İYİ Parti Altındağ Adayı Hasan Yalçıntaş: Tiryaki kalsaydı aday olmazdım

MHP ve AK Parti'de siyaset yapan ve şimdi İYİ Parti'den Altındağ İlçe Başkan adayı olan Hasan Yalçıntaş ile siyasi geçmişini, ilçe için projelerini konuştuk.

Abone ol

ANKARA - Altındağ, Ankara'nın en kalabalık 7'nci ilçesi. Burayı 2004 yılından bu yana AK Partili Veysel Tiryaki yönetiyordu. Tiryaki şimdi Yenimahalle'ye aday oldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri, AK Partili Asım Balcı oldu. Millet İttifakı'nda ise MHP ve AK Parti'de siyaset yapmış Hasan Yalçıntaş İYİ Parti'den aday gösterildi.

1975 yılında Altındağ Ülkü Ocakları Başkanlığı yapan Hasan Yalçıntaş*, 1999 Seçiminde MHP'nin Altındağ Belediye Başkan adayıydı. 2004 yılında AK Parti'ye geçti.

Hasan Yalçıntaş’ın kardeşleri tanınmış isimler... Türk Ocağı Dergisi Yöneticisi ve yazarı Avni Yalçıntaş, TRT eski Genel Müdürü ve milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Ankaragücü'nün "Efsane" diye tanınan eski kaptanı Selçuk Yalçıntaş. Kendisi de Ankaragücü'nde forma giyen Hasan Yalçıntaş, Erman Toroğlu, İsmail Dilber, Köksal Mesçi, (Tatar) Metin Yılmaz gibi isimlerle birlikte oynamış. Hatta forma giydiği dönem Ankaragücü Türkiye Kupası'nı kazanan Yalçıntaş, UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katıldı, Leeds United ile karşılaştı.

İYİ Parti Altındağ Belediye Başkan adayı Hasan Yalçıntaş ile siyasi geçmişini, ilçe için projelerini ve sporu konuştuk. Yalçıntaş'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

MHP kökenlisiniz, AK Parti'de de siyaset yaptınız. Şimdi İYİ Parti'den Altındağ Belediyesi Başkan Adayı oldunuz. Siyasi geçmişiniz sizin için avantaj mı?

Geçmişimle her zaman gurur duyuyorum. Milliyetçi, muhafazakâr bir aileden geliyorum ve bizi tanıyanlar, geçmişimizin iyi olduğunu biliyor. Üniversite yıllarında Altındağ'da Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptım. AK Parti'de siyaset yapan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ağabeyimdir. 2006 yılında Tayyip Bey’in daveti üzerine AK Parti'den ilçe başkanlığı yaptım. Bu süreçte iyi işler yaptım ve bunu AK Partili arkadaşlar bile söylüyor. Tabii ki bu benim için avantaj.

MHP’den ayrılma gerekçeniz neydi?

2002 yılına kadar MHP'deydim. Ufak tefek görüş ayrılıklarımız oldu. MHP'de kalmamın faydası olmayacağını gördüm.

Neydi bu görüş ayrılıkları?

Bunları söylersem birilerini kırar ve üzerim. Siyaset ve dünya benim inancıma göre sevgi üzerine kurulu. 1970'lerde Ülkü Ocağı Başkanıyken sürekli kavga ettik ama bu ülkenin sorunlarını çözemedik, daha karmaşık hale getirdik. Kavgayla çözülseydi, 70'li yıllarda bizler çözmüştük.

'2007 SONRASI KÖTÜ YÖNETİLDİ'

AK Parti'den niye ayrıldınız?

AK Parti, 2002'den 2007'ye kadar Türkiye'yi iyi yönetti ve harika kadroları vardı. Tayyip Bey "2002- 2007 çıraklı dönemim, 2007- 2011 kalfalık sonrası ustalık dönemim" diyor. Ben tam tersini söylüyorum. İlk dönemi ustalık dönemiydi. Benim ayrılma gerekçelerimden birisi şu, 2007'den sonra kadro kalitesinde düşme oldu. Her sene düştü. Bunun en büyük nedeni liyakat ve vefadan uzaklaşılmasıydı. Gidenlerin yerine gelenler son derece ehil olmayan kişilerdi. Ehil olmayan insanlar sonucu kötü yönetim oldu.

Sizi İYİ Parti'de aday olmanıza ikna eden neydi? Daveti kim yaptı?

Benim gibi düşünen ve hareket eden arkadaşlarımın İYİ Parti'de olduğunu gördüm. Aday olmam için Millet İttifakı'ndan teklif geldi. Teklifi Mansur Yavaş sundu. CHP ve İYİ Parti ilçe başkanlarıyla görüştüm ve onlar da beni arzu ettiklerini söylediler.

'GETTOLAŞMANIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ'

İlçede sığınmacıların yaşadığı semtler var. Hatta bazı mahalleleri Suriye'nin Halep şehrine benzetiliyor. Sığınmacılara yönelik bir planınız var mı?

Maalesef diğer sığınmacılar konusunda ilçelere göre Altındağ dezavantajlı konumda. Bazı yerlerde yoğunlaştılar ve bu gettolaşmayı getirdi. Devletle beraber, bu sığınmacıları bir plan dahilinde Ankara'nın çeşitli yerlerine dağıtıp, gettolaşmanın önüne geçeceğiz. Türkiye'ye daha hızlı adapte olacaklar. Şimdi adapte olamıyorlar. Çünkü kendi aralarında bir yaşam kurmuşlar. Dolmuş şoförü bile "Halep'te inecek var mı?" diye soruyor.

'AMATEM'LER KURACAĞIZ'

Altındağ’ın bazı semtleri uyuşturucu, fuhuş gibi suçlarla anılıyor. Bu durumun önüne nasıl geçeceksiniz?

Uyuşturucu ile mücadele için bağımlı evlatlarımıza Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Ve Eğitim Merkezi (AMATEM) gibi yerler açacağız. Şehir Hastaneleri'nden dolayı Altındağ'daki birçok hastane taşınıyor. Bu hastaneleri devletten alıp buraları belediyenin AMATEM'i olarak kuracağız.

Maalesef fuhuş nedeniyle ilçenin bazı yerlerine aileler gidemiyor, geçmiyor. İçişleri Bakanlığı ile birlikte hareket edeceğiz. Buralarda belediye çalışanını görevlendireceğim, buralarda fuhuş yapılmasına izin vermeyeceğim. Mücadeleyi sürekli hale getireceğiz. Diyecekler ki "Yeni yönetim geldi, burada fuhuş yapmamıza izin vermiyor".

Özellikle Çankırı Caddesi'ndeki eğlence mekânlarından insanların çekinceleri var. Buraya yönelik özel bir düzenlemeniz olacak mı?

Buraların ruhsatlarını sadece biz vermiyoruz. Aynı zamanda büyükşehirden de alıyorlar. Gönül ister ki Ankara'nın hiçbir yerinde gençleri kötü yola sevk edecek mekânlar olmasın. Buralar kanunla düzenlenmiş yerler ve kanunsuz şekilde kapatma şansımız yok. Ancak Belediye Kanunu'nun verdiği yetkileri kullanarak, kendilerine çekidüzen vermelerini sağlayacağız.

Yıkılma kararı alınan ve esnafın mağdur olduğu Anafartalar Çarşısı'nı ne yapacaksınız?

Ankara'nın ilk yürüyen merdivenli çarşısı ve çocukluğumuzda yürüyen merdiveni görmek için oraya giderdik. Ora hakkında başkan olarak tek başına karar almak doğru olmaz. Esnafla bir araya geleceğiz. Yıkılmasını istiyorlar mı, istemiyor mı soracağız? Yıkım esnafın işine gelmiyorsa yıkım kararını engellemek için elimden geleni yapacağım. Yıkılmazsa çarşıyı hareketlendiremediler. Burayı cazip hale getirmek lazım.

'TÜRK VATANDAŞI OLMALI'

Mobilya sektörünün önemli yerlerinden Siteler sizin ilçenizde bulunuyor. Burada kayıt dışı çalışma yaygın ve sığınmacılar da burada çalışıyor. Belediyenin yetkileri dahilinde bu insanlara yönelik neler yapacaksınız?

Sitelerde çalışanlar Altındağ'ın çeşitli semtlerinde oturuyor ve asgari ücret alıyorlar. Onların en büyük sorunlarından birisi yol ücreti. Asgari ücretli bir insan için yol ücreti çok öneli bir meblağ. Siteler'de esnaf odaları ve STK'lar var. Onlarla işbirliği yaparak, çalışan kardeşlerimizin yol ücretlerini karşılayacağız. Ancak şartlarımız var. Altındağ'da oturacak, Siteler'de çalışacak, Türk vatandaşı olacak. Kayıt dışılığı önlemek konusunda işverenlere kolaylık sağlamış olacağız.

Türk vatandaşı olmasının nedeni...

Kendi vatandaşıma ancak bu yardımı vereceğim. Caminin içi dururken dışı haramdır.

Altındağ aynı zamanda turistik değerlere sahip tarihi barındırıyor. Turistleri çekmek için projeleriniz var mı?

Mansur Yavaş, kırk küsur yılık aile dostum ve Ankara'ya belediye başkanı olacak. Biz de Yavaş Başkanımla beraber Altındağ'a pozitif ayırımcılık yapılması gerektiğine inanıyoruz. Geçmiş 50 yıla bakıldığında, Ankara'nın en mağdur edilmiş ilçesi olan Altındağ, geçmişe yönelik hakları alınacak ve bunların için de turizm de geliyor. Yavaş'ın Ankara için açıkladığı turizm projelerinin neredeyse tamamı Altındağ'da. Onun projeleri ilçede uygulanacağı için turizm açısında kalkınacağız.

.

'ÇILGIN PROJEM YOK'

Altındağ'a yönelik en büyük projeniz ney?

Benim çılgın projem yok. Altındağ'ın gökdelene, uçaktan restorana ihtiyacı yok. Altındağ'ın ihtiyaçlarını sıralayacağız. Altındağ'ın açlık, iş, güvenlik, bazı yerlerinde yol problemi var. Kreşlerimiz yok, anne bu yüzden çalışamıyor. Bunlara yoğunlaşmamız lazım. Onun için benim çılgın projem yok. Bizim yatırımlarımız insana odaklı olacak.

'KEŞKE KALSAYDI'

Eski Başkan Veysel Tiryaki dönemini nasıl değerlendiriyorsunuz, eksik yanları nelerdi?

Altındağ'a güzel hizmetler yaptı. Hizmetlerini takdir ediyorum. Altındağlı olarak kendisine teşekkür ediyorum, başarılı buluyorum. Altındağ'da kalsaydı, hizmetlerine devam edeceğine inanıyorum. Keşke kalsaydı.

Altındağ'ın problemlerini saydınız belediye başkanı olarak çözmesi gerekmez miydi?

Bütün problemleri çözmek öyle kolay değil. 2004 yılında belediye başkanı oldu. O günkü Altındağ'ı hatırlamak lazım. Yüzde 85'i gecekonduydu ve imar yoktu. Tabi ki bu kadar büyük hizmetler için de eksikleri olmuştur. Ancak yaptıklarına bakmak lazım.

'ADAY OLMAZDIM'

Veysel Bey karşınıza çıksaydı, aday olur muydunuz?

Hayır, olmazdım. AK Parti'de aday adaylığı sürecinde 16 kişi başvurdu. Bu kişiler içinde birebir tanıdığım, Altındağ'ı iyi yönetecek insanlar vardı. Ancak başvurmayan birisini aday olarak getirdiler. Tepeden indi. Asım Balcı iyi bir insan olabilir, belki çok başarılı da olabilir ama 16 aday adayı içinde bari başvursaydı. Bu kişiler içinden seçilseydi. Altındağ'ı bilmeyen birisi. Altındağ'ı yönetmek kolay mı?

'AMATÖRE DESTEK VERECEĞİZ'

Ankaragücü'de oynadınız. Bu soruyu size sormak isterim. Takım doğru yönetiliyor mu?

Gönül ister ki Şampiyonlar Ligi'nde oynasın. Ankaragücü bu günlerine dönebilir, potansiyeli var. Yöneticilik kolay iş değil. Şu anki yönetimini başarılı buluyorum. Başkan olursam şu anki yönetimi desteklerim.

Peki amatör spora yönelik projeleriniz olacak mı?

Ben amatörden geliyorum ve sorunlarını biliyorum. Amatörü desteklemek lafta olmaz. Mutlaka onlara tesis yapacağız. Amatörlerin mütevazı ihtiyaçları olan eşofman, ayakkabı, tişört gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız.

*Hasan Yalçıntaş kimdir?

Hasan Yalçıntaş 1953 yılında Altındağ'da doğdu. Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi (Gazi Üniversitesi) mezunu bir Makine Mühendisi olup, Yüksek Lisans Derecesini İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi'nden aldı. Özel sektör ve devlette uzun yıllar çalıştı. Gençlerbirliği Yıldız Takımı, Etlikspor, İskitlerspor, Ankaragücü ve Ankara Demirspor'da futbol oynadı. Siyasete 1975 yılında Altındağ İskitler Ülkü Ocağı Başkanlığı yaparak başladı. 1999 yılında MHP Altındağ Belediye Başkan adayı oldu. Sonra AK Parti'ye geçti ve 2004 yılında AK Parti Altındağ Belediye Bşk. A. Adaylığı başvurusunda bulundu. 2005 yılında AK Parti Ankara İl Danışma Kurulu Siyasi İşler Başkanlığı, 2006-2007 yılları arasında da AK Parti Altındağ İlçe Başkanlığı yaptı. Hasan Yalçıntaş'ın 9 kardeşi var. Bunlardan bazıları tanınmış isimler. Türk Ocağı Dergisi Yöneticisi ve Yazarı Avni Yalçıntaş, TRT eski Genel Müdürü ve milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Ankaragücü'nün "Efsane" diye tanınan eski kaptanı Selçuk Yalçıntaş.