İzmir'in su kaynaklarının yanına 27 ton asit döküldü!

Manisa'da dün yaşanan ve İzmir'in su kaynaklarının bulunduğu bölgeye 27 ton sülfirik asit yayılmasına neden olan kazanın ardından gerekli tedbirlerin alınmadığı belirtiliyor. Bölgede yaşayanlarsa bu kazaların 5. kez yaşandığını belirterek 'felaket göz göre göre' geldi diyor.

Abone ol

DUVAR - Zorlu Holding'e ait Manisa Gördes'te bulunan nikel madenine kimyasal madde taşıyan TIR'ın devrilmesinin ardından yayılan 27 ton sülfürik asit yeni bir çevre felaketi yarattı. Gördes-Akhisar yolunun 22. kilometresinde dün sabah meydana gelen kazada yayılan kimyasal maddenin büyük çoğunluğu yol kenarındaki dereye karıştı. Yöre halkı, daha önce buna benzer dört kaza daha yaşandığını belirterek, felaketinin 'göz göre göre geldiğini' belirtiyor.

İzmir'in su kaynaklarının da bulunduğu bölgede yerel yönetimler yasasındaki değişiklikle kapatılan Gördes Kayacık Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu, madene kimyasal madde getirilirken uluslararası taşıma yönetmeliğine uyulmadığını söyledi. Cumhuriyet gazetesinden Hakan Dirik'e konuşan Koyunlu, bölgeye günde 40 ton asit geldiğini ancak yeterli denetim yapılmadığını belirtti. Koyunlu, “Defalarca uyarılarımızı yaptık, ama yetkililer önlem alma gereği duymadı. Madende kullanılacak dev kazan bölgeye getirilirken adını 'cehennem kazanı' koymuştuk. Cehennem kazanı madene geldiğinde davul zurna çalıp oynayan, kurban kesen yetkililer, acaba şimdi nerede?” diye konuştu.

'TANKER ÖNÜMDEN GEÇTİ'

.

Yaşananı bir çevre felaketi olarak tanımlayan Gördes Çevre Derneği üyelerinden Hasan Türkel ise şunları söyledi, “Bu bir sene içerisinde 5. kaza oldu. Artık bu kazalar rutine bindi neredeyse. Ben sabah Manisa’ya hastane randevuma giderken kaza yapan tankerin önümden geçtiğini çok iyi hatırlıyorum. Yolda birçok tanker geçiyordu zaten. Kazanın olduğu yol son derece düzgün” dedi.

Evrensel gazetesinden Özer Akdemir'e konuşan ve tankerin devrilmesinin ardından sülfürik asidin tamamının yola dökülerek kilometrelerce aktığını belirten Türkel, "Bu vadinin sonunda İzmir'in içme suyunu sağlayan projelerden Başlamış barajının çalışmaları yapılıyor. İstimlaklar tamamlandı barajla ilgili. Ayrıca bölgede 2 binin üzerinde hayvan asit dökülen derelerden su içiyor. Pekmezci Köyü muhtarı ‘Şimdi ne yapacağız, hayvanlarımızı nerede sulayacağız, yeraltı sularımız kirlenirse ne olacak’ diyor” dedi.

Kazanın ardından yörede kurtarma çalışmalarının da üstün körü ve gerekli önlemler alınmadan yapıldığını belirten Türkel, "Kaza Akhisar'dan sonra 22. kilometrede olmuş. Gazeteci Vedat Özel kazanın olduğu yerdeydi. Onunla telefonla konuşurken başının döndüğünü söyledi. Hâlâ asit sisi var orada ve yakınlarındakilerin nefes sorunları yaşaması çok normal. Sadece kireç dökmüşler yola önlem olarak" dedi.

'MADEN SORUMLULUK KABUL ETMİYOR'

Türkel, "Ne diyeceğimizi şaşırdık, aylardır uyarıyoruz, feryat ediyoruz ama kimsenin bir şey yaptığı yok. İmam bildiğini okuyor. Bu son yaşanan bir çevre felaketidir. Felaketin boyutlarını zamanla göreceğiz" dedi.

Kaza yerine giden Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da, tankerin tamamen boşaldığını ve sülfirik asidin aktığını dile getirdi. Asit yayılımını ve nereye kadar dağıldığını yörenin haritalarını inceledikten sonra görebileceklerini belirten Kınay, "Nikel madeni sorumluluğu kabul etmiyor. Suçu nakliye firmasına atıyor ve 'kapıdan çıktıktan sonra bizim sorumluluğumuzda' değil diyor" dedi.