İzmir'de sarı kırmızı yeşile gözaltı

İzmir'de Newroz Gündoğdu Meydanı'nda kutlandı. Kutlamada tutuklu HDP eş genel başkanlarının mektubu okundu. Kutlamanın sonlanmasının ardından gözaltılar yaşandı. HDP İl Eşbaşkanı Mahfuz Güleryüz, "Gözaltılarin tek nedeni sarı, kırmızı, yeşil renklerdir" dedi.

Abone ol

İZMİR - İzmir’deki Newroz kutlamaları binlerce kişinin katılımıyla Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı. 18 Mart’ta yapılacağı açıklanan kutlamalara valilik tarafından izin verilmemesi üzerine etkinlik 21 Mart’a alındı. Kutlamaya katılanlar dağılırken polis 56 kişiyi gözaltına aldı.

Alana girişler sırasında 5 kişi gözaltına alındı. Açılış konuşmasını tertip komitesi adına DBP İzmir Eşbaşkanı Süleyman Gündüz yaptı. Gürbüz'ün konuşmasının ardından Newroz ateşi yakıldı.

'HALKIMIZA KARŞI BORÇLU VE MAHCUP HİSSEDİYORUZ'

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Guüay Bilici, HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın mektubunu okudu. Mektupta "Yediden yetmişe Newroz alanlarını dolduran milyonları özgürlük ateşinin sıcaklığıyla selamlıyoruz. Çözüme, demokrasiye ve barışa vesile olması dileğiyle hepinizin Newroz Bayramı’nı kutluyoruz" denildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajının okunduğu 2013 Newroz'undan sonra barışın kurulamadığı belirtilen mektupta, "Maalesef ki siyaset kurumu halklarımıza barışı armağan edemedi. Egemen siyasi kimliğin savaş ısrarı bunun temel nedeni olsa da, bizler kendimizi halkımıza karşı borçlu ve mahcup hissediyoruz. Zindanda rehin tutulan binlerce HDP’li yoldaşımız adına sizlere bir kez daha şunu açık yüreklilikle ifade etmek isteriz ki, demokratik siyasetle özgürlük arayışından asla vazgeçmeden barış mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı.

56 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Mektubun okunmasının sonrasında İlkay Akkaya şarkıları eşiliğinde halaylar çekildi. Eski Kars milletvekili Mülkiye Birtane ve HDP Miletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün konuşmalarının ardından etkinlik Helim Ömeri konseri ile son buldu.

Kutlamanın sonlanmasının ardından, polis 56 kişiyi gözaltına aldı. HDP İl Eşbaşkanı Mahfuz Güleryüz, "Gözaltılarin tek nedeni sarı, kırmızı, yeşil renklerdir. Başka bir nedeni yok. Şu an için gözaltı sayısı 56 olarak bildirildi. Sayı artabilir. Renkler yıllar sonra yeniden suç oldu" dedi. (DUVAR)

Newroz alanlarda kutlanıyor

HDP'den 'Nevruz'a gitmediler' yanıtı: Emin misiniz?

İstanbul'da Newroz ateşi yandı

Diyarbakır'da yüz binler Newroz alanında

Fotoğraf: Nuray Almaç

Newroz Konya’da coşkuyla kutlandı

HDP öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla Newroz ateşinin yakıldığı Konya’nın Selçuklu İlçesi Cuma Pazarı’nda binler Newroz'u kutladı. Alanda üzerinde “Na” ve "Hayır" yazan çok sayıda flama ile Konyalılar doldurdu.

TERTİP KOMİTESİ GÜVENLİĞİ KENDİ ALDI

Alanın güvenliği sadece polise bırakılmadı. Tertip komitesinin görevlendirdiği 50 kişilik güvenlik ekibi de etkinliğe katılanların üzerlerini aradı. Newroz alanında halkın ihtiyaçlarını karşılamak için sadece tertip komitesinin belirlediği seyyar satıcılar alana alındı. Newroz kutlamaları başlamadan önce Newroz alanında bulunan binlerce kişi özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşunda bulundu.