İtalya'da yoksulluk ve genç göçü artıyor

İtalya’da yaklaşık 4 milyon kişi yoksulluk içinde yaşarken, her yıl 170 bin genç iş bulmak için yurt dışına göç ediyor.

Abone ol

DUVAR - İtalya'da yoksulluğun artışı dikkat çekiyor. Yaklaşık 4 milyon insan yoksulluk içinde yaşıyor. Ayrıca 18 milyon kişi yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında. Son 35 yılda İtalya’daki gelir dağılımındaki eşitsizlik, diğer OECD ülkelerinden daha fazla arttı.

Euronews’un haberine göre, 2008 ve 2012 yılları arasında Milano’da, yardım merkezlerinden kumanya ve yemek paketi isteyen insanların sayısı yaklaşık üçte bir oranında arttı. Ülke çapında, haftalık satın alınan gıdaların ortalama yüzde 25’i ise çöpe atılıyor. Bu her aile için yılda 1600 avro anlamına geliyor.

İtalya iki taraflı bir ülke ve Milano buna en güzel örnek. Şehrin bir tarafı büyük zenginlerle, diğer tarafı yoksulluk ve umutsuzluklarla dolu. Bir İtalyan olan Marco, her sabah Milano’nun çeşitli pazarlarına ve süpermarketlerine gidiyor. Caritas Ambrosiana adlı yemekhanede yoksullara verilecek yemeklerde kullanılacak malzemeleri çöpe gidecek gıdalardan topluyor. Ama Marco ayrı bir dünya olan Milano’nun merkezine hiç uğramıyor.

GENÇLER ÇAREYİ ÜLKEYİ TERK ETMEKTE ARIYOR

4 Mart seçimlerine hazırlanan İtalya’da gençlerin durumu da öne çıkan tartışmalardan biri. Özellikle genç işsizliği öne çıkıyor. Her yıl 170 bin genç iş bulmak için yurt dışına göç ediyor. DW Türkçe’ye konuşan Napoli Üniversitesi İktisat Fakültesi Araştırma Görevlisi Michele Mosca’ya göre, tasarruf politikaları ve adam kayırma İtalya’da gençleri göç ettiren sorunlardan sadece ikisi.

Mosca, “İtalya’da geniş çapta reformlara ihtiyaç var. Özellikle de kamusal alanda. Birçok resmi dairede memur eksiği var, aynı zamanda çalışma şekilleri bürokratik engellerle dolu ve modern değil” diyor.

Mosca özel sektörde varolan farklı sorunlara dikkat çekiyor, “Güney İtalya’da, örneğin Napoli’de Camorra gibi yasa dışı organizasyonlar var. Bu organizasyonlar maalesef hangi işletmelerin nerede açılacağına ya da kimin nerede çalışacağına karar veriyorlar. Bu durum yatırımcıları ürkütüyor”

Napoli Belediye Başkanı Luigi Di Magistris de, iş piyasası reformlarının sorunlara çözüm sunmadığını belirtiyor. “Daha fazla dayanışma ve sosyal adalete ihtiyacımız var. Mafya ve yolsuzluğa karşı verdiğimiz mücadelede daha fazla desteğe ihtiyacımız var” diyor.

Seçim öncesi yapılan kamuoyu araştırmalarına göre sağ kanattan oluşan ve Berlusconi liderliğindeki koalisyon şu anda en başarılı koalisyon gibi görünüyor. Forza İtalia ve sağ popülist parti Lega'dan oluşan koalisyonun adayları Antonio Pentangelo ve Gianluca Cantalamessa, Ercolano kasabasında seçim kampanyaları yürütüyor. Vezüv Yanardağı ve sanayi limanı Napoli arasında bulunan kasabada çökmeye yüz tutmuş binalar, harabe benzinlikler ve kepenk kapatmış mağazalar dikkat çekiyor.

Napoli'de açık kalan dükkanlar daha çok zanaat ve tamir işleri yapan yerler...

'SOSYAL BÜTÜNLÜĞÜ KORUMAK TÜM AVRUPA'NIN SORUNU'

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına göre yoksulluk, sadece gelir eksikliğinden değil, aynı zamanda ülkenin ekonomik ve sosyal süreçlerine katılım olasılığının da düşük olmasından kaynaklanıyor.

Euronews’a konuşan Sosyolog Aldo Bonomi soruna şöyle dikkat çekiyor: “Karar sürecinden geçiyoruz ve hikâye iki farklı bakış açısı ile anlatılabilir: Yalnızca rekabetçi yönden bakarsak, her şeyin yolunda olduğunu söyleyebiliriz, veya diğer yönden baktığımızda, her şeyin ters gittiği farklı bir dil kullanabiliriz. Temel nokta, benim fikrime göre, sosyal bütünlüğü korumak. Bu durum sadece İtalyan’nın sorunu değil tüm Avrupa demokrasilerini ilgilendiriyor.”

İtalya’da 2008 ve 2014 yılları arasında ortalama gelir yüzde 11 düşmüş. Bu oran ortalamanın altında kazananlar için ise yüzde 24 oldu. (DIŞ HABERLER)