İzmir'de demokrasi şöleni

CHP'nin İzmir'de düzenlediği mitinge çok sayıda sivil toplum örgütü de destek verdi. Mitinge katılanların ortak masajı şöyleydi: "Demokrasiye sahip çıkmak, diktatörlüğe ve yobazlara ve dur demek için buradayız"

Abone ol

Nurhan Candan

DUVAR - İzmir Gündoğdu meydanında düzenlenen “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi”ne CHP'lilerin yanı sıra sendikalar, meslek odaları da destek verdi. CHP dışında bazı siyasi partiler de miting alanındaydı.

CHP'li  İzmir Büyükşehir Belediyesi mitinge katılmak isteyenlere gün boyunca toplu ulaşım araçları ile ücretsiz hizmet verdi.

HAZİRANCILAR ENGELLENMEK İSTENDİ

Gündoğdu Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 bin kişi arasında her görüşten insan vardı. Darbeye karşı çıkan İzmirliler 'demokrasi, laiklik ve cumhuriyeti savunmak için' alan geldiklerini söylüyordu.

Mitingde Haziran Heraketi de vardı

Haziran Hareketi'ni polisler attıkları sloganlar nedeniyle alana almak istemeyince gerilim yaşandı.  Yaklaşık yarım saat süren gerilim ve görüşmeler sonucunda Hazirancılar da alanda yerlerini aldı.

HDP NEDEN KATILMADI?

HDP ise parti olarak mitinge katılmadı.  İzmir HDP Eş sözcüsü Mahfuz Güleryüz mitinge neden gitmediklerini şöyle açıkladı:

"Bileşeni olduğumuz İzmir emek demokrasi toplantısında darbelere karşı ortak bir tavırla sokaklara çıkma çağrısı yaptık. Bu çerçevede Gündoğdu Meydanı'nda tüm bileşen temsilcilerinin katılacağı, herkesin kendini ifade edeceği bir miting önerisinde bulunduk. Bu önerimiz önemli oranda kabul gördü. Ancak CHP kendilerinin planlayacağı tek renkli bir miting kararı aldığını bildirdi. Biz ülkemizin çok renkli fotoğrafının demokrasi için vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu biliyoruz. Tek renklilik demokrasi ilkesinin de inkarıdır. Böyle bir dayatmayı kabul etmek en başta ülkemizin çoğulcu yapısına aykırı olurdu. Bu nedenle HDP olarak İzmir’de yapılan CHP mitingine katılmadık."

HDP mitinge katılmadı

'YOBAZLARDAN KURTULMAK İÇİN'

Çoşkulu geçen mitingde Gündoğdu Meydanı'nı dolduran vatandaşlar "Neden buradasınız" sorusuna şu yanıtları verdi:

-Foça’dan bu mitinge katılmak için geldim. Cumhuriyet için, demokrasi için, yobazlardan kurtulmak için buradayım. Onları istemiyoruz. 15 yıldır çok çektik bunlardan. Atatürk yedi düvele karşı savaştı. Bir kere yanılmadı.

-Haziran Hareketi'ndenim. Herkesin söylediği gibi demokrasiye sahip çıkmak için buradayım. Ama Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı demokrasiye değil.

NEDEN HİÇ TOMA YOK?

-İzmirliyim. Demokrasi için geldim ama asla Tayyip Erdoğan’ı desteklemek için gelmedim. Şöyle bir çelişki de yaşıyorum. Neden hiç TOMA yok? Çünkü Tayyip bu mitinglerin olmasını istiyor.

-KESK çağırdığı için buradayım. Diktaya karşı olduğumuz için, tüm sendikalar olarak buradayız.

-Ben bir CHP'li olarak vatan için millet için Tayyip Erdoğan'ı iktidardan indirmek için buradayım. Artık rahat bir nefes almak, özgürce sokaklara çıkmak istiyoruz.

Mitinge yaklaşık 50 bin kişi katıldı

-Demokrasiye sahip çıkmak için Çanakkale’den geldik. Partimiz nereye çağrı yaparsa biz oradayız.AKP, Cumhuriyet'i yıkmaya çalışıyor, biz sahip çıkıyoruz. Bizi yıldıramadılar, yıldıramayacaklar.

-Biz atanamayan öğretmenler olarak geldik. Bu ülkede öğretmenleri çok mağdur ettiler. Ama en çok da Atatürkçü öğretmenleri mağdur ettiler. Sesimizi duyurmak için buradayız.

-Manisa’dan demokrasiye sahip çıkmak için geldim. AKP'liler demokrasi için burada değiller. Biz onların seksenlerden beri nasıl işbirliği yaptığını iyi biliyoruz. Onlar takiyye yapıyor. (İZMİR)