İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Savaşa derhal son verilmeli

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, savaşı protesto ederek, "Savaşa derhal son verilmeli, gecikmesizin diyalog ve müzakere süreci başlatılmalıdır" dedi.

Abone ol

İZMİR – İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılırken, "Savaşa hayır daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmadan silahlar sussun" yazılı pankart taşındı. Sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" ve "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganlarının atıldığı açıklamada grup adına açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, emperyalist güçler arasındaki hegemonya ve paylaşım kavgasının, yayılmacı politikaların bir coğrafyayı daha fiilen savaş alanına çevirdiğini söyledi.

'EN BÜYÜK BEDELİ ÖDEYEN HALKLARDIR'

Ukrayna üzerinde giderek tırmandırılan krizin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile savaşa dönüştüğünü belirten Sarı, yedinci gününde savaşın şimdiden sivil yerleşim alanlarının tahribine, yaralanmalara, ölümlere, göç dalgasına, yaşama dair her şeyin yıkımına yol açtığını kaydetti. 'Çıkarları dışında hiçbir şeyi umursamayan NATO'nun, Rusya’ya karşı kuşatma, yayılma ve genişleme stratejisi uygularken Rusya'nın da eski gücüne kavuşmak için kendi içerisinde baskı politikalarını süreklileştirdiğini ve dışarıya yönelik hegemonik güç politikalarını hayata geçirdiğini' söyleyen Sarı, şöyle devam etti:

"Bu savaş sadece Ukrayna’yı değil, tüm dünya halklarını tehdit ediyor. Bu savaş halkların değil, emperyalist devletlerin, kapitalistlerin savaşı. Savaş halklar için ölüm, yıkım, acı, gözyaşı demektir. Savaş bütün yaşamını bir çantaya sığdırmaya çalışıp yurtsuzlaştırılmak demektir. Savaş işsizlik, yoksulluk, açlık demektir; sömürünün, baskının, şiddetin artmasıdır. İnsanın en temel hak ve özgürlüklerinin, hukukun, adaletin hiçe sayılmasıdır savaş. Ekolojik yıkımdır; doğanın, canlıların yok edilmesidir. Savaş emeğin haklarının yok edilmesi, halkın ekmeği küçülürken silah tüccarlarının, zenginlerin daha da zenginleşmesi demektir. Savaşın kaybedeni, en büyük bedeli ödeyeni halklar iken bir avuç kapitalist karına kar katar."

'EMEKTEN DEMOKRASİDEN YANA TÜM GÜÇLERİ SAVAŞ KARŞITI TUTUMU BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Savaşı durdurmak için geç olmadığını söyleyen Sarı, Rusya'nın saldırılarını durdurmasını, NATO'nun silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Ukrayna’daki tüm yabancı güçlerin geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, AK Parti iktidarının bu savaşa ateş taşıyacak her hamleden kaçınması gerektiğini ifade etti. Hangi coğrafyada olursa olsun savaşa karşı durmaya devam edeceklerini vurgulayan Sarı, son olarak şunları kaydetti:

"ABD’nin emperyalist saldırganlığına, NATO üzerinden uyguladığı genişleme politikasına ve Rusya’nın yayılmacılığına da karşı çıkıyoruz. Bugün bu topraklarda tek adam rejimine, emek sömürüsüne, siyasal İslamcı faşizme karşı eşitlik, özgürlük için emek ve demokrasi mücadelesi verenler olarak emperyalizme, gericiliğe, savaşa karşı mücadeleyi birleştirmek ve büyütmek sorumluluğunu taşıyoruz. Bir kez daha altını çizerek belirtiyoruz; savaşa derhal son verilmeli, gecikmesizin diyalog ve müzakere süreci başlatılmalıdır. Emekten demokrasiden yana tüm güçleri savaş karşıtı bu tutumu büyütmeye, emperyalizme, savaşa hayır demeye çağırıyoruz."

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi.