'İzmir'de yapı stoğunun yüzde 70'inin dönüştürülmesi gerekiyor'

İzmir'in deprem riskine ve yapı stoğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Batuhan Tozburun, zemin sağlamlığının en az bina sağlamlığı kadar önemli olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - Tanyer Yapı Zemin Grubu Koordinatörü Batuhan Tozburun, İzmir'deki deprem riski ve yapı stoğunun güncel durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İzmir'in birinci derecede deprem bölgesi üzerinde bulunduğunu ve yapı stoğunun yüzde 70'inin dönüştürülmesi gerektiğini belirten Tozburun, zemin iyileştirme ve geoteknik imalatlarının önemine dikkat çekti.

İzmir'de aktif fay hatlarının bulunduğunu ve deprem tehlikesinin güncelliğini koruduğunu dile getiren Tozburun, konut satın alırken en az binalar kadar zemin sağlamlığının da kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

 '50 YILLIK SÜRE İÇERİSİNDE 6,6 VEYA ALTINDAKİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMA OLASILIĞI YÜZDE 92'

Kentsel dönüşümde sürdürülebilir şehir plancılığı için zemin iyileştirme ve geoteknik imalatlarının önemini vurgulayan Batuhan Tozburun, şöyle konuştu:

"İzmir ve bölgesinde tarihsel dönem ve 20'nci yüzyıldaki aletsel dönemle yapılan kayıtlara göre 50 yıllık süre içinde 6,6 veya altında büyüklükte bir depremin olasılığı yüzde 92 olarak tahmin edilmektedir. Ege Denizi'nde, İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6,6 büyüklüğünde depremin Bayraklı ve Bornova bölgelerimizde yapılara verdiği büyük zararlar konusunda hem maddi hem manevi olarak hepimiz kötü tecrübelere sahibiz. Bu verilere baktığımızda kentsel dönüşüm sayesinde sürdürülebilir şehircilik ve yapılarımızın kullanım sürelerini uzatmamız için zemin ve temel mühendisliğine (geoteknik mühendisliği) çok büyük önem vermeliyiz." 

'BEN BİR KONUTUN DOĞRAMALARI VEYA EBEVEYN BANYOSU OLUP OLMAMASINA BAKMIYORUM'

Geoteknik mühendisliği ve zemin iyileştirme çalışmalarının bu konuda deneyimli firmalar tarafından yapılması gerektiğini kaydeden Tozburun, şu ifadeleri kullandı:

"Ben bir inşaat mühendisi olarak tercih edeceğim konutun öncelik olarak doğramaları veya ebeveyn banyosu olup olmamasına bakmıyorum. Zemin iyileştirme imalatlarını hangi firmanın yapmış olduğuna ve bu firmanın bu imalatı yapabilecek yeterli bilgi birikimi veya ekipmanının olup olmadığına bakıyorum. Bu konuda müteahhit firmalarımıza ve bu konutlarda oturacak ailelere büyük iş düşüyor. Öncelikle bu konuda bilinçli müteahhitler seçilmeli ve bu konutları kullanacak ailelerin doğru bilgilendirilmesi önem taşıyor. Zemin iyileştirme imalatlarının gereği kadar veya uygun yapılmaması ülkemizin öz sermayesine ve halkımıza önümüzdeki yıllarda daha büyük zararlar verecektir. Kentsel dönüşümün uygun şehir plancılığı ve ilk imalatı olan zemin güçlendirme fore kazık, jet-grout, baret kazık gibi imalatların kalite kontrolleri yapılarak sürdürülebilir bir şehir yaratabiliriz."