İsveç Başbakanı Andersson: Kuzey Akım’daki patlama ve sızıntı, sabotaj olabilir

Kuzey Akım 1 ile Kuzey Akım 2 gaz hatlarında gerçekleşen patlama ve sızıntıya ilişkin İsveç'ten 'sabotaj' suçlaması geldi.

Abone ol

Ahmet Tirej Kaya

İSVEÇ - İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Baltık denizinde bulunan Kuzey Akım 1 ile Kuzey Akım 2 gaz hatlarında gerçekleşen patlama ve sızıntılarla ilgili 'sabotaj' iddiasını dile getirdi. İsveçli uzmanlar ise olayın arkasında Rusya’nın olabileceğini ileri sürüyor. 

Rusya’dan Avrupa’ya Baltık denizi üzerinden doğal gaz akışını sağlayan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki iki büyük patlamanın ardından üç farklı sızıntı meydana geldi. Baltık denizinin güneyindeki sızıntılardan biri İsveç’e ait ekonomik bölgede, diğer ikisi ise Danimarka’ya ait ekonomik bölgede gerçekleşti.

'PATLAMALARIN NEDENİ ARAŞTIRILACAK'

Olayın ardından dün akşam saatlerinde İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Savunma Bakanı Peter Hultqvist basın toplantısı düzenledi. Patlamaların İsveç’in sınırları içerisinde gerçekleşmediğini ve ülkeye yönelik bir saldırı olmadığını ifade eden Andersson, olayın ‘muhtemelen bir sabotaj’ olduğunu savundu. Danimarka ve birçok ülke ile irtibatta olduklarını belirten Andersson, patlamaların nedeninin araştırılacağını ancak 80 metre derinlikte bulunan gaz hattında inceleme yapmanın basit olmadığını aktardı.

Basına yansıyan bilgilerde farklı kaynaklar, inceleme yapabilmek için hatlardaki gazın tamamen boşaltılması gerektiğini ve bunun da bir ya da iki hafta sürebileceğini açıkladı.

‘RUSYA’NIN YAPMIŞ OLMASINA ŞAŞIRMAM’

Hükümet yetkilileri konuyla ilgili Rusya ile herhangi bir görüşme gerçekleşmediğini belirtirken, İsveç Silahlı Kuvvetleri’nden Michael Claesson, 'Rusya ile olay arasında mutlak bir bağlantı olduğunu söyleyemeyeceğini ama bu ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini' kaydetti.

Aftonbladet gazetesinde yer alan haberde, Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi’nden Hugo von Essen’in görüşlerine yer verildi. Essen, şunları söyledi: “Küresel arenada Rusya’nın sahip olduğu en önemli stratejilerinden biri uluslararası bir sabotajcı olması, endişe yaratması ve daha sonra bu durumdan faydalanma çabasıdır.”

Birçok Avrupa ülkesinin Rus gazına bağımlılıktan kendini kurtarmaya başlamasının Rusya’yı 'son kartlarını oynamaya zorladığını' söyleyen Essen, Rusya’nın bunu mümkün olduğunca sert bir şekilde yaptığını belirtti. Rusya'nın 'elindeki enerji silahıyla Avrupa halkını soğuk bir kışla tehdit ettiğini' savunan Essen, Baltık’taki sızıntıların Rusya tarafından yapıldığıyla ilgili varsayımlarda bulunmak istemediğini dile getirdi. Essen, “Ama böyle şeyler konusunda yetenekliler” dedi. Essen, 'Rusya’nın politik amaçlarına ulaşmak söz konusu olduğunda hiçbir aracı kullanmaktan çekinmeyeceğini' iddia etti.

 Olayla ilgili ‘son derece endişeli olduklarını’ söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da sabotaj ihtimali ile ilgili bir soru üzerine “Şu anda hiçbir seçeneği dışlamıyoruz” demişti.