İzmir'de katliam protestosu: Barışı savunmaya devam edeceğiz

Konya'da Dedeoğlu ailesinden 7 kişinin katledildiği saldırı, İzmir'de basın açıklamasıyla protesto edildi.

Abone ol

İZMİR - İzmir'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü öncülüğünde, Konya’nın Meram ilçesinde, daha önce Kürt oldukları için ırkçı saldırıya uğrayan Dedeoğlu ailesinden 7 kişinin katledilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenlendi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasına HDP bileşenleri ile çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. “Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok” yazılı pankart taşınan açıklamada, sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

'AKP-MHP HÜKÜMETİNİN NEFRET DİLİ BU KATLİAMA ZEMİN HAZIRLADI'

Grup adına yapılan açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Kadir Baydur, dün akşam saatlerinde ırkçı saldırıda 7 kişinin canice katledildiğini ifade ederek, kısa süre önce Ankara’da, Afyon’da ve Konya’da geliştirilen ırkçı saldırıların bu katliamın habercisi olduğunu söyledi.

AK Parti ve MHP'nin, Kürtlere ve HDP'ye yönelik nefret dili ve düşmanca tutumunun bu katliama zemin hazırladığını belirten Baydur, şöyle devam etti:

“Bilinçli bir şekilde bu kaos planı devreye sokulmak istenmektedir. İl binamıza planlı ve organizeli bir şekilde yapılan silahlı saldırı sonucu Deniz Poyraz’ın katledilmesi, Marmaris ilçe örgütümüze yapılan silahlı saldırı, parti yöneticilerimize karşı geliştirilen linç girişimleri başta partimize ve Kürt halkına olmak üzere ülkedeki tüm demokratik muhalefete yapılan bir saldırıdır. İktidarın bu politikası Kürt halkını sindirme, partimizi siyaseten tasfiye etme ve muhalefeti dizayn etme çabasıdır.”

'FAŞİZME KARŞI MÜCADELE EDELİM, BİRLİKTE YAŞANACAK ÖZGÜR BİR ÜLKE YARATALIM'

“Halkların birbirine düşman olmasını isteyen bu kaos planı amacına ulaşamayacaktır. Barışı savunmaya devam edeceğiz. Özgürlüğü ve ortak vatanda birlikte özgürce yaşamı savunmaya devam edeceğiz” diyen Baydur, “bugün iktidara rıza göstermeyen herkesin hedef halinde ve tehdit altında olduğunu” söyledi. Baydur son olarak şunları dile getirdi:

“Bizlere düşen görev de faşizme karşı hep birlikte mücadele etmektir, karşı çıkmaktır. Aksi takdirde ülke yaşanmaz bir hale getirildiğinde telafisi mümkün olmayan ve geri dönülmez bir yola girilmiş olacaktır. Tüm demokratik kamuoyuna ve İzmir halkına çağrımızdır: Bu katliamlara karşı birlikte güçlü bir tutum alalım, ırkçılığa ve faşizme karşı mücadele edelim, birlikte yaşanacak özgür bir ülke yaratalım.”

HDP'Lİ KEMALBAY: BÜTÜN BU KATLİAMLAR MÜNFERİT OLAYLAR DEĞİLDİR

Açıklamanın ardından konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise “Halklarımızın başı sağolsun. Aileye sabır diliyorum. Çok vahim bir katliam. Biz bunu İzmir'de yaşadık. İl binamıza giren bir faşist ırkçı saldırgan Deniz Poyraz yoldaşımızı aramızdan almıştı” dedi.

Irkçı saldırıların “münferit olay”, “husumet” şeklinde değerlendirildiği açıklamalara da değinen Kemalbay, şunları söyledi:

“Partimize yönelik ve Kürt halkına yönelik yapılan bütün bu katliamlar münferit olaylar değildir. Husumetten beslenmiyor. Türkiye tarihinde böyle kaos planları çok yapılmıştır. Biz bunları Mustafa Suphilerden, Vedat Aydınlardan bu yana biliyoruz. Suruç Katliamı, 10 Ekim Ankara Katliamı'ndan beri biliyoruz. Daha da geriye gidersek Sivas, Maraş, Gazi katliamlarından biliyoruz. Ne zamanki bu ülkede kendini bu devletin sahibi olarak gören derin devletin gizli dehlizlerinde odaklanmış olan kişiler siyaseti kendi lehlerine biçimlendirmek istiyorlarsa işte o zaman bu kaos planlarına sarılıyorlar. Bugün içinde bu katliamlar da bir kaos planıdır.”

İktidarın kullandığı dilin katliamlara ve ırkçı saldırılara neden olduğunu ifade eden Kemalbay, halkların bir arada yaşayacakları demokratik bir ülke için demokrasi güçleri olarak mücadele edeceklerini vurguladı. (DUVAR)