İYİ Parti kapıyı tamamen kapattı mı, CHP ne diyor?

Seçim sonrası ortaya çıkan yenilgi dolayısıyla çok duygusal bir ortam olduğuna dikkat çeken bir CHP’li kurmay, “Başarısızlık sonrası bir kriz yaşanıyor. Akşener’in açıklamalarını daha çok toparlama amaçlı, parti içine dönük mesajlar olarak okuyor, kapıyı kapattığını da düşünmüyoruz" diyor.

Nergis Demirkaya ndemirkaya@gazeteduvar.com.tr

Siyasetin gündeminde İYİ Parti’nin "ittifaksız yerel seçim" kararı var. “Biz bu partiyi CHP’nin adaylarını seçtirmek için kurmadık. Bitti” diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara ve İstanbul dahil 81 ilde kendi adayları ile yarışa gireceklerini açıkladı.

2019 yerel seçim sürecinde CHP ile yapılan kapsamlı iş birliğinin mimarlarından İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da “2019’da kurulan kalbi ittifakın ruhunu canlandırmanın imkanı kalmadığını" anlattı, "Etkin, yetkin adaylarımızı milletimizin önüne çıkaracağız. Biz bir küsuratı tamamlayacak parti değiliz" dedi.

Akşener her ne kadar bu konuyu gelecek hafta toplanacak Genel İdare Kurulu’na götüreceklerini söylese de, söz konusu toplantıdan başka bir karar çıkması büyük sürpriz olur.

2019 seçimlerindeki kapsamlı iş birliği ile başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok büyükşehrin kazanılmasının ardından şimdi, 7 ay sonra gerçekleşecek seçimde nasıl bir sonuç alınacağı merak konusu.

AKŞENER CHP’Yİ İKİYE BÖLDÜ

Akşener’in açıklamalarına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan henüz bir değerlendirme gelmedi. Ancak kulislere bakılırsa Akşener’in hem CHP Genel Başkanı hem de yönetimini hedef alan sert sözleri CHP’yi ikiye böldü. Bazı kurmaylar “nasıl konuşuluyorsa aynı şekilde mukabele edelim” derken, daha sakin kalınmasını isteyen bazı kurmaylar “Meral Hanım’ın parti içinde ciddi sorunları var, biraz daha kredi verelim” değerlendirmesi yaptı. Kazanan sertlik yanlısı olmayan, sağduyulu davranılması çağrısı yapanlar oldu. Bunun sonucunda Parti Sözcüsü Faik Öztrak da "Gitmek isteyene kal demeyiz, Yolları açık olsun, kendileri bilir" demekle yetindi.

Seçim sonrası ortaya çıkan yenilgi dolayısıyla çok duygusal bir ortam olduğuna dikkat çeken bir CHP’li kurmay, “Başarısızlık sonrası bir kriz yaşanıyor. Akşener’in açıklamalarını daha çok toparlama amaçlı, parti içine dönük mesajlar olarak okuyor, kapıyı kapattığını da düşünmüyoruz" diyor.

Bu görüşü paylaşan çok sayıda CHP’li var. Belediyelerin de önemli iktidar alanları olduğuna dikkat çekenler, İstanbul ve Ankara’da yönetimin parçası olan İYİ Partililerin bundan vazgeçmeyeceğini düşünüyor.

Özellikle İstanbul’un ekonomik büyüklüğü, toplumsal etkisi ile herkese kapasite kazandıran bir yer olduğuna dikkat çekenler, “İstanbul’un kaybedilmesi tüm muhalefete zarar verir. Sadece CHP değil herkes kaybeder. Onlar da altında kalır. 2019 seçimlerinde İYİ Parti kendisine bırakılan yerlerde başarısız oldu. Kucaklayıcı olamıyorlar. Çok az belediye kazandılar ama seçtikleri adaylar da AK Parti’ye geçiyor. Biz bunları konuşmuyoruz. Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluğu usulsüzlüğü var mı? Bunu nasıl açıklayacaklar” diye soruyorlar.

Akşener’in açıklamalarının “erken” açıklamalar olduğunu, süreç somutlaştıkça, seçim sathına girildiğinde bunun değişebileceği umudunu koruyanlar, “Akşener elini güçlendirme, tabanını konsolide etme çabası içinde. İş somut gerçekliğe dönüşünce bunun riskini alamaz. Kazanabileceğimiz bir seçimi nasıl kaybetme noktasına getirebilir" diyor.

TABAN İTTİFAKI UMUDU

Peki Akşener’in tutumu değişmezse ne olacak? CHP’de “yerel seçim dinamikleri” dikkate alındığında bunun da sorun olmayabileceğini düşünen çok yetkili var. Özellikle aday seçiminin önemli olduğuna dikkat çekenler şunları söylüyor:

“Yerel seçim adaya oy verilen seçimdir. Muhalefet seçmeni iktidar karşısında kim daha güçlü ise o adayın etrafında kümelenir.”

“İYİ Parti’nin ittifak yapmazsa kazanma ihtimali çok az. Yerel seçim atmosferi farklı. AK Parti adayı karşısında kim güçlüyse seçmen oraya gidiyor. Yukarıdaki “ayrıyım” dese de özellikle Anadolu illerinde bu karşılık bulmaz.”

“Siyasette 24 saat uzun. Bugünden konuşmak doğru değil. Ama bu seçimde adaylarımız daha güçlü. Çünkü deneyimleri var. Memnuniyet oranı yüksek. Hatta bazı sürprizler yapabileceğimizi düşünüyorum.”

“Çok iddialı konuşmamak gerek. Biz ne dersek diyelim yerel seçimde taban başka. Bunu göz ardı edemezsiniz. İşte Eskişehir örneği ortada. Aday nedeniyle farklı partilerden oy alıyoruz. Doğru adaylarla tabanda ittifak sağlamak, kazanmak mümkün.”

"İttifaka aşağıdan bakmak gerek. Yukarısı aşağıyı durduramaz. Biz örneğin bazı ilçelerde ittifak kararı alsak genel merkezler bunu engelleyemez. Yerelde ittifaklar oluşur. Anadolu’da, kafa kafaya bölgelerde kendiliğinden ittifaklar oluşabilir.”

AK PARTİ’DEN 'ERKEN ÇIKIŞ' YORUMU

AK Parti’den muhalefet partileri arasındaki yerel seçim iş birliği tartışmalarına “Biz onlara bakmıyoruz” diye yanıt verilse de gelişmeler yakından takip ediliyor. AK Partili üst düzey bir yetkili, Akşener’in aday belirleme sürecinde masadan kalkıp yeniden oturması nedeniyle çok ciddi bir güven sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirterek, yerel seçim çıkışını da bu sorunu aşmaya dönük çaba olarak yorumluyor. Akşener’in açıklamalarını "erken çıkışlar" olarak gören yetkili, “Çok fazla gelgit yaşıyorlar. Bunun yanı sıra kendi içlerinde sorunlar var. Seçim sürecine dair hala muallakta olan konular var. Başarısızlığın ortağı İYİ Parti. Önce bunu kabul etmeliler. Belki bunları içtenlikle paylaşıp daha sonra partilerinin kurumsal varlığını güçlendirerek kalıcı bir parti olmak için çalışabilirler. İki genel, bir yerel seçim atlatmışsınız. Hep birilerinin yanında yöresinde kalmışsınız. Kendi özgün kimliğinizi oluşturmak için bu son seçimleri olabilir. Bir daha mazeret üretemezler. Yerel seçimlerde şansları olmasa da belki parti olarak kendilerini göstermeleri onlara fayda sağlayabilir" diyor.

Tüm yazılarını göster