İtalya basını: Türkiye-NATO krizinde Roma arabuluculuk yapabilir

Türkiye ve İsveç, Finlandiya arasında süren NATO geriliminde Roma'nın arabuluculuk rolü üstlenebileceği İtalya basınında yer buldu. İtalya Başbakanı Draghi ise Ankara'ya temmuz ayında ziyaret yapacak.

Abone ol

DUVAR - İtalya basınında, Roma yönetiminin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'yi ikna edebilmek için arabuluculuk yapabileceğine dikkat çekildi. İtalya Başbakanı Mario Draghi ise Ankara'ya temmuz ayında resmi ziyaret planlandığını duyurdu.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in İtalya ziyaretinde Başbakan Mario Draghi'yle ilgili görüşmesine ilişkin ayrıntılar ülke basınında yer buldu. BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, Corriere della Sera gazetesi Draghi-Marin görüşmesinde ele alınan konular arasında, "Erdoğan'ın 'Evet' demeye ikna edilmesi için" İtalya Başbakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın arabuluculuk rolünün bulunduğunu belirtti.

DRAGHI ANKARA'YA GELİYOR

İtalya Başbakan Mario Draghi de bu sabah parlamentoya Ukrayna'daki gelişmeler konusunda bilgi verirken Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıkladı. Mario Draghi, "Temmuz başında Türkiye ile ikili zirve için Ankara'da olacağım. Bu türden bir zirve 10 yıldır ilk kez yapılacak" dedi. Draghi, Türkiye'deki görüşmelerde Ukrayna'daki "çatışmanın müzakere ve diplomatik boyutları" ile İtalya-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesinin ele alınacağını belirtti.

Senato'daki konuşmasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği talebiyle ilgili konuşan Draghi, "Büyüyen Rus tehdidi İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya katılma başvurusu yapmaya itti. İtalya bu talebi güçlü biçimde destekliyor" dedi. Öte yandan Draghi, NATO'ya ek ve tamamlayıcı olarak "Avrupa çapında gerçek bir ortak savunma mekanizması" oluşturulması gerektiğini de vurguladı.

MARIN: YANLIŞ ANLAMALARI DÜZELTMELİYİZ

İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüşen Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de ülke basınına konuştu. Marin, ülkesinin NATO üyeliği talebine Türkiye'den gelen itirazın diyalog ve yanlış anlaşılmaların giderilmesi yoluyla açılabileceğini söyledi.

Finlandiya Başbakanı, Corriere della Sera'nın "Türkiye'nin NATO'ya girmenize karşı çıkması sizi endişelendiriyor mu? Bunu nasıl ele almayı düşünüyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Bu aşamada sakin kalmanın, Türkiye ve diğer üye ülkelerle görüşmeler yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde muhtemel soruları yanıtlayabilir ve olası yanlış anlaşılmaları giderebiliriz. Her sorun, tartışma ve iyi niyetle çözülür."

'SAVAŞA DOĞAL BİR TEPKİ VERDİK'

La Stampa gazetesindeki bir analizde, "Marin, Ankara'nın vetosunu önlemek için ABD ile birlikte arabuluculuk yapan İtalya'nın yardımına güveniyor" denildi. La Stampa'nın aynı yöndeki sorusuna da Marin, "Sakince tartışmalı, yanlış anlamalar olup olmadığını görmeli ve varsa bunları düzeltmeliyiz" dedi ve diyaloğun önemini vurguladı.

Marin ayrıca ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu yapma kararını "güvenliğini en üst düzeye çıkarmak" için aldığını belirtti ve "Bu karar herhangi birine ya da bir şeye karşı alınmadı. Kendimizi korumak için alındı. Yakınımızdaki bir ülkeye Putin'in savaş açması karşısında Finlandiya'nın doğal bir tepkisi" dedi. (Kaynak)