İşte Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı şeması

AK Parti'nin hazırladığı cumhurbaşkanlığı hükümet yapısı taslağı basına yansıdı. Erdoğan'ın bugün açıklaması beklenen taslak, kabinenin 16 bakanlık, 5 ofis ve 9 kuruldan oluşmasını, Maliye ile Hazine’nin birleştirilmesini öngörüyor. Ayrıca MİT'in Milli İstihbarat Başkanlığı haline getirilecek olması da dikkat çekiyor.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün, anayasa değişikliğiyle atanmışlardan oluşan 'cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi'ne ilişkin AK Parti taslağını açıklaması bekleniyor. Taslağa göre yönetim şeması bakanlar, kurullar ve ofislerden oluşacak. Erdoğan, seçilmesi halinde bakanları, istişare kurulu üyeleri ve ofislerin yöneticilerini bizzat belirleyecek. Bu kişiler sadece Erdoğan'a karşı sorumlu olacak.

Taslak şemaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan kendi etrafında, kendisine bağlı 3 yapılanma örgütlüyor. Şemanın güneş sistemine benzemesi, Erdoğan’ın merkezde konumlanması, etrafındaki 3’lü yapılanmanın da güneşe bağlı gezegen ve uydulara benzetilmesi dikkat çekiyor.

Taslağa göre 16 bakanlık, 5 ofis ve 9 kuruldan oluşan bir kabine planlanıyor. Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olacak, ayrıca özel kalemi ve idari işler başkanlığı bulunacak.

Dikkat çekici değişikliklerin başında Maliye-Hazine birleşmesi, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'nın başkanlığa dönüştürülerek Milli İstihbarat Başkanlığı haline getirilmesi oldu. Hükümet yapısı en son 2011 yılında kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) değiştirilmişti. Halen hükümette 1 başbakan, 21 bakanlık ve 5 başbakan yardımcılığı bulunuyor. Bakanlık yapılanması dikkate alındığında mevcut bakanlıkların isimlerinin de korunarak başka bakanlıklarla birleştirilmesi dikkat çekti. İsimlendirmede yer almayan tek bakanlık ise 'Gümrük' oldu. Gümrüğün de Ticaret Bakanlığı bünyesinde olması bekleniyor.

16 BAKANLIK OLACAK

AK Parti taslağına göre Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde 16 bakanlık öngörüldü. Bunlar;

Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma, Milli Eğitim, Sağlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı olarak yer aldı.

Cumhurbaşkanına bağlı olarak kurulacak ve ekonominin farklı alanlarının yönetileceği 'ofisler' de belli oldu. Taslağa göre, finans, iletişim, insan kaynakları, teknoloji ve yatırım olmak üzere 5 ofis planlandı.

Ayrıca 9 kurul da cumhurbaşkanlığı kabinesinin bileşenlerinden olacak. Bu kurullar; bilim, teknoloji ve yenilik politikaları, eğitim ve öğretim politikaları, ekonomi politikaları, güvenlik ve dış politika, hukuk politikaları, sağlık ve gıda politikaları, sosyal politikalar, yerel yönetim politikaları olmak üzere 9 adet planlandı. Bu kurullar ilgili bakanlık, ofis, kurum ve kuruluşların da katılımıyla üyelik biçiminde yapılanacak.

BAŞKANLIKLAR

Cumhurbaşkanına doğrudan bağlı kuruluşlara da taslakta yer verildi. Buna göre Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı olarak belirlendi.

Bağlı kuruluşların tamamının 'başkanlık' olarak yapılandırılması dikkat çekti. Bu kapsamda daha önce müsteşarlık olan Milli İstihbarat ve Savunma Sanayii için başkanlık şeklinde örgütlenmesi yönünde değişiklik önerildiği anlaşıldı.

EKONOMİ YÖNETİMİ ÜÇ PARÇALI

Taslağa göre Hazine-Maliye birleştirilecek. DPT’nin kapatılmasıyla Kalkınma Bakanlığına verilen planlama görevi de yeniden düzenlenecek. Mevcut bakanlık yapılanmasındaki isimlendirme geçerli kabul edilirse Kalkınma (planlama) Sanayi Bakanlığı ile birleşmiş oldu. Bir diğer önemli değişiklik ise Ticaret Bakanlığı olarak düzenlenen yapılanmada gözlendi. Halen gümrük ile birlikte iç ve dış ticaret yönetiliyordu.

Tarım ve Orman Bakanlıklarının geçmişte olduğu gibi birleştirilmesi de dikkat çekti. Hükümetin bütçe yönetimi için ise doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı 'Strateji ve Bütçe Başkanlığı' idari yapı olarak öngörüldü.

(HABER MERKEZİ)