İsviçre'de göçmen karşıtı teklif referandumda reddedildi: AB'yle serbest dolaşıma devam

İsviçre'de Avrupa Birliği (AB) ile serbest dolaşıma son verilmesi için göçmen karşıtı İsviçre Halk Partisi tarafından referanduma sunulan teklifin ezici farkla reddedildiği belirtildi. SRF televizyonuna göre, bu öneriye karşı çıkanların oranı yüzde 63’ü buldu.

Abone ol

DUVAR - İsviçre’de göçmen karşıtı İsviçre Halk Partisi’nin Avrupa Birliği (AB) ile serbest dolaşıma son verme teklifi, referandumda ezici çoğunlukla reddedildi. SRF televizyonunun projeksiyonuna göre, teklife evet oyu verenlerin oranı yüzde 37’de kalırken, karşı çıkanlar yüzde 63’ü buldu.

Referandumdan önce yapılan anketler, AB üyesi olmayan İsviçre’ye göç üzerinde tek taraflı kontrol verecek ama AB’yle ilişkilerde büyük zarara yol açacak teklifin reddedileceğini ortaya koymuştu. Resmi sonuçlar ise henüz açıklanmış değil.

NEDEN REFERANDUMA GİDİLDİ?

Serbest dolaşımın sonlandırılması teklifi, göçmen karşıtlığıyla tanınan ve parlamentodaki en büyük parti olan İsviçre Halk Partisi tarafından ortaya atılmıştı. Parti, referandum öncesinde göçmen karşıtı bir kampanya yaparak, İsviçre’nin AB'yle serbest dolaşıma son verilmesi halinde kendi sınırları üzerinde kontrol sahibi olacağını ve göçmenleri sınırlandırabileceğini savunuyordu.

Teklife karşı çıkanlar ise böyle bir kararla Avrupa’nın diğer ülkelerinde yaşayan binlerce İsviçrelinin zor duruma düşeceğine, ekonominin de zarar göreceğine dikkat çekiyordu. Referandum, ülke nüfusunun dörtte birini oluşturan yabancılara yönelik bakış açısı konusunda önemli bir turnusol niteliği taşıyordu.

AB'DEN 'SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BİTER' UYARISI GELMİŞTİ

AB üyesi olmayan İsviçre, birlik içindeki serbest ticarete dahil olabilmek için serbest dolaşım, Schengen Anlaşması ve açık sınırlar kurallarını kabul etmiş durumda. Avrupa Birliği referandumdan önce, serbest dolaşımı sonlandırılması halinde ticaret anlaşmasına da son verileceği yönünde uyarıda bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)