İzmir Sağlık Platformu: Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin

İzmir Sağlık Platformu basın açıklaması yaparak sağlık emekçilerinin durumunu ve taleplerini anlattı.

Abone ol

İZMİR - Aralarında İzmir Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, dernek ve sendikaların da yer aldığı İzmir Sağlık Platformu, korona virüsü (Covid-19) salgınıyla mücadelede özveriyle sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçilerinin sorunlarının ve taleplerinin paylaşıldığı bir basın açıklaması yaptı.

Ortak açıklamada salgının sağlıkta dönüşüm programının içinde barındırdığı sakıncaları daha da görünür kıldığı belirtildi.

'SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM KORUYUCU HİZMETLERİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ'

Açıklamada, “Sağlığın bir meta olarak alınıp satılabildiği, kâr odaklı bir sağlık sisteminin, toplum sağlığı için ne kadar tehlikeli olduğu yaşanarak görülmektedir. Sağlıkta dönüşüm programıyla neredeyse ortadan kaldırılan koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Keza Covid-19 pandemi sürecinde esas olarak sağlık çalışanları mücadele etmekte ve bu mücadelenin daha ne kadar süreceği de belirsiz görünmektedir” denildi.

Giderek uzayan ve ağırlaşan pandemi sürecinin, sağlık çalışanları için uzun yıllardır biriken, ötelenen, iktidar ve Sağlık Bakanlığı tarafından görmezden gelinen sorunların daha da belirginleşmesine yol açtığının değinildiği açıklamada, sağlık çalışanlarının hergün başka bir saldırıya maruz kaldığına dikkat çekildi.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KORUNMASI İÇİN TÜM TEDBİRLER ALINMALI'

Yaklaşık 40 bin sağlık çalışanının Covid-19 hastalığına yakalandığı, 100’ü aşkın sağlık çalışanının öldüğü hatırlatılan basın açıklamasında çözüm bekleyen sorunlar şöyle sıralandı:

  1. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, çalışma ortamları, çalışma saatleri gerçekçi ve bilimsel verilere uygun olarak organize edilmelidir. Virüs yükünü ve iş yükünü azaltacak düzenlemeler yapılmalıdır. Zor koşullarda çalışan sağlık çalışanlarına psikolojik destek sağlanmalıdır.
  2. Yüksek risk altında bulunan sağlık çalışanları, covid-19 açısından ivedi ve öncelikli olarak düzenli tarama programına alınmalıdırlar. PCR test pozitifliğinin düşük duyarlılığı dikkate alınarak sağlık çalışanları hem semptom takibi, hem PCR hem de antikor taraması ile sürekli izlenmelidir.
  3. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği üzere; sağlık hizmeti nedeniyle covid-19 enfeksiyonu geçiren bir sağlık çalışanının zararının tazmini, rehabilitasyonu ve tedavisinin sağlanması sağlık çalışanının hakkıdır. Oysa ülkemizde temaslı veya hasta olunca, karantinaya alınması nedeniyle veya hastalık izni nedeniyle çalışamayan kişinin aldığı ücret düşmektedir. Bu konuda derhal düzenleme yapılmalıdır.
  4. Evde çocuğunu bırakarak ya da hastalığı aile bireylerine bulaştırma endişesini her gün taşıyarak çalışmak durumunda kalan sağlık çalışanlarının, ulaşım, barınma, kreş gibi sorunlarının çözümü sağlanmalıdır.
  5. Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, bu hastalığa bağlı oluşabilecek zararlar sebebiyle tüm sağlık emekçilerinin korunması, sadece hukuki değil aynı zamanda etik bir zorunluluktur. Yaklaşık 130 ülkenin gerek kendi deneyimlerini gerekse bu alandaki mevcut bilimsel bilgileri değerlendirerek sağlık çalışanlarında covid-19 hastalığını meslek hastalığı olarak kabul ettikleri görülmektedir. Ülkemizde hala meslek hastalığı sayılmaması sağlık çalışanlarına verilen değerin açık göstergesidir.
  6. Sağlık çalışanları için kamuoyu önünde açıklanan pandemi ek ödemelerinin kapsayıcı, net ve adil olmaması sebebiyle iş barışını bozacağı unutulmamalıdır. Performansa dayalı geçici ve adil olmayan ek ödemeler yerine emekliliğe de yansıyacak şekilde, evrensel standartlara uygun, insan onuruna yaraşır, adil ve yeterli ücret ilkesi benimsenmelidir.
  7. Pandemi koşullarında devam eden sağlıkta şiddet olguları için, yöneticiler öncelikle özendirici tutumlardan vazgeçmekle başlayarak gerekli önlemleri almalı, sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamalıdır.

(DUVAR)