İYİ Partili Yokuş: Konya’da oksijensizlikten ölen hastalar raporda var

Milletvekili Yokuş, Konya’da 19 Temmuz 2020’de entübe haldeki bazı hastaların merkezi oksijen sisteminin bitmesi nedeniyle öldüğü iddiasının ön inceleme raporuna dayandığını söyledi.

Abone ol

KONYA - İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 19 Temmuz 2020’de, Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasında merkezi oksijen sisteminin bitmesi nedeniyle entübe durumdaki bazı korona virüsü hastalarının hayatını kaybettiği iddiasının ön inceleme raporunda yer aldığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinin cevapsız bırakıldığını söyleyen Yokuş, İl Sağlık Müdürlüğü’nün hazırladığı ön inceleme raporuna ulaştıklarını ve ciddi ihmaller olduğunu söyledi. Yokuş ayrıca olayı duyuran sağlıkçılara ise ‘suç uydurma’ gerekçesiyle dava açıldığını ve aylıktan kesme ceza cezası verildiğini belirtti.

‘OLAY BAŞHEKİM HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDEN KAPATILMIŞ’

Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün olayla ilgili hazırladığı ön inceleme raporuna ulaştıklarını, raporda ciddi iddialar bulunduğunu ancak konunun kapatıldığının anlaşıldığını belirten Yokuş, şunları söyledi: “Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yazır Ek Binası’nda sekiz saat süren oksijen tükenmesi olayına ilişkin düzenlenen raporda hayli ilginç ifadeler var. Raporda açıkça hastanede oksijenin tükendiği, sekiz saat boyunca başka hastanelerden getirilen tüplerle idare edildiği, oksijen eksikliği yüzünden vefat olmadığı belirtiliyor ancak olay gecesi görev yapan hemşirelerin ifadelerinde ventilatörlerin alarm verdiği ve hastalara elle oksijen verildiği yani ambu yapıldığı açıkça görülüyor. Raporda olayın sorumlusu olarak yolda arızalanarak geciken oksijen tırı gösteriliyor. Ancak raporda ne tır şoförünün ifadesi alınmış ne de hastanenin oksijen gazını firmadan ne zaman istediğine dair bir bilgi mevcut. Raporda oksijeni getiren tırın sabah 07.30 sularında hastaneye geldiği anlaşılıyor. Sekiz saat süren olayda ise hastanede sadece iki kişinin vefat ettiği, ölüm nedenlerinin de Covid-19 olduğu anlatılıyor. Bu kararı veren bilirkişilerin ise yine aynı hastane ve hastaların doktorları olması da gözlerden kaçmıyor. Ancak raporda böyle geçse de olay günü aslında altı vatandaşımızın vefat ettiği elde edilen belgelerden anlaşılıyor. Bu arada soruşturmayı yapan isim K.D. ise olayın geçtiği hastanenin en tepe yöneticisi, yani dönemin Kamu Hastaneleri Başkanı. Olay Başhekim hakkında soruşturma izni verilmeyerek kapatılmış.”

‘OKSİJEN SİSTEMİNİN TAMİR VE BAKIMI MARANGOZA, TEMİZLİKÇİYE YAPTIRILMIŞ’

“Oksijen sisteminin tamir bakım ve dolum takibinin marangoza, temizlikçiye, çaycıya, elektrikçiye ve kalorifer kazancısına yaptırıldığını ancak ifadelerinin dahi alınmadığı ortaya çıktı” diyen Yokuş, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi verdiklerini ama yeterli bir cevap alamadıklarını söyledi. Büyük bir skandalın gizlenmeye çalışıldığını öne süren Fahrettin Yokuş şöyle devam etti: “Hastanede olay gecesi 200’den fazla hastanın tedavi görmesine rağmen raporda yer alan bilgilere göre 10 hemşire ve üç doktor hastanede bulunuyordu. Yatan hasta ve çalışan sayısı göz önüne alındığında az sayıdaki hastane personelinin olaya nasıl yetişebildikleri de sorgulanmamış. Olay hakkında görüştüğümüz uzmanlar, ventilatörlerin oksijen tükendiği için alarm verdiğini, bir ventilatör alarm verirken diğerlerinin de alarm vermemesinin mümkün olmadığını, raporda da görüleceği üzere en az 15-20 dakika ambunun devam edebileceğini, her hastaya en az bir sağlık personelinin ambu yapabildiğini, yatan hasta ile çalışan personel sayısı düşünüldüğünde bir kaosun kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.” (DUVAR)