İstismar önergesi hâlâ gündemde
İstismar önergesi geri mi çekildi? Kadınların Meclis önündeki eylemi sürerken hükümetten yapılan açıklamalar kafaları karıştırdı. Kadın aktivistler, “Algı operasyonuyla eylemi sonlandırmaya çalıştılar” diyor. İşin özü, önerge hâlâ gündemde!
ANKARA - Cinsel istismar mağdurunun faille evlendirilmesi durumunda failin affını sağlayacak AK Parti düzenlemesi kadınlar tarafından Meclis’in önünde protesto edilirken, hükümetten yapılan açıklamalar kafaları karıştırdı.
Başbakan Binali Yıldırım, eyleme kısa süre kala Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, düzenlemenin ‘komisyona alındığını’ açıkladı. Bu açıklama, bazı medya organları tarafından kamuoyuna, ‘önerge geri çekildi’ başlığıyla duyurulunca bir grup eylemci ‘kazandık’ çığlıklarıyla alkışladı. Deneyimli ve yasama sürecini bilen kadın aktivistler, protestocuları, ‘boşuna seviniyorsunuz, dağılalım diye bizi kandırıyorlar’ diyerek uyardılar.
BAŞBAKAN: MUTLAKA VE MUTLAKA ÇÖZÜLECEK
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklaması aynen şöyleydi:
"Gerek toplumda bu konuda mutabakatın sağlanması, gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki mutabakat çağrısı gerekse de muhalefet partilerine kendi önerileri geliştirmeleri için zaman tanınması bakımından meclisteki bu tasarıyı komisyona alıyoruz. Komisyonda etraflıca bütün tarafların görüşleri de dikkate alınıp, değerlendirilip, bu sorun mutlaka ve mutlaka çözüme ulaştırılacaktır. Bunu görmezden gelemeyiz. 3800 bu şekilde vaka var. Bunların binlerce çocukları var. Çocuklar baba şefkatinden, sevgisinden yoksun olarak büyümek zorunda kalıyor. Annelerinin bütün yük sırtında. Yani anne babanın hatasının bedelini çocuklar ödüyor. Bunu asla bizim toplumumuz da kabul etmez, insanlık da kabul etmez. Mesele budur."
ADALET BAKANI: ADALET KOMİSYONU’NDA GÖRÜŞÜLECEK
Başbakan’dan hemen sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da twitter hesabından arka arkaya şu üç mesajı paylaştı:
1)Kanunun izin verdiği yaştan önce evlenenlerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan düzenleme, Adalet Komisyonuna çekilecek.
2)Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme tasarı metninden çıkarılacak. Tasarının kalan kısmı yasalaşacak.
3)Yaş engeli nedeniyle evlenemedikleri için mağdur olan aileler, dertlerini daha iyi anlatarak siyasi ve toplumsal desteği artırmalıdırlar.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ikinci mesajı kimilerince ‘vazgeçme’ olarak yorumlanırken Meclis’in kanun yapma işleyişini bilenler için durum farklıydı.
'HÜKÜMETİN KELİME OYUNLU ALGI OPERASYONU'
Uzun yıllar Meclis’te çalışmış kadın hakları aktivisti, Demir Leblebi Derneği’nden Müge Sunal, önergeye ilişkin açıklamaları Duvar’a değerlendirdi:
“Medyada taslak, tasarı ve teklif arasındaki farkı bilen gazeteci bırakmadıkları için bu algı operasyonları başarılı oluyor ne yazık ki! Maalesef bunu siyasetçiler de doğru anlayamadı ve anlatamadı. Tamamen kelime oyunu yaptılar. Bekir Bozdağ, ‘Tasarının kalan kısmı yasalaşacak’ diyor. Geri kalan maddeler zaten Genel Kurul’da kabul edildi. Onlar tabii ki yasalaşacak. Genel Kurul’da kabul edilen maddeler komisyona geri çekilemez! Eşeğin büyüğü hâlâ ahırda! Kimsenin tartışmadığı ‘rıza yaşının 15’ten 12’ye çekilmesi hâlâ orada duruyor. Bu önergeyi arkadan dolaşarak bir gece yarısı önergesiyle Genel Kurul’dan geçirmek istediler, olmadı. Bunun usulü nedir? Bakanlar Kurulu taslak üzerinde çalışır. Tasarı olarak Meclis’e gönderir. Düzenleme Meclis komisyonlarında görüşülerek Genel Kurul’a gelir. Ya da milletvekillerinin teklifiyle Meclis’e sunulur.
Anlaşılan, ‘torba yasa’dan sonra ürettikleri yeni teknik, önerge vermek. Bu yeni kanun yapma yöntemi oldu. Bunun adı, önerge KHK’sıdır. Hani KHK’lerle her şeyi yapıyorlar ya, bunu da yapmak istediler. Vazgeçtik demiyorlar, muhalefet partileri önerilerini getirsin, bu arada kamuoyunu ikna edelim diyorlar.”