İsveç Büyükelçisi'ne Mali'den ayrılması için 72 saat süre

İsveçli bakanın "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı destekleyip her yıl birkaç yüz milyon kron kalkınma yardımı alamazsınız" sözlerinin ardından Mali, büyükelçinin ülkeden ayrılmasını istedi.

Abone ol

DUVAR - Mali, İsveç'in kalkınma yardımlarını keseceğini açıklamasının ardından Bamako Büyükelçisi Kristina Kühnel'in 72 saat içinde ülkeden ayrılmasını istedi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Mali Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell'in Mali'ye yönelik yaptığı 'düşmanca' açıklamasının ardından İsveç'in Bamako Büyükelçisi Kühnel'in Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı belirtildi. Açıklamada, Kühnel'den 72 saat içinde Batı Afrika ülkesi Mali'den ayrılmasının talep edildiği kaydedildi.

FORSELL NE DEMİŞTİ?

İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Forssell, 7 Ağustos'ta sosyal medya platformu X'teki (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, Mali'nin Ukrayna ile diplomatik ilişkileri sonlandırdığına ilişkin bir haberi alıntılayarak, "Hem Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü yasa dışı savaşı destekleyip hem de her yıl birkaç yüz milyon kron kalkınma yardımı alamazsınız. Bu nedenle hükümet, İsveç'in Mali'ye yönelik yardımları 2024'te aşamalı olarak durdurmaya karar verdi" ifadesini kullanmıştı.

İsveç, 24 Haziran'da Bamako ve Vagadugu büyükelçiliklerini kapatacağını duyurmuş ve Sahel ile Batı Afrika'yı takip edebilmek için Dakar'da yeni bir büyükelçilik açma kararı almıştı. Bamako ve Vagadugu büyükelçiliklerinin yıl sonunda kapatılması planlanıyordu.

(ANADOLU AJANSI)