İşten çıkarılan Nazımiye Belediyesi işçileri: Başkan sözünü tutsun

Nazımiye Belediyesi’nde işten çıkarılan 15 işçi, işe geri alınana kadar direnişe başladıklarını açıkladı. İşçiler, yönetimi protesto ederek destek çağrısı yaptı.

Abone ol

DERSİM - 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen CHP’li Nazımiye Belediye Başkanı Ali Emrah Tekin, belediye bünyesinde çalışan 15 işçiyi belediye borçlarını gerekçe göstererek işten çıkardı.

Bugün öğlen saatlerinde belediye binası önünde toplanan işçiler, işten çıkarılmalarına karşı açıklama yaparak direnişe başladıklarını açıkladı. Belediye çay bahçesinde açıklama yapan işçilere siyasi parti temsilcileri destek verdi.

‘BORÇLAR İÇİN İLK ÇÖZÜM İŞÇİLERİ ÇIKARMAK MI?’

Açıklama yapan işçiler adına ilk sözü DİSK Genel İş Dersim Şube Başkanı Çetin Yoluk aldı. Yoluk, işçilerin işten çıkarılmış olmasını kabul etmediklerini belirterek Nazımiye Belediyesi'nde çalışma barışının korunması, işçilerin geri alınması, sendikal hak ve özgürlüklere saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İşçiler adına açıklama yapan iş yeri temsilcisi Musa Demirtaş ise çocuklarının rızkına, ekmeklerine ve emeklerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirterek şunları söyledi: “15 arkadaşımızın işten çıkarılma gerekçisine belediye bütçesinin yetersiz oluşu ve maaşların karşılanamıyor oluşu gösterilmiştir. Ama biz biliyoruz ki geriye kalan arkadaşlarımızı da farklı gerekçelerle işten çıkaracaksınız. Yeni belediye başkanı seçim döneminde seçilmesi durumunda hiçbir şekilde işçi çıkarmayacağına dair sözler vermişti. Buradan soruyoruz; koltuğa oturduğunuzda verdiğiniz sözleri ne çabuk unuttunuz? İş akdimiz iade edilip eksiksiz tüm arkadaşlarımız iş başı yapana kadar mücadele edeceğiz.”

‘İKİ AYDIR YÖNETİMLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR’

Demirtaş’ın ardından sözü işçilerin avukatı Reyhan Helin Bulut aldı. İki aydır yönetimle görüşmelerin devam ettiğini ama belediye tarafından çözüm olarak işten çıkarmanın tercih edildiğini belirten Bulut şu bilgileri verdi: “Yapılan fesihlerden anladığımız kadarıyla keyfi bir uygulama söz konusu. Üstelik fesihlerde 16.03.2024 tarihinden itibaren süreli sözleşmelerin olduğu gerekçesini de kabul etmiyoruz. Çünkü arkadaşlarımızın iş akitleri iki buçuk sene öncesinden başlamış. Fakat her ne hikmetse işe yeni alınmışlar gibi bir intiba yaratılmaya çalışılmış. Ekonomik koşulların çok zor olduğu bu süreçte emekçi arkadaşların tekrardan işe dönmesini buradan yineliyoruz. Resmi ara buluculuk görüşmemizin ardından arkadaşlarımızın tekrardan işe başlamasını ümit ediyoruz.“

‘İŞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ’

İşten çıkarılan işçilerden Sevim Gökbaş içeride 3 maaşının olduğunu belirterek işe geri dönmek istediğini söyledi. Gökbaş şunları dile getirdi: “İşime geri dönmek ve kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum. İki çocuk annesiyim ve onlara yalnız bakıyorum. Ali Emrah başkanımız ‘Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağım' demişti. Bu sözünü neden unuttu? Buradan bir kez daha söylüyoruz, işimizi geri verin.”

İşten çıkarılan bir diğer işçi Nihal Uz ise iki buçuk yıldır belediyeye ait otelde çalıştığını belirterek, “Biz işimizi hakkıyla yapıyoruz. Başkanımız bizi dinlemeden işten çıkardı. Biz de arkadaşlarımızla bu haksızlığa karşı durmak istiyoruz. 8 maaşım içerde, alamıyorum. Sendikamız, başkanla görüştü çözüm için ama süreç sonuçsuz kaldı. Başkan 'bir yıl maaşsız ve sigortasız beklesinler' dedi, biz de kabul etmedik ve direnişe başladık” ifadelerini kullandı.