İzmir'de depremzedelerden Şehir Plancıları Odası'na tepki: Mağduriyete ekleme yaptılar

İzmir Şehir Plancıları Odası depremzedeler için inşa edilecek konutlar için hazırlanan plan notunu yargıya taşıyor. Depremzedeler "Bu kararla bizlerin mağduriyetlerine bir yenisi eklenmektedir" dedi.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - 30 Ekim 2020'de İzmir'in Seferihisar açıklarında yaşanan ve ciddi yıkımlara sebep olan İzmir Depremi sonrası, çok sayıda yurttaş evlerinden oldu. İzmir'in özellikle Bayraklı bölgesinde birçok bina aldığı hasar nedeniyle yıkılırken, bu süreçte İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği kuruldu. Depremzedelerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla devlet, yerel yönetimler ile depremzedeler arasındaki iletişimi sağlamayı ve depremzelerle dayanışmayı amaçlayan derneğin merkezi Bayraklı Çamkıran'daki eski istasyon yakınlarında bulunuyor.

Derneğin üye sayısı şu an 1300 civarındayken, deprem nedeniyle mağdur olan yurttaşların sayısı ise 150 bini aşıyor. Dernek yöneticisi Haydar Özkan derneğin faaliyetlerini ve depremzedelerin yaşadığı sorunları Gazete Duvar'a anlattı.

'KANUN UYGULAYICILAR KANUNU ALGILAYAMADIĞI İÇİN ZORLUK ÇIKARABİLİYOR'

İzmir'in her ilçesindeki depremzedelere ulaşmaya çalıştıklarını belirten Özkan, yerel yönetim-merkezi yönetim arasında oluşan anlaşmazlıktan doğan aksaklıkları çözmeye çalıştıklarını söyledi. Var olan kanunları uygulayanların, kanunu algılayamadıkları için çeşitli sıkıntılar doğabildiğini aktaran Özkan, şunları söyledi: 

“Kanunlarımız var. Ama kanunlarımız ile ilgili eksikler var. Kanun uygulayıcı olan kişi kanunu algılayamadığı ve anlayamadığı için bize zorluk çıkarıyor. Burada vatandaş sıkıntı çekiyor. Biz bu esnada devreye giriyoruz. Konunun çözüme kavuşmasını sağlıyoruz. Bayraklı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile plan notları ve benzeri noktalarda diyalogları yürütüyoruz. Bunlarla ilgili yıkılan binaların yeniden inşası sırasında karşılaşılabilecek sorunlar neler, önümüze gelen sorun neler onları çözmeye, sorun olabilecek tüm noktaları paylaşmaya çalışıyoruz.”

Haydar Özkan, "Şehir Plancıları Odası evlerimizi terk etmek zorunda kaldığımız bu bölgede yapılan çok yüksek katlı gökdelenlere itiraz etmiş midir?" diye sordu.

'PLAN NOTU KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLANMIŞTI'

Özkan, hasar gören evlerin yeniden inşası sırasında aynı metrekareleriyle yapılması için düzenlenen plan notunun, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderildiğini ve meclisteki tüm siyasi partilerin katkılarıyla 1 Mart tarihinde oy birliğiyle kabul gördüğünü söyledi. Bu esnada da Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın deprem mağdurlarını temsilen İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği ile Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası temsilcilerini bir araya getirdiğini kaydeden Özkan, plan notu hakkında karşılıklı mutabakat sağlanarak görüşmenin sonlandırıldığını söyledi.

ŞEHİR PLANCILARI ODASI İTİRAZ ETTİ, DEPREMZEDELER TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan depremde zarar gören bölgeler için hazırlanan plan notlarına Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi itiraz etti. Bayraklı, Bornova, Seferihisar ve Karaburun ilçeleri tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönlendirilecek olan plan notlarının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğunu açıklayan Şehir Plancıları Odası, dava açma kararı aldı.

Özkan, “Plan yapılması elbette ki olması gerekendir, ancak biz depremzedeler olağan bir sürecin içerisinde değiliz. 6 ayı aşkın süredir evlerimizden uzak, başkalarının yanında sığıntı gibi yaşayan, kiralık evlerde gün sayan, bir taraftan aldıkları evlerin borçlarını öderken bir taraftan da kira ödemeye çalışan, ekonomik olarak bir çıkmazın içine düşmüş depremzedeleriz” dedi.

Yıllardır yaşadıkları evlerine geri dönmek istediklerini söyleyen Özkan, evlerin yenilenebilmesi için depremzedelere sağlanan 10 yıllık kentsel dönüşüm kredisini ise mevcut faiz oranları ve vadeyle ödemelerinin imkansız olduğunu belirtti. Buna ek olarak, sağlanan 200 bin TL’lik kentsel dönüşüm kredisinin evleri yeniden yaptırabilmek için yeterli olmadığını söyleyen Özkan, “Evlerimize yeniden dönebilmek için biz depremzedeler aylık yüzde 0.30 faiz oranıyla, 2 yılı ödemesiz 18 yıl vadeli bir krediye ihtiyaç duymaktayız” dedi.

ŞPO'nun aldığı karar ile depremzedelerin mağduriyetine bir yenisini daha eklediğini ifade eden Özkan, şunları söyledi: 

“Bizler bu büyük borç yükünün altına girmekten korkarken Şehir Plancıları Odası ne yapmaya çalışmaktadır? Şehir Plancıları Odası almış olduğu bu kararla biz depremzedelerin mağduriyetlerine bir yenisini daha eklemektedir. Şehir Plancıları Odası evlerimizi terk etmek zorunda kaldığımız bu bölgede yapılan çok yüksek katlı gökdelenlere itiraz etmiş midir? Belediyelerimize evlerimizi yeniden yaptırmamızın bu ekonomik koşullarda imkansız olduğunu defalarca ifade etmemize karşın, belediyelerimiz niçin emsal artışı sağlayarak biz depremzedelerin daha az borçlanmasına vesile olmamışlardır? 79.272 hasarlı bağımsız bölüm ve kentsel dönüşüme girecek yaklaşık 80.000 bağımsız bölüm maliki olan yaklaşık 500.000 kişi sizlerden gelecek bir haberle gün yüzü görecektir”