenen suçların failleriyle, diplomatik ve siyasi dayanışma sergilemiş olmasıdır. İran’da en son 23 Temmuz 2024 tarihinde Pexşan Azizi ve Şerife Muhammed isimli Kürt kadın hakkında idam cezası verilmiştir. Bu idam cezalarının gerekçesi Kürt siyasi hareketine mensup oluşlarıdır."

‘İDAM CEZALARINI KALDIRIN’

Gazeteci Pexşan Azizi ve Şerife Muhammed hakkında verilen idam cezasının durdurulması çağrısında bulunan Keskin, şöyle devam etti: “İnsan hakları savunucuları olarak Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerinin, bu idamların engellenmesi yönünde diplomatik kanalları kullanmaları gerektiğini düşünüyoruz. Aynı şekilde tüm dünya insan hakları savunucularını bu konuda tavır almaya çağırıyoruz. Coğrafyamızda yerleşik medyayı İran’daki idamlara karşı duyarlı olmaya, ses çıkarmaya, yayın yapmaya davet ediyoruz. Coğrafyamızda bulunan tüm insan hakları örgütlerini, kadın örgütlerini, sendikaları, muhalif siyasi partileri de İran’da gerçekleşen ve gerçekleşecek olan idam cezalarını engellemek için tavır almaya çağırıyoruz. İran İslam Cumhuriyeti yetkililerine sesleniyoruz; idam devlet eliyle işlenen bir cinayettir. İdam cezalarına son verin. Pekşan Azizi ve Şerife Muhammed’in hakkında verilen idam cezalarını kaldırın.”

(HABER MERKEZİ)