İzmir'de Bilimler Köyü kuruluyor
İzmir'in Foça ilçesinde öğrencilerini kabul edecek Bilimler Köyü İstanbul'daki tanıtım toplantısını düzenledi. Türkiye'deki eğitim sisteminin kötü olduğunu vurgulayan Mehmet Gencer, "PISA sonuçları iyi bir referans. 2018 sonuçlarına baktığımızda Türkiye matematikte iyi bir noktada değil. Türkiye feci bir durumda. Yapılmaya çalışılan birçok şey var ama pek sonuç alınamıyor" dedi.
Ferhat Yaşar
DUVAR - Bilimler Köyü tanıtım toplantısı Ankara'dan sonra İstanbul'da da düzenlendi. Alternatif bir eğitim programı sunarak yola çıkan Bilimler Köyü, İstanbul Kadıköy'de bulunan Barış Manço Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Gencer, 2018 yılında yayınlanan PISA raporuna dikkat çekerek, "Türkiye feci bir durumda" dedi.
'HAZİRAN'DA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK'
Bilim ile eğitimin Türkiye'de pozitif karşılığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Alper Dizdar, "Foça Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çok anlamlı ve kapsayıcı desteğini gördük. İzmirliler, İzmir Fen Lisesi'ni benimsemek istiyor. Çok ilginç bir şekilde sahip çıkıldı. Hepimizin çeşitli fikirleri vardı. 15 Haziran'da ise akademik çalışmalarımız başlayacak" ifadelerini kullandı.
'ÖĞRENCİLER FARKLI ALANLARI KEŞFETMEK İSTİYOR'
Prof. Gencer, Bilimler Köyü projesinde yapılacak etkinlikler ve içeriklerin akademik kurul tarafından verileceğini söyledi. Gencer, "Bilimler Köyü Kurulu bir buçuk yıldır çalışıyor. Eğitim dediğim zaman aklımıza lise ve üniversite geliyor bu çok bağlayıcı bir kavram. Biz bilimler Köyü öğrencileri ile yaptığımız görüşmelerde çok şikayet alıyoruz. Farklı alanları da keşfetmek istiyorlar. Bu kadar zorlamanın bir sonucu yok. Çekilen çile ile kırılan umutlar arasında çok büyük farklar var. PISA sonuçları iyi bir referans. 2018 sonuçlarına baktığımızda Türkiye matematikte iyi bir noktada değil. Türkiye feci bir durumda. Yapılmaya çalışılan birçok şey var ama pek sonuç alınamıyor. Öğrencilerin öğrenmeye hevesleri var. Neyle ilgileniyorsa o ilgi alanına teşvik etmek, tektipleştirme yerine genişletmek gerek" diye konuştu.
Gencer, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: "Eğitim değil öğrenme, merkeze bireyin öğrenme deneyimini koyma, özgün katkıyı teşvik etme, ezber değil entelektüel bir kavrayış, bilgi yükleme değil problem çözme ve akıl yürütme..."
Bilimler Köyü'nü bir laboratuvar olarak gördüklerini ifade eden Gencer, "Biz bu eğitimde rehberiz. 'Sen yürü biz kaybolmaman için yol gösteririz...' diyoruz. Yarıştırma yerine birlikte çalışmaya dayalı bir yaklaşım olması gerekiyor. İyi bilim yapmak, etik tercihler yapmak, içinde yaşadığımız gezegenin sürdürülebilirliğini ön planda tutmak gerekiyor" dedi.
'74 DÖNÜMLÜK BİR ALANIN İÇİNDEYİZ'
Bilimler Kolektifi'nden Alparslan Budak ise proje ile ilgili şu bilgileri paylaştı: "74 dönümlük bir arazi içindeyiz. Yerleşim alanları; konaklama, akademik, yaşam ve açık alanlar olarak projede yer alıyor. Komitelerde ise; imar komitesi, iletişim komitesi, akademik kurul ve kaynak komitesi olarak belirleniyor."