İstinaf mahkemesi, Cumhuriyet davasında cezaları onadı

Cumhuriyet davasında beş yıla kadar verilen cezaların itiraz incelemesini yapan İstanbul Bölge İstinaf Mahkemesi, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen mahkûmiyet kararlarını onadı. Karar uyarınca, dosyaları istinaf incelemesine tabii tutulan isimlerin, kalan cezalar için tekrar cezaevine girmeleri gerekecek.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf), Cumhuriyet gazetesi davasında verilen cezaları onadı. Karar uyarınca temyiz incelemesini istinaf mahkemesinin yaptığı Cumhuriyet davasında yargılananlardan kalan cezaları bulunanlar tekrar cezaevine girecekler.

Karar duruşmaları geçen yıl yapılan Cumhuriyet davasında ceza verilenlerin itirazlarını inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen mahkûmiyet kararlarını onadı. Karar uyarınca, dosyaları istinaf incelemesine tabii tutulan isimlerin, kalan cezalar için tekrar cezaevine girmeleri gerekecek.

Cumhuriyet gazetesi davasında değişik sürelerle tutuklu olarak yargılanan ve beş yıla kadar çeşitli sürelerle hapis cezası alan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Bülent Utku, Emre İper, Hakan Kara ve Kadri Gürsel'in dosyaları istinaf mahkemesinde karara bağlandı.

Buna göre cezası 5 yılın altında olan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik, Güray Öz, Emre İper ve Bülent Utku cezaevine girecek. 5 yıl üstünde ceza alan Akın Atalay, Orhan Erinç Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin ve Ahmet Şık'ın dosyaları ise Yargıtay'a gidecek. Kadri Gürsel içeride geçirdikleri gün sayısından dolayı tekrar cezaevine girmeyecek.

BAŞVURU SÜRECİ İNFAZ SÜRECİNİ ENGELLEMİYOR

Haklarındaki hüküm İstinaf Mahkemesi’nde kesinleşen isimlerin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunma hakkı var ve bu hakkı kullanacakları belirtiliyor. Ancak bireysel başvuru süreci infaz sürecini engellemiyor.

Cumhuriyet davasının avukatlarından Tora Pekin, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “son derece hukuka aykırı kararını istinafın aynen benimsediğini” söylerken “Kabul edilmesi mümkün olmayan haksız-hukuksuz karar vermişler. Kopyala yapıştır yaparken bile hata yapmışlar” yorumunu yaptı.

31 Ekim 2016'daki gözaltı operasyonuyla başlayan, tutuklamalarla devam eden ve ilk duruşması 24 Temmuz 2017'de yapılan Cumhuriyet gazetesi davasında karar, 26 Nisan 2018’de açıklanmıştı. "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet’in yazar, yönetici, çizer ve muhabirlerine ceza verilmişti.

Aydın Engin: Mahkeme zaten tavrını belli etmişti

Davada yargılanan gazetenin eski yazarı ve yöneticisi Aydın Engin, Artı TV’de sabah yayınlanan Nazım Alpman ve Derya Diblen’in sunduğu Gün Başlıyor programına canlı bağlanarak gazete hakkında verilen İstinaf Mahkemesi kararını değerlendirdi. “Mahkeme zaten Cumhuriyet davasının saçma sapan iddianamesini kabul ederek tavrını belli etmişti” diyen Engin, dava kapsamında gazetecilerin örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek ve gazetenin yayın çizgisi değişikliği gerekçesiyle yargılandığını hatırlatarak, “Yayın çizgisinin değişmesini herhalde savcılara soracak değiliz. Özgürlüklerden, halktan yana bir yayın çizgisiydi” ifadelerini kullandı. Hukuki olarak AİHM’e gitmenin de bir yol olduğunu ifade eden Engin, fakat AİHM’in infazı durdurmadığını, Türkiye gibi bir pazarı elden kaçırmamak nedeniyle beklentileri karşılayacak karar vermediğini dile getirdi.

Yeni kararla birlikte kimin ne kadar cezaevinde kalacağı ya da cezaevine girip girmeyeceği savcının yapacağı hesap sonucu belirlenecek.