İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden EGEÇEP’e 'balık ölümleri' yanıtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, EGEÇEP’in balık ölümleri ile ilgili verdiği dilekçeye yanıt verdi. Yapılan açıklamada, ölümlerin denizde oksijen seviyesinin düşmesi sonucu gerçekleştiğini belirtildi.

Abone ol

İZMİR – Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), 20 Ağustos’tan bu yana İzmir Körfezi'nde meydana gelen balık ölümleri ile ilgili belediye ve valiliğe dilekçe vererek balık ölümlerinin nedenini ve sorunun çözümü için atılması düşünülen adımları sordu.

Aradan geçen iki haftanın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden verilen yanıtta, yaşanan bu durumun 2023 yılı ekim ayı sonu ve kasım ayı ortalarına kadar deniz yüzeyindeki kahverengi görüntüyle birlikte hissedilen yoğun balık kokusuyla aynı olduğunun gözlendiğini ancak 2023 yılında balık ölümlerine rastlanmadığı belirtildi.

'DENİZDE OKSİJEN SEVİYESİNİN DÜŞMESİ NEDENİYLE GERÇEKLEŞTİ'

2023 yılında denizden alınan su numunelerinin, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından yapılan mikroskobik incelenmeleri sonucunda, İzmir Körfezinde ilk kez görülen Polykrikos hartmannii isimli bir alg türüne rastlandığını açıklayan büyükşehir belediyesi, "2024 yılında yaşanan bu durumla ilgili olarak yapılan ilk tespitlerde, deniz suyu sirkülasyonunun az olduğu iç körfezde bulunan Bayraklı sahilinde deniz suyu sıcaklığının 29 dereceye ulaşması ile birlikte Polykrikos hartmannii türünün aşırı çoğalıp öldüğü, körfezin doğal alg türü olan mavi yeşil alglerden Siyanobakter türlerinin ise ölen Polykrikos Hartmannii türlerini tüketmesiyle aşırı üremeleri sonucunda deniz ortamındaki oksijen seviyesinin düşmesi nedeniyle balık ölümlerinin gerçekleştiği anlaşılmıştır” dedi.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ VE EGE ÜNİVERSİTESİ’NDEN RAPOR BEKLENİYOR

2000-2018 yılları arasında 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü tarafından izleme çalışmaları yapıldığını, 2020-2024 yılları arasında ise TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından izleme çalışmalarına devam edildiğini belirten belediye, yapılan çalışmaları ise şöyle özetledi;

“İZSU Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK-MAM 2020 yılından itibaren kapsamında düzenli olarak iç, orta ve dış körfezde izleme, ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapmaktadır. Olayın gerçekleşmesinin akabinde yaz örneklemeleri için TÜBİTAK-MAM gemisi 24.08.2024 tarihinde de körfeze gelmiş, incelemelerini yapmış ve numuneler almıştır. İzmir Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince ölü balık örneği alınmış ve kendi laboratuvarlarında analiz edilmiştir. Ancak sonuçlar henüz Kurumumuza iletilmemiştir. Ayrıca İdaremizce de alınan ölü balık örneği, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine teslim edilmiş olup, henüz rapor İdaremize ulaşmamıştır. İdaremiz ve İBB ekiplerince, balık ölümlerinin gerçekleştiği alanda, pompalar ve deniz vasıtaları ile su sirkülasyonu sağlanarak oksijen seviyesi arttırılmaya çalışılmış ve deniz yüzeyi üzerindeki ölü balıklar toplanmıştır. 24.08.2024 tarihi itibari nispeten koku azalmaya başlamıştır.”

(HABER MERKEZİ)