İzmir Tabip Odası'ndan Covid uyarısı: Yayılma hızlanabilir

İzmir'de yaşanan depremden kamu binaları da etkilenirken, Bayraklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Bayraklı 2 Nolu Aile Sağlığı merkezi binalarına hasar nedeniyle girilemiyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, ilçe sağlık müdürlüğünün Altınyol bölgesinde ayrı bir yere taşındığını ve orada hizmet verdiğini belirterek, yurttaşları Covid-19 yayılımının hızlanabileceği konusunda uyardı.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'deki depremin ardından en çok hasarın ve yıkımın görüldüğü bölgeler Bayraklı ve Bornova ilçeleri oldu. Bölgede yıkılan binalarda yapılan çalışmalar devam ederken, depremden kamu binaları da nasibini aldı. Bayraklı İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Bayraklı 2 Nolu Aile Sağlığı merkezi depremin ardından ağır hasar gören binaların arasında. Binalara girilemezken, bilgisayarların da hasar görmesi nedeniyle verilere ulaşılamıyor. Çalışanlar ise kendi imkanları ile çözüm üretmeye çalışırken ilçe afet kriz masası kuruldu. Covid-19 testi pozitif çıkan 6 kişi de Buca'daki yurtlara yerleştirilirken, başvuran ya da tespit edilenler de farklı merkezlere gönderilecek.

SAĞLIK BAKANI KOCA: İZMİR'DE ŞARTLAR VİRÜS İÇİN ELVERİŞLİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise depremden ciddi oranda etkilenen İzmir'de Covid yayılımına ilişkin bugün açıklamada bulundu. Koca açıklamasında İzmir'de deprem ile birlikte Covid yayılımının artabileceğine dikkat çekerek, "Bunlar, zor günler. Bu şoku birlikte atlatacağız. Hatırlatmaktan kaçınamayacağım bir husus var. Hepimiz can kurtarma derdindeydik. Korona virüsü tedbirlerini ihmal etmiş olabiliriz. Gerekli dikkati tekrar gösterelim. Depremin de tesiriyle İzmir'de şartlar, virüs için elverişli hale geldi. Kurallara uyarak yeni can kayıplarının önüne geçelim" ifadelerini kullandı.

'ÇADIR ŞARTLARINDA NE KADAR KORUMA SAĞLANABİLİR'

Konu ile ilgili görüştüğümüz İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, iki sağlık merkezinin içine de girilemediğini belirterek, ilçe sağlık müdürlüğünün Altınyol bölgesinde ayrı bir yere taşındığını ve orada hizmet verdiğini söyledi. Covid vakalarının Bornova Türkan Özilhan Hastanesi'ne de yönlendirildiğini belirten Çamlı, Bakan Koca'nın da açıklamasına dikkat çekerek, deprem ile birlikte virüsün yayılma durumunun kolaylaştığını ifade etti. Virüsün yayılmaması için kurallara uyulması gerektiğini söyleyen Çamlı, "Virüsün yayılımı elverişli hale geldi. İnsanlar dışarda yatıyor. Koruma, sosyal mesafe kalmadı çadır şartlarında ne kadar korunma sağlanabilir? Covid pozitif olup evlerinde izolasyonda olan insanların da bir kısmı da şu an dışarda. Dolayısıyla birçok sıkıntı bir arada ve pandemi için böyle bir deprem daha kontrolü zor bir hale geldi" dedi.

'TEDBİRİN ELDEN BIRAKILMAMASI GEREKİYOR'

Deprem bölgelerinde alınması gerken önlemlere de dikkat Çeken Çamlı, "Öncelikle bu deprem ciddi bir paniğe yol açtı. Vatandaşların önemli bir kesimi dışarda gecelemeyi tercih ediyorlar. Bu kadar vatandaşın dışarda gecelemeyi tercih edecek bir durum var mı bunu bilmiyoruz. Dolayısıyla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün bir an önce hızlı bir denetim yapması gerekiyor. Bir an önce bu vatandaşlar eğer evleri sağlamsa evlerine dönmeye ikna edebilirler. Şu anda bu paniğin etkisiyle evde kalabilecekler de belki kalmıyorlar. Dolayısıyla dış ortamda yoğun kalabalıklar var. Şu anda bir rekreasyon alnında açılmış bir çadır kent var ama yoğunluk da var, kalabalık da var. Bu çadırkentin dışında kalan insanlar da burada. Yemekler dağıtılıyor, ikramlar veriliyor. Maskesiz dolaşan çok yoğun fiziksel mesafenin olmadığı ortamlar oluştu. Gerçekten bu konularda uyarıların yarpılması lazım. İzmir'de şu anda pandemi zaten arttı. Pandemi yayılımında önceki haftalara göre daha yüksek vaka sayıları var. Tedbir alınması gerekirken şu an bu dışarda olmalar eğer kontrol altına alınamazsa pandeminin yayılmasında sıkıntı oluşturabilir. Mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Barınma sorunu varken pozitif vakaların mutlaka yurtlara yerleştirilmesi lazım. Yıkım bölgelerinde de tedbirin elden bırakılmaması gerekiyor" diye konuştu.