İtalya Banksy'nin mülteci kurtarma gemisini alıkoydu

İtalya, Akdeniz'de mültecileri kurtarmak için çalışan ve sokak sanatçısı Banksy'nin finanse ettiği geminin Lampedusa Limanı'ndan ayrılmasına izin vermiyor.

Abone ol

DUVAR - İtalya, Akdeniz'de mültecileri kurtarmak için çalışan sivil toplum kuruluşu gemisi Louise Michel’in operasyonlarını durdurdu. Sokak sanatçısı Banksy'nin finanse ettiği geminin limandan ayrılmasına izin verilmiyor.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, Sahil Güvenlik, konuya ilişkin açıklamasında, dört operasyonda 178 mülteciyi kurtaran ve 25 Mart'ta İtalya’nın Lampedusa Limanı'na yanaşan geminin yeni göç yasalarını ihlal etmekle suçlandığını aktardı.

'KURTARMA OPERASYONUNUN KOORDİNASYONUNU ZORLAŞTIRDILAR'

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı hükümetin Aralık 2022'de getirdiği yeni kurallar, sivil toplum kuruluşu gemilerinin kurtarma çalışmalarına kısıtlama getiriyor. Mülteci kurtarma gemilerinin denizde bir kurtarma operasyonu yaptıktan sonra başka operasyonlar yürütmeden karaya yanaşmaları öngörülüyor.

Banksy'nin finanse ettiği Louise Michel gemisi de üçü Malta’nın, biri Libya’nın arama kurtarma bölgesinde olmak üzere dört mülteci teknesine kurtarma operasyonu düzenleyerek bu kuralı ihlal etmekle suçlandı. Sahil Güvenlik, geminin kurallara uymayarak 'kurtarma operasyonlarının koordinasyonunu zorlaştırdığını' öne sürdü. İdari durdurma kararı uygulanan Louise Michel gemisinin Lampedusa adasındaki limandan ayrılmasına 25 Mart Cumartesi gününden bu yana izin verilmiyor.

Eski bir Fransa donanma gemisi olan Louise Michel, Banksy’nin sanat eseri satışından elde edilen gelirle satın alınarak kurtarma gemisine dönüştürüldü. 2020’de çalışmaya başlayan geminin güvertesinde Banksy'nin çizdiği kalp şeklinde bir can simidini tutan çocuk resmi var. Fransız anarşist feminist Louise Michel’in adı verilen gemi, amacını, 'cankurtaranlığı feminizm, ırkçılık karşıtlığı ve anti-faşizm ilkeleriyle birleştirmek' olarak açıklıyor.

'YARDIM ETMEMİZ ENGELLENİYOR; BU, KABUL EDİLEMEZ'

Gemiyi işleten ekip dün (26 Mart) yaptıkları açıklamada, "Şu anda adanın hemen önünde tehlikede olan onlarca tekne olduğunu biliyoruz ama yardım etmemiz engelleniyor. Bu kabul edilemez!" dedi. Açıklamada, 'Avrupa makamları, kendi arama kurtarma bölgelerinde insanların tehlike altında olduğunu bilmelerine rağmen yardım çalışmalarını bloke etmekle' suçlandı. Hafta sonunda iki vakada mülteci teknelerinde can kayıplarının yaşandığını vurgulayan ekip, "Bu ölümler kaza ya da trajedi değil. İsteniyorlar" dedi.

İtalya basınına göre, Tunus’tan denize açılan teknelerin batması sonucu en az 29 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. Öte yandan hafta sonunda 48 saat içinde 3 binden fazla mülteci, İtalya Sahil Güvenlik idaresinin koordinasyonunda denizden kurtarıldı. İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkeye bu yılın başından beri deniz yoluyla ulaşan mülteci sayısı 20 bini geçti. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 6 bin 500 civarındaydı. Bu yıl ilk kez Tunus üzerinden İtalya’ya ulaşan mülteci sayısı Libya’yı geçerek ilk sıraya yükseldi. (DIŞ HABERLER)