İstanbul'dan yola çıkan grup Akbelen'e ulaştı

Akbelen Ormanı'nın kesilmesine karşı koyan köylülere destek için İstanbul'dan yola çıkan grup, nöbet tutulan alana ulaştı. Grup, 'Akbelen Ormanı'nı vermeyeceğiz' sloganlarıyla karşılandı.

Abone ol

MUĞLA - Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda açılmak istenen kömür madeni için ağaç kesimini durdurmak isteyen bölge halkına bir destek de İstanbul'da geldi. Köylülerin çağrıları üzerine İstanbul'dan yola çıkan çevreciler, köylüler tarafından 'Akbelen Ormanı'nı vermeyeceğiz' sloganlarıyla karşılandı.

JANDARMANIN 'KESİM BİTTİ' SÖYLEMİNİ İKİZKÖYLÜLER YALANLADI

Öte yandan sabah saatlerinde halkın TOMA'nın önünü kesmesi üzerine avukatlar, jandarma komutanı ile görüşmek istemişti. Alanda bulunan bir avukatla görüşen jandarma komutanı ise avukata Orman Genel Müdürlüğü tarafından damgalanan ağaçların kesiminin yapıldığını ve kesim işleminin bittiğini aktardı. İkizköy Çevre Komitesi üyeleri ise alanda yaptıkları incelemede, jandarma komutanının aksine kesim çalışmalarının sürdüğünü ve bu durumu fotoğraf ve video ile kayıt altına aldıklarını açıkladı.

Yine alanı gözlemleyerek kayda alan ekolojist Bahadır Altan, yüzeyde kömür bulunamadığı için ormanın içine girildiğini ve kesimlerin halen devam ettiğini aktararak "Alanda bulunan büyük ağaçlar kesilerek nöbet alanına doğru devam etmişler. Küçük ağaçları ise kesmiyorlar. Büyük ağaçları alandan temizlerken onları da buradan temizleyecekler. Mevcut madenin bulunduğu alan gibi cehennem çukuru haline getirecekler. Geleceğimizi kesiyorlar" dedi.

'EKOSİSTEM GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAK BİÇİMDE YOK EDİLİYOR'

Ayrıca bölge halkının avukatı İsmail Hakkı Atal, olaya karışan kolluk görevlileri, Orman Genel Müdürlüğü Yetkilileri, Muğla Orman İşletme Müdürlüğü Yetkilileri ve Personelleri, LİMAK Şirketi yetkilileri Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız hakkında suç duyurusunda bulundu. Milas Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen suç duyurusu dilekçesinde yaşanan olay anlatılarak, yürütmenin durdurulması ve iptali istemli davanın Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'nde derdest olduğu ve hal böyleyken jandarma ekipleri korumasında 24 Temmuz günü kesim işleminin başladığı belirtildi. Bu durumun açıkça iptal ve yürütmeyi durdurma talepli davayı etkisiz hale getirme amaçlı olduğu vurgulanan dilekçede, "Dava konusunun esasına ilişkin herhangi bir karar verilmemişken keza ivedi olarak verilmesi gereken yürütmeyi durdurma kararı dahi verilmemişken kesimin yapılıyor olması hukuka aykırıdır. Bu hukuka aykırı işlemin uygulanıyor olması davayı konusuz kılma çabasıyla birlikte, ekosistem üzerinde geri dönüşü olmayacak şekilde yok olması anlamına gelmektedir" denildi.

'AÇIKÇA SUÇ TEŞKİL ETMEKTEDİR'

Alanda 5 binden fazla ağacın kesildiğinin belirtilen suç duyurusunda, bu ağaçların kesiminin hukuksuz olduğu, avukatlara da jandarma tarafından kanuna aykırı bir şekilde orantısız olarak şiddet uygulandığı ve 7 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. Dilekçede, şu ifadelere yer verildi: "Kısacası kesim ekiplerinin, jandarmanın, kesime izin verenlerin, Limak şirketinin gibi şüpheli kişilerin yapmakta olduğu eylemler, hem TCK hem de Orman Koruma Kanunu'na aykırı olarak açıkça suç teşkil etmektedir. Şikayet dilekçemizde ayrıntılı olarak anlatacağımız üzere halihazırda Muğla İdare Mahkemesi'nde dava sürerken kesim yapılıyor olması, suç olduğu gibi kesimin yetkili olmayan kişiler tarafından ve yine hukuka aykırı olarak kesimin yapılıyor olması açıkça suç teşkil etmektedir."