İzmir'deki hastanelerde yer bulamayan Aslı Özkısırlar vefat etti

İzmir'de 25 gündür hastanelerde yer bulamayan Aslı Özkısırlar, bugün vefat etti. SES İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz, Covid-19 salgınındaki yükselişle, hastanelerde yoğunluğun arttığını söyledi.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Korona virüsü (Covid-19) salgınında hafta itibariyle vaka sayılarının en çok arttığı iller arasında yer alan İzmir'de, Aslı Özkısırlar hastanelerde yatak bulamadığı ve tedavisi geciktiğin için bu sabah vefat etti.

Akciğer rahatsızlığı nedeniyle bir aya yakın bir süredir hastanelerde yatak arayan Özkısırlar'ın durumu giderek ağırlaştı. Bu süreçte iki kez kalbinin durduğu öğrenilen Özkısırlar, iki gün önce hastanede yatak bulabilmişti.

Yaşadığı süreç boyunca sosyal medya hesabından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya tepki gösteren Özkısırlar, son olarak “20 gündür hastanede boş yatak bekliyorum ben... Yeter düşün bu milletin yakasından yeter” ifadelerini kullanmıştı.

Takı yapıp satarak geçimini sağlamaya çalışan Özkısırlar'ın takı tezgahına Alsancak Sevgi Yolu esnafı ve yakınları çiçekler bıraktı. Özkısırlar'ın cenazesi Altındağ’da bulunan Kokluca Mezarlığı’na defnedilecek.

Arkadaşları Aslı Özkısırlar'ın tezgahına çiçekler bıraktı.

'25 GÜNDÜR YER BULAMIYORDU'

Konuyla ilgili TELE1'e konuşan Özkısırlar'ın ailesi, ise yaşanan süreci şu ifadelerle anlattı:

“Bozyaka Araştırma Hastanesi’nde bir doktor vardı. 25 gündür yatak bulamıyordu. Durumu kötüydü. Doktorlar da bunu söyledi. Bu süreçte nefesi kesildi ve ciğerleri su topladı. Durumu ağırlaşınca Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Orada yoğun bakıma alındı. Orada da yer olmadığı için Ege Yaşam Hastanesi’nde kaldırıldı. Durumu giderek kötüleşti. Bu sabah da vefat etti. Romatizmal bir hastalığı vardı. Kısa bir süre önce de stent takıldı.”

'ERTELENEN HASTALAR İLE YOĞUNLUK BAŞLADI'

İzmir'deki hastanelerin durumunu sorduğumuz Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası (SES) İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz, hastanelerde bir süre rahatlama hissedildiğini ve Covid-19 yoğun bakımlarının hemen hemen boşaldığını dile getirdi.

Batmaz, akabinde ise birikmiş hastaların geldiğini ve hastanelerde büyük bir yoğunluk yaşandığını söyledi.

“Bu süreçte ertelenmiş ameliyatlar var” diyen Batmaz, “Olan tedavileri durdurulmuş hastalar, kronik rahatsızlıklar bunların hepsi çok hızlı bir şekilde geldi ve hastaneler daha kendini yenileyemeden bambaşka bir yoğunluğun içine girmiş oldu. Hastanelerin yatakları da hızlı dolmuş oldu. Bir hafta içerisinde 6-7 kronik hastadan 22-23-25 yatak sayısına kadar dolmuş olduk. Bu doluluk sürekli devam etti” diye konuştu.

Hastaların randevu alamadıklarını söylediğini aktaran Batmaz, “Hemen hemen birçok hastaneden aldığımız duyumlar bu yöndeydi. İnsanlar randevu alamadıklarını dile getiriyorlardı. Kronik ve ertelenen hastaların sıra alırken zorluk yaşadığını hep işitiyorduk. Çünkü çok fazla başvuru vardı” dedi.

'YÜZDE 160 CİVARINI DA GEÇEN ARTIŞ VAR'

Son iki haftadır ise Covid-19 vakalarındaki artışına dikkat çeken Batmaz, “Yüzde 160 civarını da geçiyor. Bunun hastanede yatış oranına yansıması azdı. Yatak doluluğu kapasitesi İzmir'de yüzde 55-60 civarlarındaydı ancak bu haftayla birlikte o sayı daha da artmaya başladı. Covid açısından da artış başladı” ifadelerini kullandı.

İzmir'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı birçok hastanede artış verileri gelmeye başladığını ve verilere ulaşmada halen sıkıntı yaşadıklarını belirten Batmaz, “Covid sayısına dair hastane net bir veri vermiyor. Bizler bunu daha çok temsilcilerimiz üzerinden öğrenmeye çalışıyoruz. Bu açıdan doluluk oranına dair net rakam veremiyorum ancak bizim kendi ilişkilerimizden öğrendiğimiz kadarıyla yatakların dolmaya başladığını özellikle beş büyük eğitim ve araştırma hastanesinde net şekilde hissediyoruz” dedi.

'SÜRECİ YÖNETEMEYENLER İSTİFA ETMELİ'

“Bir şehrin rengi çok basit değişebiliyor. Test sayısını düşürürsen o şehrin rengi kırmızıdan sarıya dönebiliyor” diyen Batmaz, birinci taleplerinin sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi olduğunu vurguladı.

Meslek odaları ile çalışanlarla, sendikalarla verilerin paylaşılması gerektiğini söyleyen Batmaz, “Temel önerimiz normalleşme sürecinde birlikte adım atmaktı ama şu an gelinen noktada maalesef üçüncü bir piki yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Süreci yönetemeyenlerin istifa etmesi gerektiğinin altını çizen Batmaz, normalleşmenin de yeniden dizayn edilmesi gerektiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Bu süreci yönetemeyenlerin bir an önce istifa etmesini öneriyoruz. Akabinde normalleşmenin yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Bu dizaynın kendisinde de sosyal desteklerle birlikte acil hayati olmayan işler haricinde tam kapanmanın gerektiğini düşünüyoruz. Bunu önerirken de 'Kapanalım ne halimiz varsa görelim' biçiminde değil, bize dayatılan 'Ya açlık ya Covid' denkleminden çıkaran bir şekilde olması gerektiğini vurguluyoruz. Devletin tüm halkına ekonomik katkı sunarak o dengeyi koruyarak tam kapanma yapmak zorunda ifade ediyoruz.”