İzmir Depremi'nde vefat edenler anıldı

İzmir Depremi'nin yıldönümünde yüzlerce kişi vefat edenleri andı. Rıza Bey Apartmanı önüne karanfiller bırakılırken, Deprem Anıtı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer tarafından açıldı.

Abone ol

İZMİR - İzmir Depremi'nin yıldönümü dolayısıyla depremde en çok can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı önünde bir araya gelen yüzlerce İzmirli depremde vefat edenleri andı. Anmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Ednan Arslan, Tacettin Bayır, İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu ve parti yöneticileri de katıldı.

Anmada depremde vefat edenlerin anısına Rıza Bey Apartmanı önüne karanfil bırakılırken, sonrasında ise “Depremde yitirdiğimiz canların aziz hatırasına’” yazılı pankart taşıyan yüzlerce kişi Deprem Anıtı'na doğru yürüyüşe geçti. Depremin gerçekleştiği saat olan 14.51’ de ise vefat edenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından depremde vefat eden 117 kişinin anısına 117 beyaz balon gökyüzüne bırakıldı.

'KAMUNUN YETKİLERİNİ SİVİL TOPLUMUN GÖNÜLLÜ GÜCÜYLE BİR ARAYA GETİRDİK'

Deprem Anıtı'nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremde vefat eden 117 kişinin yakınlarına bir kez daha baş sağlığı diledi. İzmir'i derinden sarsan bu depremin, 2020 yılında dünyada meydana gelen depremler arasında en fazla insanın hayatını kaybettiği deprem olarak kayıtlara geçtiğini söyleyen Soyer, 30 Ekim'in aynı zamanda İzmir’in gördüğü en destansı dayanışmalardan birinin tarihe not düşüldüğü gün olduğunu belirtti.

İzmir’de sadece bir yıl içerisinde deprem, sel, orman yangını, fırtına, hortum gibi birçok afet yaşandığını belirten Soyer, yaşanan afetlerin afet mevzuatında ve politikalarında bir an önce köklü değişikler yapılması gerektiğini işaret ettiğini kaydetti. Afetlerin önlenmesinde ve yaraların sarılmasında yerel yönetimlerin önemine de dikkat çeken Soyer, şöyle konuştu:

“30 Ekim depremi yaşanmadan önce Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nı kurmuştuk. Yaşadığımız bu büyük afet, İzmir’in böyle bir yapılanmaya ne çok ihtiyaç duyduğunu bir kere daha gösterdi. Ardından, afet yönetimini tüm paydaşlar ve sivil toplumla ortaklaşa yürütmek üzere İzmir Afet Platformu’nu oluşturduk. Böylelikle kamunun yetkilerini, sivil toplumun gönüllü gücüyle bir araya getirdik.”

'24 MAHALLEDE 33 BİN 100 YAPININ İNCELEME ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI'

Kentin deprem kaynaklı afetlere karşı direncini geliştirmek için başlattıkları çalışmalara da değinen Soyer, Bayraklı'da 24 mahallede 33 bin 100 yapının inceleme çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Öte yandan deprem, tsunami ve zemin araştırma projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Soyer, “Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin koordinasyonu, İzmir Yüksek Teknoloji ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin öncülüğünde, 10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendis, İzmir’in sismik hareketlerini değerlendirerek aktif olan fayları belirliyor. Bu proje başlayana kadar, İzmir’in diri olan faylarına dair elimizde bilimsel, sağlıklı bir veri bulunmuyordu. Üniversitelerin ve uzmanların değerli çalışmaları sonucunda, İzmir'in depremselliği ile ilgili çok somut ve net bilgilere ulaşıyoruz. Araştırmalarımızı hem karada hem de körfezde eşzamanlı yürütüyoruz. Böylece dirençli bir kent olmak için gerekli planlamaları tamamlayarak şehrin yeni yapılaşma alanlarının yeri ve şekline doğru yön verebiliyoruz” dedi.

KASIM AYINDA MECLİSTE ÜÇ ÖNEMLİ KARAR TARTIŞILACAK

Soyer, Uzundere’de depremzedelere tahsis edilen konutların kullanımına altı ay daha imkân tanıyacakları, mevcut yapıların hak kaybı yaşanmadan yapılaşmasını sağlayan bölgelerin belirlenmesi için verilen beş aylık sürenin uzatılacağı ve orta-ağır hasarlı yapıların hızla dönüşmesini sağlamak için emsal artışı kararlarını Kasım ayında meclisin gündemine getireceklerini söyledi.

Son olarak açılışını gerçekleştirdikleri anıta ilişkin konuşan Soyer, “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz anıtın, 30 Ekim depreminin içimizdeki acısını hatırlatan kalıcı bir iz olmasını diliyorum. Yaşamını kaybeden her bir vatandaşımızın hatırası önünde, saygıyla eğiliyorum. Deprem sonrasında benzeri görülmemiş bir dayanışma örneği gösteren tüm İzmirlilere, huzurlarınızda, bir kere daha en derin şükranlarımı sunuyorum. Hepinizi en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

'UNUTULDUĞUMUZU VE UNUTTUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUM'

Törende konuşan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ise depremzedelerin yalnız bırakıldığını söyleyerek, “Enkazlar kaldırıldı, her akşam depremi tartışan televizyonlar yine ülkenin suni gündemine odaklandı ve depremzedeler kendileriyle baş başa kaldı. Açık ve net bir şekilde unutulduğumuzu ve unuttuğumuzu düşünüyorum. Biraz da öz eleştiri yapıyorum. Ülkemizin geri kalanı İzmir’i unuttu, biz depremzedeler de yitirdiğimiz canlarımızı unuttuk. Her birimiz kaybettiğimiz evlerimize, içinde bulunduğumuz belirsizliğe ve geleceksizliğe odaklandık. Bu noktada yakınlarını kaybeden tüm depremzedelerimize özür borçlu olduğumuzu düşünüyorum. İZDEDA olarak ilk günden bu yana hep depremzedelerin yanında olduk. Depremzede depremzedenin evidir diyerek bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: RANT POLİTİKALARININ BİTMESİ İÇİN MÜCADEYE DEVAM EDECEĞİZ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ise "Deprem Anıtı" önünde bir araya geldi.

Anıt önüne karanfil ve mumlar bırakılan anmada konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, deprem sonrası sürecin takipçisi olduklarını belirterek, depremzedelerin acıları üzerinde oynana oyunlar ile geçen bir yıl olduğunu söyledi. Akdemir, depremzedeler ile birlikte tüm acıları paylaşmak için her zaman bir arada olacaklarını ifade etti.

Akdemir'in ardından söz alan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel depremin arkasına sığınarak kapitalizmin, denetimsizliğin ve kentleşmenin getirdiği sorunları yaşadıklarını belirtti. Açılan davaları takip ettiklerini de dile getiren Yücel, insanlar insanca koşullarda, insanca konutlarda yaşayabilsinler diye mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, kâr odaklı birtakım süreçlerin bu acıların yaşanmasına sebep olduğunu ifade ederek, denetimsizliğin ve rant politikalarının son bulması gerektiğinin altını çizdi. Çamlı geride kalanların hak kayıplarının son bulması ve rant politikalarının bitmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Öte yandan Çiğli'de de Çiğli Belediyesi Heykel Atölyesi'nde depremde vefat edenler için yaptırılan Çiğli Deprem Anıtı'nın açılış töreni gerçekleştirildi.

Ataşehir Mahallesi Ekol Hastanesi kavşağında gerçekleştirilen törene çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ide Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de katıldı. (DUVAR)