İyimaya: Nöbetleşe iktidar süreci başlayacak

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya, Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin siyasi partileri de dönüştüreceğini savundu. İyimaya, yeni sistemin ittifak arayışlarını arttırıp, ideolojik katılıkları yumuşatacağını söyledi.

Abone ol

ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti Milletvekili Ahmet İyimaya, Meclis’te Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret ederek referanduma sunulan Anayasa değişikliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Referandum çalışma sürecinde saha izlenimlerini paylaşan İyimaya, yasada referandum için öngörülen 60 günlük sürenin sorgulanması gerektiğini belirterek, 30-40 gün daha rasyonel bir süre” dedi. Referandum sonucunda “Evet”in önde olduğunu iddia eden İyimaya, oran istenmesi üzerine “yüzde 58” tahmininde bulundu.

İyimaya, referandum sonucunun yüzde 49-51 gibi birbirine çok yakın olması durumunda meşruiyet sorunu yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki soruya, “normatif sonucu olmaz ama sosyal sonucu olur. Siyaset harareti olur” yanıtı verdi.

“Hayır” sonucuna yüzde 1 ihtimal vermediğini söyleyen İyimaya, 16 Nisan sonrası için erken seçim de beklemediğini söyledi.

'YENİ MODEL HAYIR DİYENLERİ DE MEMNUN EDECEK'

Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin üzerinde çalışılmış bir sistem olduğunu iddia eden ancak, geçiş sürecinin çok önemli olduğunu belirten İyimaya, şöyle dedi: “Hiçbir beşeri yapı mükemmeli yakalayamaz. Çıkacak bazı sorunlar yasalarla düzenlenir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi değişikliği modellemeye uygun işlerse 'hayır' diyenlerin önce gizli, ardından açık bir memnuniyet duyacağını düşünüyorum.”

NÖBETLEŞE İKTİDAR SÜRECİ BAŞLAYACAK

Hükümet sistemiyle ilgili anayasa değişikliğinin yeni sivil bir anayasayı da tetikleyeceğini iddia eden İyimaya, “Sistem akslarıyla oturursa uzlaşmaya dayalı yeni bir anayasanın ilk 5 yılda gündeme gelebileceğini düşünüyorum” dedi. Değişikliğin siyasi partileri de dönüştüreceğini söyleyen İyimaya şöyle devam etti:

“Siyasi partiler, yüzde 50 ve üstünü yakalamak için ittifaklar arayacaklar. Olmuyor, ideolojik katılıklarını yumuşatacaklar. Bunun uzlaşma kültürünü besleyeceğini partileri dönüştüreceğini düşünüyorum. 2’nci 5 yılda bunu hissedecekler. 3’üncü 5 yılda Türkiye nöbetleşe iktidar sürecine girecek, ABD’deki gibi.” (DUVAR)