İsveç Kralı: Covid-19'a karşı başarısız olduk

Korona virüsü salgınında uyguladığı sürü bağışıklığı stratejisi dikkat çeken ancak nüfusa oranla ölümlerin arttığı İsveç'te, görevi sembolik olan kraldan hükümete aşılmadık bir eleştiri geldi. İsveç Kralı 16'ıncı Carl Gustaf, "Başarısız olduğumuza inanıyorum" dedi.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının ilk günlerinde uyguladığı sürü bağışıklığı stratejisiyle dikkat çeken, vaka ve ölümlerin artmasıyla bundan geri adım atan İsveç'te Kral 16'ıncı Carl Gustaf'dan hükümete sert bir eleştiri geldi. İsveç Kralı, "Başarısız olduğumuza inanıyorum" dedi.

Noel öncesi yıllık konuşmasını yapan İsveç Kralı, "Çok sayıda vatandaşımız öldü ve bu korkunç. Bu, hepimizin acısını hissettiği bir durum" ifadelerini kullandı.

ÖLÜ SAYISI KOMŞULARIN ÇOK ÜZERİNDE

İsveç hükümeti, pandeminin ilk aylarında kapanmayı reddetmiş ve maske zorunluluğu getirmemişti; okullar, restoranlar ve iş yerleri büyük ölçüde gönüllü olarak uygulanan sosyal mesafe ve hijyen önlemleriyle açık tutulmuştu. Ancak gelinen noktada, ülkedeki ölüm oranı kuzey Avrupalı diğer komşularının çok üzerine çıkmış durumda. İsveç'te şu ana dek 7 bin 800 kişi korona virüsü nedeniyle vefat etti. Bu kişilerin önemli bir kısmını da yaşlılar oluşturuyor.

RESMİ RAPOR: HÜKÜMET YAŞLILARI KORUYAMADI

Ülkede önceki gün yayımlanan resmi bir raporda da, hükümetin politikası eleştirildi. Raporda, bakımevlerindeki yaşlılar için önlem almak açısından sistematik bir başarısızlık sergilendiği, hükümetin ve ilgili kurumları bakımevlerindeki yüksek ölüm oranlarına bu nedenle katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Siyasi bir yetkisi bulunmayan, güncel konulara ilişkin nadiren yorum yapan 74 yaşındaki kralın sözleri ise hükümete karşı ender görülen bir eleştiri olarak yorumlandı. (DIŞ HABERLER)