'İstisnai vatandaşlık' iddiası TBMM'de
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Suriye'de radikal İslamcı örgütlerin çatısı altında savaşmış kişilere istisnai vatandaşlık hakkı tanındı mı” diye sordu.
ANKARA - HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Suriyelilere verilen “istisnai vatandaşlık” ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Kenanoğlu, geçici koruma statüsüne sahip bulunan yaklaşık 4 milyon Suriyeli arasından istisnai vatandaşlık elde edebilmenin yolunun teknolojik, bilimsel, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal alanlarda olağanüstü hizmet sahibi olmak ve/veya olacak olmasıyla birlikte Türkiye’ye sanayi tesisleri getirilmesi” olduğunu hatırlattı.
İstisnai vatandaşlık ile ilgili prosedürlerin dışında uygulama iddialarına dikkat çeken Kenanoğlu, “İddialara göre, istisnai vatandaşlık hakkı, bakanlıkça açıklanan ön-başvuru sürecine/hukuki prosedürlerine riayet edilmeden hukuk dışı bir şekilde işletilmektedir: bu hakkı elde eden kişilere, herhangi bir başvuruda bulunmamış olmalarına rağmen bakanlık tarafından kendileriyle irtibat kurularak geçici koruma statüsünden istisnai vatandaşlığa terfi ettirildikleri bildirilmektedir” dedi.
Kenanoğlu bu iddiaların açıklığa kavuşturulması için Bakan Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:
- İstisnai vatandaşlık statüsü verilen Suriyeli sayısı kaçtır? Bu kişilere hangi hizmetleri karşılığında vatandaşlık verilmiştir?
- İstisnai vatandaşlık elde eden kişilerin aileleri de bu haktan yararlanmakta mıdır?
- İstisnai vatandaşlık hakkı elde etme sürecinin ön-başvuru sürecine riayet edilmeden siyasal saiklerle işletildiği yönündeki iddialar doğru mudur? Eğer doğruysa; istisnai vatandaşlık elde eden kişilerin kaçı ön-başvurucu sürecini geçerek bu hakkı elde etmişlerdir? Ön-başvuru sürecinin bu kişiler nezdinde işletilmemesinin gerekçesi nedir? Bu kişilere ne tür hizmetleri karşılığında istisnai vatandaşlık hakkı tanınmıştır?
- Suriye sınırları içerisinde radikal İslamcı silahlı örgütler çatısı altında savaşmış kişiler arasından da istisnai haktan bu şekilde yararlanan kimseler var mıdır? (DUVAR)