İtalya Başbakanı Draghi, Erdoğan'a 'diktatör' dedi
İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ursula von der Leyen'in Ankara'da ayakta kalmasıyla ilgili krizden Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı sorumlu tuttu. Draghi, Erdoğan'a 'diktatör' dedi.
DUVAR - İtalya Başbakanı Mario Draghi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara ziyaretinde ayakta kalmasıyla yaşanan protokol krizine ilişkin yorumunda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan 'diktatör' diye söz etti. Draghi, protokol krizinden Türkiye'yi sorumlu tutarak 'Von der Leyen'in maruz bırakıldığı muameleye üzüldüğünü' söyledi; Erdoğan'dan 'bu diktatör diyebileceğimiz kişiler' diye bahsetti.
'İŞBİRLİĞİNE DE HAZIR OLMALIYIZ'
Draghi Roma'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın Komisyon Başkanı Von der Leyen'e yönelik davranışına kesinlikle katılmıyorum... Bunun uygun bir davranış olmadığını düşünüyorum ve Von der Leyen'in maruz kaldığı aşağılama konusunda çok üzgünüm" dedi.
İtalya Başbakanı, "Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu 'diktatör' diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için işbirliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız" diye konuştu.
ÇAVUŞOĞLU: AB'NİN TALEPLERİ UYGULANDI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi olan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Beştepe'deki görüşmesinde yaşanan 'koltuk krizi' hakkında bugün yaptığı açıklamada, "Görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır" demişti.
Konunun Avrupa'da cinsiyetçilik nedeniyle ses getirmesinin ardından konuşan Çavuşoğlu, "Açıklama yapmak istemezdik ama haksız ithamlar var" diyerek eleştirilere yanıt vermiş, "Baktık ki en üst düzeyde bile sanki Türkiye bunu yapmış gibi söylemler var" ifadelerini kullanmıştı. "Türkiye köklü bir devlettir, Türkiye ilk defa bir misafir ağırlamıyor" diyen Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın makamında yapılan görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri karşılanmıştır, talepleri doğrultusunda oturma düzeni planlanmıştır, nokta" diye konuşmuştu.
'MICHEL'İN EKİBİNİN ONAY VERDİĞİ' İDDİA EDİLMİŞTİ
Middle East Eye sitesine Ankara'dan konuşan Türk yetkililer de, normalde eşit statüde görülen iki AB başkanı arasında arasında bir rekabet olduğunu ve 'koltuk krizi'nin AB delegasyonunun suçu olduğunu söyleyerek sorumluluğu reddetmişti. Üst düzey bir Türk yetkili, Michel'in ekibinin Beştepe ziyaretinden önce yapılan temaslarda söz konusu oturma düzenini kabul ettiğini söylemiş, "[Bu temaslarda] Von der Leyen'in ekibinden bir temsilci yoktu. Dolayısıyla onların görüşü bize iletilmedi" demişti. Bir diğer üst düzey yetkiliyse, tüm düzenlemelerin, Türkiye'ye ziyaretten önce gelen AB yetkilileri ile işbirliği içinde yapıldığını belirtmişti.
'ÖĞLE YEMEĞİNDE ERDOĞAN'IN KARŞISINA OTURMAK İSTEDİK, MICHEL KARŞI ÇIKTI'
İsmi açıklanmayan Türk yetkililerin anlatımlarına göre, bu olayın ardından durumu telafi etmek için bazı adımlar da atılmıştı. Buna göre, öğle yemeğinde daha farklı bir oturma düzeni sunuldu; Erdoğan'ın hem Michel'in hem Von der Leyen'in karşısında olacak şekilde oturması planlandı. Ancak Türk yetkililer, Michel'in ekibinin bu teklifi reddettiğini, Michel'in Erdoğan'ın karşısında yalnız başına ve Von der Leyen'in yine yanda oturduğunu söyledi. Üst düzey Türk yetkili, "Michel'in ekibi Von der Leyen'e sadece aynı yükseklikte ve tipte bir koltuk verilmesini kabul etti" iddiasında bulundu.
'İÇ KAVGALARINI ANKARA'YA TAŞIDILAR'
Bir diğer Türk yetkiliyse, "Bu onların yol açtığı bir sorun. İç kavgalarını Ankara'ya bile getirdiler. Bu ziyareti daha iyi organize etmelilerdi" dedi. (DIŞ HABERLER)