İzmir'de zamlar protesto edildi: Halkın sefalete sürüklenmesine izin vermeyeceğiz

Son dönemde doğal gaz, akaryakıt ve elektriğe gelen zamları protesto eden Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, halkın yoksullaştırılmasına, sefalete sürüklenmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Abone ol

Özlem Kara

İZMİR - Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, faturalara yansıyan zamlara tepki göstermek için Şirinyer Migros önünde basın açıklaması düzenledi.

“Artık yeter geçinemiyoruz zamlar geri alınsın” yazılı pankart taşınan açıklamada, “Asgari değil insanca yaşam”, “Yapılan zamlar geri alınsın”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. Açıklamaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de katıldı.

Buca Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşun çalındığını söyledi.

'MALUM ŞİRKETLER İÇİN ELEKTRİĞE YÜZDE 127 ZAM YAPILDI'

Ekonomik krizle mücadele yolunun, krizi görmezden gelmek olmadığını belirten Çetin, krizden kurtulmak için üretime dayalı bir ekonomik yapının kurulması gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi:

“Krizden çıkışın yolu emeğin sesine kulak verilmesidir. İğneden ipliğe her hizmet, her ürün durmadan zamlanıyor. İktidar, doların ateşini söndürdüğünü söyleyip övünüyor ama mutfaklarımızdaki yangın artarak devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından hayat pahalılığına ve fahiş zamlı faturalara karşı yapılan eylemlerle isyan büyüyor. Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar. İktidar eliyle malum şirketler daha da kazansın diyerek elektriğe yüzde 127 zam yaptılar, kademeli tarife getirdiler.”

'BU EZİYETE SON VERİLMELİ'

“Elektrik faturalarına yansıyan zamların, halka zulüm olarak döndüğünü” dile getiren Çetin, asgari ücrete yapılan zammın neredeyse yarısının eridiğine dikkat çekti.

Elektrik, doğal gaz ve akaryakıta yapılan zamların bütçeye aylık maliyetinin şimdiden 565 TL olduğunu belirten Çetin, “Bu faturalar ödenmez; bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır” dedi.

“Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir” diyen Özcan Çetin, “Kara kışın ortasında, bu hayat pahalılığı ve ekonomik kriz içinde yurttaştan daha fazla fedakarlık beklemek aymazlıktır. Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın bedelini biz ödemek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

İKTİDARA ÇAĞRI: SOYGUNA SON VERİLMELİ, ENERJİ ŞİRKETLERİ KAMULAŞTIRILMALI

Çetin, acilen hayata geçirilmesi gereken talepleri ise şöyle sıraladı

*Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğal gaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir.

*Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır.

*Öncelikle 150 kilovat elektrik yardımı uygulaması şeffaflaştırılarak ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı ve yardım sınırı aylık 230 kilovata yükseltilmelidir.

*Konutlarda elektrik, doğal gaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır.

*Enerji bir insan hakkıdır. Maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğal gaz, su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.

*Kalıcı çözüm için enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır.

*Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir.

*Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri hızla eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir.

*Ülkedeki gelir adaletsizliği tarihin hiçbir döneminde görülmemiş boyutlara ulaştı. Eşitsizliğin en altına itilen kadın yoksulluğu daha da artarken, işini ilk kaybedenler kadın emekçiler oluyor. ILO 190 sayılı sözleşme uygulanmalı, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı geri alınmalıdır.

Açıklamada son olarak halkın yoksullaştırılmasına, sefalete sürüklenmesine, ülke kaynaklarının tüketilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Çetin, eşitlikçi, özgürlükçü, halkçı, kamucu, laik bir Türkiye ve insanca yaşamaya yetecek bir ücret, insanca yaşanabilecek koşullar için birlikte mücadele çağrısında bulundu.

Açıklamanın ardından elektrik ve doğal gaz faturaları yakıldı.