İsviçre'de 'peçe yasağı' referandumla kabul edildi

İsviçre'de yüzün kamusal alanda örtülmesini yasaklayan teklif referandumda kılpayı farkla kabul edildi. Aşırı sağın Müslümanların örtünmesine özel olarak değinilmeden hazırladığı teklifte protestocuların maskeyle kimliklerini gizlemesi de hedef alınıyor. Ancak teklif kamuoyunda 'burka yasağı' olarak anılıyor.

Abone ol

DUVAR - İsviçre'de aşırı sağcı partilerin ortaya attığı, yüzün örtülmesini yasaklayan teklif referandumda kılpayı farkla kabul edildi. SRF televizyon kanalının kısmi sonuçlara dayanarak yaptığı projeksiyona göre yasak, yüzde 49 hayır oyuna karşı yüzde 51 evet oyuyla referandumda kabul edildi.

Doğrudan demokrasi sistemiyle hemen her konuda referanduma giden İsviçre'deki teklifte, İslam ve Müslümanların örtünmesine özel olarak değinilmiyor. Ancak yüzün kapatılmasının yasaklanması öngörülüyor; sokak protestocularının maskeyle kimliklerini gizlemesi de hedef alınıyor. Medya ve yerel siyasetçiler teklife 'burka yasağı' adını takmış durumda.

'GELENEKLERİMİZ YÜZÜN GÖSTERİLMESİNİ GEREKTİRİR'

Hükümetin desteklemediği yasak teklifini sunan İsviçre Halk Partisi milletvekili ve referandum komisyonu başkanı Walter Wobmann, referandumdan önce "İsviçre'de bizim geleneklerimiz yüzün gösterilmesini gerektirir. Bu bizim temel özgürlüklerimizin işaretidir" açıklamasını yaptı. Peçeyi 'aşırılıkçı siyasi İslam'ın simgesi' diye niteleyen Wobmann, "Avrupa'da giderek daha öne çıkan siyasi İslam'ın İsviçre'de yeri yoktur" dedi. 

Pandemiden önce, virüsün yayılmasını engellemek için herkesin maske takmaya başlamasından önce sunulan teklif, 2017'de gerekli desteği sağlayarak referandum takvimi sırasına girmişti. 2009'da minare inşasının yasaklanmasından yana oy kullanılan İsviçre'de peçe yasağı halihazırda iki kantonda kabul edilip yürürlüğe sokulmuş durumda. (Sputnik)