İzmir Barosu'ndan Onur Yürüyüşü'ndeki şiddete suç duyurusu: 'Derdinizin aile yapısını korumak olmadığını iyi biliyoruz'

İzmir Barosu, baro üyesi avukatların da darp edilerek gözaltına alındığı 11'inci Onur Yürüyüşü'ndeki kolluk şiddetine ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu, LGBTİ+'lara yönelik hak ihlaliyle mücadele etmek için baro tarafından görevlendirilen avukatların kolluk kuvveti tarafından uğradıkları saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Alsancak'ta bulunan İzmir Barosu binası önünde yapılan açıklamada konuşan İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Gamze Şimşek, haziran ve temmuz aylarında pek çok şehirde onur haftası etkinlikleri ve onur yürüyüşlerinin engellendiğini, avukatların ve yurttaşların tehdide, hakarete, hukuka aykırı gözaltı işlemlerine maruz bırakıldığını söyledi.

'YÜZYILI AŞKIN SÜREDİR MÜCADELE EDEN İZMİR BAROSU HAZİRAN AYINDA İKİ DEFA SALDIRIYA UĞRADI'

Yüzyılı aşkın tarihi boyunca insan haklarının tesisi için mücadele etmeye devam eden İzmir Barosu'nun haziran ayı boyunca iki defa saldırıya uğradığını hatırlatan Şimşek, 25 Haziran günü yapılması planlanan 11'inci İzmir Onur Yürüyüşü’nün İzmir Valiliği tarafından yasaklanması sonrası ise alandaki hak ihlallerini gözlemleyen ve raporlaştıran avukatların kolluk şiddeti ile gözaltına alındığını söyledi. Şimşek, “Hak ihlallerini gözlemlemek, raporlamak ve hak ihlallerine müdahale etmek amacıyla yürüyüş alanında bulunan görevli meslektaşlarımız, kolluk güçlerince darp edilmiş, işkenceyle gözaltına alınarak kötü muameleye maruz bırakılmıştır. Yürüyüşte başlayan kötü muamele ve işkence, gözaltı araçlarında ve hastanede devam etmiştir. İlerleyen saatlerde İzmir Barosu da abluka altına alınarak yurttaşlar kötü muameleye maruz bırakılmış, meslektaşlarımızın baroya girişi engellenmeye çalışılmıştır" dedi.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK'

Anayasanın ve Avukatlık Kanunu’nun barolara yüklediği sorumluluklar ve yükümlülükler çerçevesinde, LGBTİ+'lara yönelik her türlü hak ihlaliyle mücadele etmenin, nefret suçlarının etkili soruşturulmasını sağlamanın İzmir Barosu'nun asli görevi olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: "Başta meslektaşlarımıza yönelik olanlar olmak üzere Onur ayında yaşanan tüm hukuka aykırı eylem ve işlemlerin hesabını yargı önünde de soracağız. Bu bağlamda, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurularında bulunduğumuzu ve her türlü hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. Ne yaptığınızın farkındayız, derdinizin aile yapısını veya çocukları korumak olmadığını çok iyi biliyoruz. İzmir Barosu olarak bu korku ve nefret iklimini kabul etmiyor; bu hukuksuz cüretkarlığa tüm gücümüzle karşı çıkıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi; nefrete inat, yaşasın hayat."

Açıklama alkışlarla sona erdi. (DUVAR)