İzmir’de yangın ikinci gününde: 'Şehri ilgilendiren bir husus kalmadı'

Karşıyaka’da çıkan yangın devam ediyor. Sabahın ilk saatleri ile birlikte yangına havadan müdahale yeniden başladı. Bakan İbrahim Yumaklı, "Şehri ilgilendiren bir husus kalmadı" dedi.

Abone ol

İZMİR - İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan Yamanlar Dağı'nda, Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın ikinci günde devam ediyor. Günün ilk ışıkları ile birlikte bölgede helikopter ve uçakların söndürme çalışmaları başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, OGM ve itfaiye ekiplerinin çalışmaları da gece boyunca devam etti.

Gece rüzgar nedeniyle söndürülen birçok bölgede alevler yeniden yükseldi. Örnekköy bölgesinde evlerine giremeyen İzmirliler için Zühtü Işıl Spor Salonu hizmete açıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Karşıyaka ve Bayraklı bölgesinde devam eden yangınların kontrol altına alınması için İzmir İtfaiyesi başta olmak üzere belediyemizin tüm birimleri, 700'ün üzerinde personelimiz, yüzlerce aracımızla ile sahadayız. Rüzgarın hızının artması riskine karşı teyakkuzdayız. Örnekköy TOKİ konutlarında 10 katlı bir binanın çatısı ve üst katı sıçrayan kozalak nedeniyle alev aldı. Ekiplerimiz hemen binayı tahliye etti ve yangını söndürdü. Yangından etkilenen bölgeyi ziyaret ederek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını dinledik. Evlerine giremeyen yurttaşlarımız için Zühtü Işıl Spor Salonu'nu açtık. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız kumanya ve içecek desteği sağlıyor. Yangını kontrol altına almak ve yaraları sarmak için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ŞEHRİ İLGİLENDİREN BİR HUSUS KALMADI’

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son duruma ilişkin alevlerin etkisini sürdürdüğü Yamanlarda açıklama yaptı. Yumaklı, “72 yangın vardı, 69 adedi kontrol altına alınmış durumda. Hali hazırda 6 aktif yangın var. Dünden gelen Aydın Didim ve İzmir Ödemiş’in kontrol altında olduğunu söylemek istiyorum. Aktif yangınlarda Bolu Göynük yangının enerjisi düşürüldü. Arazi şartları nedeniyle hava araçlarımızın ve karan müdahale zorlukla yürüyor. Rüzgarın olmaması iyi bir şey ancak duman görüş alanını düşürüyor. İkinci yangın Karabük Ovacıktaydı. Buranın da enerjisi düşürülmüş vaziyette. Üçüncü yangın İzmir Yamanlar. Buranın da enerjisi düştü. Sancaklı köyü yakınında vadiler ve sarp alan var. Oraya hava araçları müdahale edemiyor. Karadan arkadaşlarımız bütün gece boyunca müdahaleleri yaptılar. Şu an orası devam ediyor. Şehri ilgilendiren bir husus kalmadı. Var olan dumanın bir bölümü belediyenin çöp aktarma tesisi ile alakalı. Onların dumanı geliyor” dedi.

‘ETKİLENEN ALAN BİN 600 HEKTAR CİVARINDA’

Etkilenen alanlarla ilgili açıklamalarda da bulunan Yumaklı, “Kırsal alanlar var, açık alan var. Komple etkilenen alan bin 600 hektar civarında. Bunların ne kadarının orman olduğunu ne kadarının hasar gördüğünü arkadaşlarımız açıklayacaklar” dedi. Aktif diğer yangınlara değinen Yumaklı, “Muğla Milas vardı. Onun da enerjisi düştü. Gün içerisinde oradan da güzel bir haber verebileceğiz. Aydın Bozdoğanlar inanılmaz bir rüzgar şiddeti ile başladı. Çok kısa sürede yayıldı. Ama gece hem rüzgarın düşmesi hem de nemin yüzde 10’un üzerine çıkmasıyla arkadaşlar müdahale ettiler ve yangının yayılma ile alakalı gidiş yönünü tuttular. Ancak başlangıç noktasında hali hazırda güçlük var. Yangın kendisini kuvvetlendirmek istiyor. Buradan sonra Aydın’a geçeceğim. Şu an için durum bu. Ekosistemin içerisindeki canlıların etkilenmesi dışında herhangi bir can kaybı yok. İzmir’de soğutma çalışmaları devam edecek” diye konuştu.

‘ORGANİZE BİR KÖTÜLÜKLE DE MÜCADELE EDİYORUZ’

Basın mensuplarının Menemen’de alevler olduğu yönündeki sorusuna yanıt veren Yumaklı, “Artık öyle bir hale geldik ki belli bir seviye altındaki yangınları söylemiyorum. Gece içerisinde çok farklı yerlerden ihbarlar geldi arkadaşlarımız müdahale etti. Gece boyu yangınlarla mücadele ederken organize bir kötülükle de mücadele ediyoruz. Uluslararası çağrılar var. Bunlar panik oluşturmak için yapılıyor. Lütfen bizim ilgili arkadaşların valiliklerin açıklamalarını dikkate alın. Başka yerlerdeki yangınlar İzmir yangını gibi servis ediliyor. Vatandaşlarımıza bu tür dezenformasyonlara kanmamalarını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Hava şartları nedeniyle önümüzdeki pazar gününe kadar dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Yumaklı, Eylül’ün 15’ine kadar alarm durumunun devam edeceğini kaydetti. Yangın çıkaranların kimliklerinin tespit edilmek üzere olduğunu da belirten Yumaklı, çok kısa bir sürede gereken işlemlerin yapılacağını ifade etti.

MENDERES'TE DE YANGIN ÇIKTI

İzmir'in Menderes ilçesinde Şaşal Mahallesi yakınlarındaki ormanda saat 16.30 sıralarında orman yangını çıktı.

Bölgeden yükselen dumanları görenlerin ihbarıyla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 6 uçak, 5 helikopter, 18 arazöz, 7 su ikmal aracı, 1 dozer ve 1 yer ekibi sevk edildi.

İlk müdahalesi 16.55'te yapılan yangına müdahale sürüyor.

(HABER MERKEZİ)