İYİ Parti’de kritik 4 gün ve ‘özü başımıza’ kararı

İYİ Parti Genel İdare Kurulu, CHP’nin iş birliği teklifine ‘hayır’ dedi. Hayır kararına giden 4 gün son derece hareketli geçti.

Abone ol

ANKARA – İYİ Parti’nin eylül ayında gerçekleşen Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında netleşen ‘yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme’ kararı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ziyaretiyle yeniden tartışmaya açıldı. Özel, İYİ Parti’den kararını gözden geçirmesini rica ederek iş birliği teklif edince İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu teklifi GİK’e soracağını söyledi.

Akşener’in teklifi GİK’e taşıyacağını açıklaması, Ankara kulislerini hareketlendirdi. Zira İYİ Parti’nin seçimlere ‘Hür ve müstakil’ olarak gireceğini açıklamasına ve partililerin son derece net söylemlerine rağmen yerel seçim yaklaşınca bu karardan geri adım atılabileceğine dair yorumlar son ana kadar devam etmişti.

GENEL MERKEZDE İLK TEPKİ: MÜMKÜN DEĞİL, STRATEJİMİZ DOĞRU

Özgür Özel’in ziyaretinin ardından İYİ Parti binası hareketlendi. Parti genel merkezinde Özel’in teklifine ilişkin ilk tepki net bir biçimde olumsuzdu. Parti yöneticileri kendi aralarında yaptıkları ilk değerlendirmelerde ısrarla İYİ Parti’nin stratejisinin doğru olduğunu ve bu stratejiden vazgeçilmemesi gerektiğini ifade etti.  

GİK toplantısının yapılacağı güne kadar geçen dört gün boyunca telefon temaslarını sürdüren, ikili, üçlü görüşmeler yapan İYİ Partililer CHP’nin teklifini detaylıca tartıştı. Pek çok İYİ Partili partinin ‘Hür ve müstakil’ stratejisinden vazgeçmemesi gerektiğini dile getirdi.

İSTİŞARE KURULUNDA İŞ BİRLİĞİ KAPILARI YENİDEN AÇILSIN GÖRÜŞÜ

Özel ziyaretinin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dört gün boyunca sürecek bir toplantı serisini başlattı. Bu toplantılardan ilki partinin Yüksek İstişare Kurulu üyeleriyle yapıldı. Partinin kurucuları ve deneyimli isimlerinin yer aldığı Yüksek İstişare Kurulu’nda CHP ile iş birliği yapılması yönünde görüş bildiren önemli isimler vardı. Bu isimlerden bazıları CHP’deki genel başkan değişikliğine işaret ederek, kapıların yeniden açılması gerektiği yönünde fikir bildirdi. CHP ile diyalog kapılarının kapatılmasının muhalefete kaybettirme ihtimali olduğunun da hatırlatıldığı toplantıda CHP’nin yeni teklifinin değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

İL VE İLÇE BAŞKANLARINDAN DA İŞ BİRLİĞİ İSTEYENLER OLDU

Hafta sonu iş birliğinin en çok etkileyeceği iller; Ankara ve İstanbul’un il ve ilçe başkanlarıyla da özel toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda il ve ilçe başkanlarından CHP ile iş birliği yapılması yönünde bir eğilim çıktı.

MİLLETVEKİLLERİNDE EVET – HAYIR: YARI YARIYA

Toplantılar bunlarla sınırlı kalmadı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, GİK toplantısının sabahında Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekilleriyle bir araya geldi. Bu toplantıya kadar iş birliği kapılarının yeniden açılmasını isteyen Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ve il ve ilçe başkanları olduğu için Ankara’da “İYİ Parti fikrini mi değiştirecek” sorusu dillendirilmeye başlandı.

Milletvekillerinin de katıldığı Başkanlık divanı toplantısında da milletvekillerinin önemli bir kısmı iş birliği kapılarının açılabileceğini söyledi. Bu toplantının ardından İYİ Partili yetkililer, alınacak karara ilişkin bir tahminde bulunmanın zor olduğunu söyledi, CHP’nin teklifine ilişkin tabloyu ‘yarı yarıya’ olarak tanımladı.  

AKŞENER GİK’TE FİKRİNİ AÇIK ETMEDİ: KARARINIZI BANA GÖRE VERMEYİN  

Son kararı verecek olan partinin en üst karar alma organı Genel İdare Kurulu toplantısına saatler kala sonuca ilişkin öngörüde bulunmak hala güçtü. Akşener, toplantıyı açarken “CHP’nin, iş birliği zemini için samimi bir teklifi var, ‘iş birliği zemini oluşur mu’ diye sordular. Biz de GİK’e soracağımızı söyledik’ dedi. Bir önceki GİK toplantısından önce İYİ Parti’nin seçimlere ‘hür ve müstakil olarak girmesi’ yönündeki oyunu açık bir şekilde ifade eden Akşener, bu kez kendi oyunun rengine ilişkin bir şey söylemedi ve “Kararınızı asla benim üzerimden vermeyin, değerlendirmenizi bana göre yapmayın. Kararınızı kendiniz verin ve lütfen herkes ne düşünüyorsa söylesin” diye konuştu.

Akşener’in bu kısa girişinin ardından tüm GİK üyeleri söz aldı. Herkes CHP’nin teklifine nasıl cevap verilmesi gerektiği yönündeki fikrini ifade etti. Teklife ‘hayır’ denmesi gerektiğini savunanlar “Bizim zaten alınmış, sağlam gerekçeleri olan bir kararımız var. Bu karardan geri adım atmak hem ülkeye hem partiye kaybettirir” ifadelerini kullandı.  

‘İKTİDAR ZATEN KAZANDI’

İş birliğini reddetmenin bile bile iktidara kazandırmak anlamına geleceğini ve Türkiye’ye kaybettireceğini savunan GİK üyeleri ise diyalog kurulması gerektiğini belirtti. Aksi görüşü savunan GİK üyeleri, iktidarın genel seçimlerde zaten kazandığını, yerel seçimlerin İYİ Parti için şans olduğunu belirtti.

Oktay Vural, Şükrü Kuleyin, Rıdvan Uz, Naci Cinisli, Burak Akburak, Tolga Akalın, Metin Ergün, Buğra Kavuncu gibi isimler hür – müstakil stratejisinin arkasında durulması gerektiğini ifade eden üyelerdendi.  

Parti yetkililerinin aktardığına göre 4 saat süren GİK toplantısı bir beyin fırtınası gibi geçti, farklı görüşlere sahip üyeler kendi argümanlarıyla birbirini ikna etmeye çalıştı.

35 HAYIR, 14 EVET OYU

Herkesin fikrini belirtmesinin ardından alışıldık olmayan bir yöntemle; oylama kapalı olarak yapıldı. 35 GİK üyesinin CHP ile iş birliğine ‘hayır’, 14 GİK üyesinin ‘evet’ oyu kullandığı oylamadan sonra Meral Akşener teşekkür etti ve “hayırlı olsun” demekle yetindi.

Bir önceki GİK’te ‘iş birliği yapılmalı’ diyen üyelerin sayısı 4’ten 14’e çıktı.

‘SEÇİMLERE ÖZÜ BAŞIMIZA GİDECEĞİZ’

GİK toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu’nun “İYİ Parti olarak 2024 seçimlerine hür ve müstakil olarak, yani Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi özü başımıza gideceğiz” sözleri partililer tarafından alkışlarla karşılandı. Partinin tüm katlarında da bir sevinç havası hakimdi.

ÇARŞAMBA 21 ADAY DAHA AÇIKLANACAK

İYİ Parti şimdiye kadar 69 aday belirledi ve isimlerini kamuoyuyla paylaştı. Çarşamba günü partinin grup toplantısında biri il olmak üzere 21 aday daha açıklanacağı ifade edildi.

ÖZEL: ÖNÜMÜZE BAKACAĞIZ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, pazar günü yaptığı açıklamada, "Alacakları her iki karara da saygılıyız. İttifak, daha doğrusu iş birliği kararı alırlarsa oturacağız, konuşacağız. Eski kararlarını sürdürmeye karar verirlerse buna da saygı duyacağız. Önümüze bakacağız" demişti.