İzmir Barosu: Harmandalı'da 30 mültecinin Covid-19 testi pozitif çıktı

İzmir Barosu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezindeki 30 mülteci ve 1 görevlinin korona virüsüne yakalandığını açıkladı. Mültecilerin doktora erişim başta olmak üzere şikayetlerine yer verilen açıklamada, sınır dışı işlemlerinin durdurulması çağrısı yapıldı.

Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde (GGM) tutulan mültecilerle ilgili rapor hazırladı.

Göç ve İltica Komisyonu Üyesi avukatlar tarafından yapılan görüşmelerin yer aldığı rapor, İzmir Barosu tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda 30 mülteci ve 1 güvenlik görevlisinin korona virüsü (Covid-19) testinin pozitif çıktığının öğrenildiği bilgisi verilirken merkezin kontrollü şekilde karantina bölgesi oluşturularak boşaltılması çağrısı yapıldı.

Harmandalı Göç İdaresinde tutulan mültecilerden çok sayıda şikayet alındığı belirtilen açıklamada, "30 mültecinin Geri Gönderme Merkezi’nin A2 katında izole edildiği ve avukatlarına telefon yolu ile ulaşmalarının engellendiği iddia edilmektedir. Nitekim son 1 haftadır baromuz üyesi avukatlar bu merkezde tutulan müvekkillerinin kendilerini aramadığını doğrulamışlardır” denildi.

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde idari gözetim altında tutulan mültecilerden gelen şikayetlerde, hijyen konusunda hiçbir önlemin yer almadığı ifade edilen raporda diğer hususlar şu şekilde yer aldı:

'MÜLTECİLERİN DOKTORA ERİŞİMLERİ ÇOK SINIRLI'

  • Kişiler GGM'ye ilk alındıklarında ayrı bir yere (karantina olarak adlandırılabilecek) götürülmediklerini ve GGM'de kalan diğer kişilerin yanına götürüldüklerini kendilerinden sonra gelen kişilerin de ayrı bir odada tutulmadan doğrudan odalara getirildiğini,
  • Mart ayı başında GGM’ye getirilen başka bir mülteci odalarda 15 kişi kaldıklarını ve iki haftadır kapalı tutulduğu merkezde odasına ve bulunduğu sürekli olarak yeni kişilerin getirildiğini,
  • Mart ayı sonunda GGM’ye gelen bir mülteci; odalarda 12, katta 200 kişi olduklarını ancak bu sayının Nisan ayında odalarda 4, katta 70 kişiye düştüğünü,
  • Bazı mülteciler; kendilerine karantinaya alındıkları ve 14 gün sonra bırakılacakları bilgisi dışında resmi bir bilgi verilmediğini, herhangi bir resmi karar tebliğ edilmediğini 14 günlük sürenin dolduğunu ancak halen kapalı tutulduklarını,
  • Bazı mülteciler; kendilerine tebliğ edilen sınır dışı kararlarında isimlerinin yanlış yazıldığını güvenlik görevlileri dışında kurumda yetkili herhangi bir kimseyle görüşemediklerini,
  • Sadece sabahları ateş ölçümlerinin yapıldığını ateşi yüksek çıkan kişiye ateş düşürücü ilaç verildiğini ancak başka bir bölüme ya da odaya götürülmediğini,
  • Doktora erişimlerinin çok sınırlı olduğunu, doktor muayenesi taleplerinin karşılanmadığını iletmişlerdir.

'MÜLTECİLER KARANTİNA SÜRECİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE SERBEST BIRAKILMALI'

Tüm bu süreç ve gelen şikayetlerin değerlendirilmesi neticesinde, İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu’nun önerileri ise şu şekilde:

  • Bu dönemde göç idareleri tarafından yabancılar hakkındaki sınır dışı işlemleri durdurulmalı, idari gözetim kararı alınmamalı ve kişilerin uluslararası koruma başvuruları kayda alınmalıdır.
  • Halen geri gönderme merkezlerinde tutulan kişiler, gerekli sağlık kontrolleri yapılarak 14 günlük karantina sürecine uygun şekilde serbest bırakılmalıdır.
  • Barınma imkanı olmayan ve kalacak yer talep eden yabancılar için geri gönderme merkezi, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak, odalarda en fazla iki kişi kalacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde, özellikle korona belirtisi şikayetleri olan kişilerin sağlık hizmetine erişimleri ivedilikle sağlanmalıdır.
  • Temizlik ve hijyen ekipmanları sadece personele değil kurumda tutulan kişilere de verilmelidir (Ekipman yetersizliği durumunda ilgili kurum ve kuruluşları harekete geçirerek dayanışma sağlanması için baromuzla iletişime geçilebilir).
  • İmza yükümlülüğü bulunan mültecilerin, bu yükümlülüklerinin Corona Pandemisi süresince ertelenmesine ilişkin resmi açıklama ve bilgilendirme yapılmalıdır.

(DUVAR)