İzmir bit pazarının fotoğraf sergisi

İzmir’de Halkapınar Metro İstasyonu’nun yanında bulunan ancak bir süre önce Valilik kararıyla kapatılan bitpazarının hikâyesi fotoğraflarla anlatılıyor.

Abone ol

İZMİR - Dar gelirli insanların her türlü eşyayı temin ettiği bit pazarının kapatılma öyküsünü anlatan "Kurtuluş Kapısı" sergisi Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde İzmirli sanatseverlerle buluştu. Belgesel Fotoğraf Atölyesi kapsamında dokuz fotoğrafçının çalışmalarının yer aldığı, proje koordinatörlüğünü Mahzen Photos Kolektifi’nden Sinan Kılıç ve Serkan Çolak’ın yaptığı Kurtuluş Kapısı sergisi 8 Mayıs 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Serginin açılış konuşmasını yapan TMMOB İKK Sözcüsü Melih Yalçın bit pazarlarının kent kültürünün önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Bit pazarlarının aynı zamanda kentin yoksullarının ezilenlerinin alış veriş alanı olduğunu ifade eden Yalçın konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Günümüzde kentlerimiz sermayenin baskısı ve saldırısı altındadır. Kentlerde yeni rant alanları açılarak her şey paraya çevrilmeye çalışılmaktadır. Bu saldırı sonucunda kentlerin kamusal alanları, kültürleri, tarihleri ve bellekleri de yok edilmektedir. İzmir’de bir süre önce valilik kararıyla kaldırılan bit pazarı o alanın inşaat sektörüne verilmesi ve soylulaştırılması amacıyla yapılmıştır. Bugün burada fotoğrafları ile kent kültürünün önemli bir parçasının yok olmasını, belleklerimizden silinmesini önlemeye çalışan fotoğraf sanatçılarına çok teşekkür ediyoruz. Bizlere düşen kentlerimizin kültürüne, kamusal alanlarına, tarihine, belleğine sahip çıkmak ve bit pazarının yeniden açılması için baskı unsuru olmaktır."

Sergide yer alan fotoğrafçıların isimleri ise şöyle: Asuman Ateş, Ayşe Özbalcı, Gurbet Ergun, Hicran Akaalp, Mefaret Yüce, Nurten Gül, Özgür Bozkurt, Sema Öğünlü ve Yakup Alaluf.