İtalya'da 7 kişinin öldüğü yat kazası hakkında 'kasıtsız öldürme' soruşturması

İtalya'daki Termini Imerese Savcılığı, yedi kişinin öldüğü lüks tekne kazası ile ilgili açılan 'kasıtsız öldürme' soruşturmasının herhangi bir şüpheli kişiyi hedef almadığını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - İtalya'nın Sicilya Adası açıklarında yaşanan ve aralarında İngiliz milyarder Mike Lynch'in de olduğu yedi kişinin ölümüne yol açan yat kazası hakkında soruşturma açıldı. Termini Imerese Savcılığı, lüks yatın alabora olmasıyla ilgili 'kasıtsız öldürme' iddiasıyla soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ambrogio Cartosio başkanlığındaki savcılık, açılan soruşturmanın 'herhangi bir kişiyi hedef almadığını' belirtti. 

İtalya'nın Sicilya Adası'nın kuzey sahilindeki Porticello açıklarında 19 Ağustos Pazartesi günü lüks yatın fırtınada batmasının ardından kaybolan son kişinin cansız bedeninin de bulunmasıyla ölü sayısı dün resmi olarak yediye yükselmişti. Mike Lynch'in 18 yaşındaki kızı Hannah olduğu düşünülen altıncı kayıp kişinin cansız bedeni dün sudan çıkarılmış, cenaze kimlik tespiti için morga kaldırılmıştı. Yetkililer, bulunan son kayıp kişinin Hannah olduğunu doğrularken, olayda yaşanan can kaybı da yediye yükselmiş oldu.

KAYIP ALTI KİŞİ İÇİN ARAMA ÇALIŞMASI BAŞLATILMIŞTI

İtalya'nın Palermo kentinin 20 kilometre doğusundaki Porticello kasabası açıklarında demirli Bayesian isimli lüks yat, 19 Ağustos sabahı yerel saatle 05.00 sıralarında çıkan fırtınada batmıştı. Bölgedeki teknelerin yardımıyla Bayesian'daki 22 kişiden ilk aşamada 15'i kurtarılmış, birinin cesedi bulunmuş, altısının kayıp olduğu bildirilmişti.

İtalyan basını, kayıp kişilerin arasında İngiliz milyarder iş insanı Mike Lynch ile kızı Hannah, Morgan Stanley International'ın Başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Anne Elizabeth Judith Bloomer, Lynch'in Amerikalı avukatı Chris Morvillo ile eşi Neda Morvillo'nun olduğunu yazmıştı. Termini Imerese kentindeki cumhuriyet savcılığı olayla ilgili soruşturma başlatmış, İngiltere'den uzman ve müfettişlerden oluşan ekibin de olayı soruşturmak üzere olayın yaşandığı Sicilya Adası'na geldiği basına yansımıştı.

BÖYLESİNE LÜKS BİR YAT NASIL KU KADAR KISA SÜREDE BATTI?

Öte yandan, basında çıkan haberlerde, böylesine lüks bir yatın nasıl çok kısa sürede battığı sorgulanmaya devam ediyor. Fırtına sırasında geminin en az iki kapısının açık kaldığı ve buradan kolay şekilde su almış olabileceği en sık dile getirilen senaryo olarak öne çıkıyor.

AA'nın aktardığına göre, olayla ilgili soruşturma kapsamında 'Bayesian' yatının kaptanı 51 yaşındaki James Catfield'ın salı günü 2 saat boyunca savcılıkta ifade verdiği ve burada fırtınanın öngörülemez ve aniden geliştiğini söylediği basına yansıdı.

2008 yılında 'Bayesian' yatını yapan The Italian Sea Group'un kurucusu ve üst yöneticisi Giovanni Constantino ise Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, "Yapılan her şey, çok uzun bir hata zincirini ortaya koyuyor. İnsanlar kabinlerde olmamalıydı, yat demirli olmamalıydı. Mürettebat neden yaklaşan fırtınadan habersizdi? Yolcular, fırtınanın beklenmedik bir şekilde, aniden geldiğini söylediler. Bu doğru değil. Her şey öngörülebilirdi. Şu anda önümde hava durumuyla ilgili haritalar var" diye konuştu.

Constantino, ayrıca yatı 'batmaz' olarak tanımlarken, "Tabii su almadığı sürece. Başka bir açıklaması yok. Kesin olan şu ki, Palermo'daki olay, doğru manevralar yapılsaydı ve geminin dengesini bozan durumlar olmasaydı, sıfır risk oluştururdu" yorumunu yaptı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)