İzmir'de 'Eşit Akademi' söyleşileri

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğünce; toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden, hayatın farklı alanlarında karşılaşılan eşitsizlikler ile eşitlik mekanizmalarını harekete geçirebilecek önerilerin tartışılabilmesi amacıyla, "Eşit Akademi" söyleşileri gerçekleştiriliyor. Eşit Akademi seminerleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele mekanizmalarına dair bilimsel bakış açısı geliştirmeyi amaçlıyor.

Abone ol

İZMİR - “Eşit Akademi” Kadınlar, LGBTİ’ler başta olmak üzere, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı şiddet, hor görme, yok sayma yoluyla ötekileştirilen ve şiddet mağduru olan “ötekiler” ile eşit haklar, eşit yaşantılar kurmak için bakış açısını değiştirmeye yönelik bir çalışma. Her seminer hazırlanan program doğrultusunda akademisyenlerin sunumu ile gerçekleşecek.

8 başlıktan oluşan akademinin açılış konuşmasını yapan Sosyal Projeler Daire Başkanı Dr. Aytuğ Balcıoğlu "eşitsizliklerle mücadelede hem kendimizin, hem hepimizin ufkunu açmak ve bilimsel bakış açısını geliştirmede akademisyenlerin katkısını almak istedik ve bu yüzden Eşit Akademi’yi düzenledik. Burada birlikte öğrenip, birlikte tartışacağız" dedi.

Bugün gerçekleştirilen ilk seminerde Pof. Dr. Melek Göregenli “Toplumsal Cinsiyet ve Cinsel Yönelim Eşitliği ve Haklar” başlıklı sunumunu yaptı. Konuşmasına Eşit Akademi etkinliğinin gerçekleşmesine aracılık eden ve ihraç akademisyenlere destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına teşekkür ederek başlayan Göregenli sunumuna başlamadan önce şunları söyledi: "Okuldan bahsetmek istemiyorum çünkü gerçekten çok duygulanıyor ve çok heyecanlanıyorum. Ama sadece öğrencilerime iyi ki varsınız, iyi ki ayrılmadık demek istiyorum. Eski eşim erken emekli oldu biraz. Bana 'sakın emekli olma, her eylülde herkes okula gidiyor, benim okulum yok' derdi. O zaman ne demek istediğini anlamazdım. Anlamak için işte böyle 'istemeden okula gidememek' durumunu yaşamak gerekiyormuş. Bilgi dediğimiz şey paylaşılmıyorsa o döngü tamamlanmıyor aslında. Bizim bilgilerimizi başkalarıyla paylaşma gerçekleşmezse eğer o yeni öğrenme süreci yani hayatın kendisi gerçekleşemiyor. Bilgi eğer sadece seni dönüştürüyorsa bir anlamı yoktur. Çünkü o bilginin hayatı dönüştürmesi lazım. Hayatı dönüştürmek için de başkalarıyla paylaşman lazım. İşte bu yüzden bu tür etkinlikler bizim için hayati anlam taşıyor."

Etkinlik programı ise şöyle:

“Toplumsal Cinsiyet ve Cinsel Yönelim Eşitliği ve Haklar” Prof. Dr. Melek GÖREGENLİ

“Siyasal Katılımın Eşitlenme ve Özgürleşmedeki Rolü” Prof. Dr. Nilgün TOKER

“Uluslararası Göç Hareketinde Kadınlar” Yrd. Doç. Dr. Lülüfer KÖRÜKMEZ

“Medya ve Toplumsal Cinsiyet” Yrd. Doç. Dr. Zeynep ÖZEN BARKOT

“Kent, Kentleşme ve Toplumsal Cinsiyet” Yrd. Doç. Dr. Güldem ÖZATAĞAN

”Toplumsal Cinsiyet ve Sağlık” Doç. Dr. Aslı DAVAS

“Toplumsal Cinsiyet Bakışı ve Ekonomi” Doç. Dr. Melda YAMAN

“Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Membağı Olarak Muhafazakarlık” Prof. Dr. Zerrin KURTOĞLU ŞAHİN