İzmir'de JES protestosu: Orhanlı'ya sahip çıkmamak köyümüze ihanettir

Orhanlı Köyü'nde yapılmak istenen JES projesine karşı basın açıklaması düzenleyen köylüler, "Orhanlı'ya sahip çıkmamak köyümüze ihanettir. Birlikte işgalcileri kovalım" dedi.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Seferihisar ilçesinde bulunan Orhanlı Köyü'nde yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine karşı köy halkı basın açıklaması düzenledi. Orhanlı Köyü meydanında düzenlenen açıklamaya köylülerin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çevreciler de katıldı. "Zeytin katliamına izin vermeyeceğiz" yazılı pankart taşınan açıklamada sık sık "Havama suyuma toprağıma dokunma" ve "Zeytinime dokunan eller kırılsın" sloganları dile getirildi.

Köyde 21 ağaç kesilirken 4 ağaç ise kesilemediği için kurumaya bırakıldı. Açıklama öncesi projeye tepki gösteren Hasan isimli köylü, "15 Yıldır Orhanlı'da yaşıyorum. Bugün Orhanlı'ya sahip çıkmamak köyümüze ihanettir. Birlikte işgalcileri kovalım. İşgalciler ruhsat almışlar. Yine de biz bu işgalcileri kovacağız" dedi.

'ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Köylüler tarafından hazırlanan ve basın mensuplarına dağıtılan basın bülteninde, yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla dolu bir vadide bulunan Orhanlı Köyü'nün, JES projelerinin tehdidi altında olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi;

“Köyümüz binlerce yıldır zeytincilikle geçinen, zeytinyağı üreterek yaşayan bir köy. Bu topraklarda sayısız insan yaşam sürmüş, medeniyetler geçmiş. Zeytin ağaçları hepsinin yaşamına tanıklık etmiş. Çünkü onlar biz burada var olmadan önce de bu topraklarda yaşamlarını sürdürüyorlardı. Bizden sonra da burada yaşamaya devam edecekler. Atalarımızdan, ninelerimizden emanet aldığımız zeytin ağaçlarımızı koruyarak çocuklarımıza emanet etmek için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Zeytin ağaçlarımızın, yaşam alanımızın jeotermal santral tarafından yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz”

'BEN ONLARI 49 YIL EMEKLERLE BÜYÜTTÜM'

Meydanda yapılan konuşmaların ardından ağaçların kesildiği bölgeye gidildi. Kesilen ağaçların başında konuşan köylülerden Safiye Akçil, JES projesine tepki göstererek, şunları söyledi;

"Bu zeytinleri yok etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Bu bizim atalarımızdan kalma. Atalarımızın elleri değmiş bunlara. Tek gelirimiz bu zeytin, bu zeytini nasıl yok ediyorsunuz. Yok etmeye hakkınız. Yağını, zeytinini yediler, sabununu kaynattılar şimdi de kökünden yok ettiler. Kimse bu zeytinlere el atmasın. Bizim jeotermal ile alakamız yok. Bizim köyümüzü terk etsinler. Bunlar nereden geldi bize illet oldu. Gelmesinler, istemiyoruz biz böyle bir illet. Ağaçlar kesilince içim parçalandı. Ben onları 49 yıl emeklerle büyüttüm"

BELEDİYE BAŞKANI YETİŞKİN: BİZ SONUNA KADAR BU MÜCADELENİN YANINDAYIZ

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise böyle bir budama olamayacağını vurgulayarak, bu halde yapılan budamanın ağacı ölüme terk etmek anlamına geldiğini söyledi. Orhanlı köylüsünün yanında olduğunu vurgulayan Yetişkin, "Toprağın üstündeki değerler, toprağın altındakilerden kat be kat değerli. Orhanlı köyü organik pazardaki en büyü pazar sahibi olan bir köy. JES ile zeytin katletmek olmaz. Biz sonuna kadar bu mücadelenin yanındayız. Ben şahsım adına da yanlarındayım. Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Bugün 20 ağaç için hep beraber burada olmazsak yarın bu bölge daha fazla talan olacak. Orhanlı Köyü güzellikleriyle yaşasın" dedi.