İstismara uğradığını söyleyen Gamze, Meclis gündeminde

HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, ağabeyi tarafından sistematik tacize maruz bırakıldığını açıklayarak yardım isteyen Gamze’yi Meclis gündemine taşıdı. Zümrüt, savcılığın "kovuşturmaya yer yok" kararını eleştirdi.

Abone ol

ANKARA - Sosyal medya hesabından Adana'da ağabeyi tarafından sistematik tacize maruz bırakıldığını duyurduğu için ailesi tarafından şiddet gören, yardım çağrısı üzerine koruma altına alınan Gamze’nin iddialarıyla ilgili Savcılık tarafından yürütülen soruşturmada, 10 Aralık tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

HDP milletvekili soru önergesinde şunları ifade etti:

"2 Aralık’ta sosyal medya aracılığı ile ailesi tarafından darp edilerek eve hapsedildiğini, alıkonulduğunu duyuran ve yardım çağrısı yapan Gamze’ye tanık olduk. Adana'da ağabeyi tarafından sistematik tacize maruz bırakılan ve bunu duyurduğu için ailesi tarafından şiddet gören Gamze, sosyal medyadaki yardım çağrısı üzerine polis tarafından evinden alınarak koruma altına alındı. Yıllar boyunca ağabeyi tarafından cinsel istismara uğrayan Gamze ağabeyi hakkında şikâyette bulundu. Gamze, koruma altına alınırken gözaltına alınan ağabeyi ve babası tutuklanma talebi ile sevk edildikleri hâkimlik tarafından 3 Aralık günü serbest bırakıldı. Savcılık tarafından yürütülen soruşturma sürecinin sonunda ise 10 Aralık tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Kararın gerekçesi ise “müştekinin soyut iddiaları dışında kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşturacak herhangi bir delil elde edilemediği."

'SADECE ANNE, BABA VE AĞABEYİN İFADELERİ Mİ ESAS ALINDI?'

Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç bu açıklamanın ardından şu soruları sordu:

- Bir hafta gibi çok kısa süren soruşturmanın dosyasında sadece anne, baba ve ağabeyin ifadelerinin esas alındığı iddiası doğru mudur?

- Savcılığın soruşturma kapsamında mağdurun psikiyatr ile görüşmesinin sağlanması, geriye dönük intihar girişimi ve hastane kayıtlarının incelenmesi, sosyal medya paylaşımlarının araştırılması gerekmez mi?

- Yıllarca ağabeyi tarafından cinsel saldırıya maruz kaldığı için intihar girişiminde dahi bulunan Gamze’nin korunmaya alınması ve yargı sürecini başlatmasının ardından takipsizlik kararı ile mağduriyeti katlanmıştır. Mağdurlara yargı süreçlerinde, kadın bakış açısına sahip uzman psikologların eşlik etmesi için Bakanlığınızca çalışmalar var mıdır?

- Aile içindeki bireyler tarafından cinsel saldırıya uğrayan kız çocuklarının/kadınların yaşadıkları travmaları en aza indirebilmek ve yaşadıkları zorlu süreçleri tekrar tekrar onlara yaşatmamak üzere Bakanlığınızın Adalet Bakanlığı ile eşgüdümlü, kapsamlı çalışmaları var mıdır?

- Aile içerisinde yaşanan istismar vakaları karşısında mağdurun konuyu açması ve yargıya taşıması çok güçken, bunu başarabilen kadınların yargı sürecinde mağduriyetlerinin katlanması hakkında siz ne düşünüyorsunuz? (HABER MERKEZİ)