İYİ Parti'den YSK'ye 'hukuk garabeti' eleştirisi

İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Erdem, seçmen kütükleriyle ilgili talebin il-ilçe kongrelerinin yapılmadığı gerekçesiyle verilmemesini hukuk garabeti olarak nitelendirdi. Erdem, "İşin özü burada bir hukuk garabeti var. Çünkü mevcut yasada ilçe kongrelerini yapma şartı kesinlikle aranmıyor" dedi. 

Abone ol

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), İYİ Parti'nin seçmen kütükleriyle ilgili talebi ilçe kongreleri yapılmadığı gerekçesiyle reddedilmesine tepki geldi. İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Erdem, kararı "hukuk garabeti" olarak nitelendirdi.

'BİZİM HUKUK AÇISINDAN BİR SIKINTIMIZ YOK'

Mustafa Erdem, seçmen listelerinin verilmesi talebi içeren dilekçenin YSK tarafından, ilçelerde kongrelerin tamam olmadığı beyanıyla reddetmesini şöyle değerlendirdi:

"İşin özü burada bir hukuk garabeti var. Hukukçu arkadaşlarla değerlendiriyoruz. Çünkü mevcut yasada ilçe kongrelerini yapma şartı kesinlikle aranmıyor. Bizi bağlayan kurumsal yapılanmaları tamamlama ve onun akabinde 6 ayın geçmesi. Dolayısıyla bizim şu an hukuk açısından bir sıkıntımız yok. Kongremizi yaptık. Teşkilatları tamamlıyoruz. İlk etapta da 6 aylık süre tamamlandığında seçime hazır hale geleceğiz. İlçe kongreleri şartı her ne kadar YSK sitesindeki açıklamada yayınlansa da bunun bir yanlışlık eseri olduğu ve geçmişteki uygulamalarla ortak bir paydası bulunmadığını düşünüyoruz."

'ŞU AŞAMADA İTİRAZ GEREKTİREN BİR DURUM YOK'

İl-ilçe kongreleri yapma şartının kurumsallaşmış eski partiler için söz konusu olabileceğini belirten Erdem, "Biz tamamen yeni kurulan bir partiyiz. Kongre aşamasında kurucular kurulu ile görevimizi yerine getirdik. İlçe ve il teşkilatlarımız açısından böyle bir ön şart görünmüyor. Şu aşamada itiraz gerektiren bir durum yok. Biz seçime girme hakkını elde etmek için 6 ayı tamamlamamız gerekiyor zaten" dedi.

YASALAR NE DİYOR?

Seçim Kanunu'na göre siyasi partilerin milletvekili ve belediye seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Meclis'te gruplarının bulunması gerekiyor. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektiriyor. Ancak YSK kararında Siyasi Partiler Kanunu'nun 19'uncu ve 20'nci maddelerine gönderme yapılarak ilçe ve il teşkilatlarının varlığından bahsedilebilmesi için il-ilçe kongrelerinin yapılarak anılan organların oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Kararda, İYİ Parti'nin 8 Aralık 2017 tarihi itibariyle kuruluşunu bildirdiği herhangi bir il veya ilçe teşkilatı bulunmadığı, dolayısıyla bir ilde teşkilatlanmak için o ilin ilçelerinde de kongre yapmadığı, bu suretle en az 41 ilde teşkilatlanmadığı anlaşıldığı için seçmen kütüğü verilmesi talebi reddedildi.

SEÇİME KATILMA YETERLİLİĞİNE SAHİP 9 PARTİ

YSK, her yılın başında seçime katılma yeterliliğine sahip partileri açıklıyor. Ocak, en geç şubat ayı içinde bu açıklamanın yapılması bekleniyor. 2017 yılı başında yapılan duyuruda seçime girme yeterliliğine sahip 9 parti ismi açıklandı. YSK açıklamasına göre, 298 sayılı Seçim Kanunu 14'üncü maddesinin 11'inci bendi ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 20'nci ve 36'ncı maddelerine göre, 1 Ocak'tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan partiler alfabetik sırayla şunlar oldu:

"Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi." (DUVAR)