İzmirli çocuklar, Halkevi Çocuk Şenliği’nde buluştu

Halkevlerinin geleneksel yaz şenlikleri bu yıl Kültürpark’ta gerçekleştirildi. Şenlikte, Şubadap Çocuk Orkestrası sahne aldı. Moyo Masal ise çocuklara masal anlattı. Çalışmaya katılan gönüllülerin oluşturduğu şenlikte, tüm ihtiyaçlar dayanışma usulü temin edildi.

Abone ol

İZMİR - Bugüne kadar İzmir’de yaptıkları etkinliklerle bini aşkın çocuğa ulaşan Halkevciler, bu yaz da 120 civarı çocukla birlikte oldular. Psikolog, tiyatrocu, müzisyen, öğretmen, öğrenci ve birçok meslekten insanların gönüllü olduğu şenlikte dans, ritm, çocuk şarkıları korosu, bilim, felsefe, resim, drama, tiyatro, geri dönüşüm, medya, spor, çocuk hakları ve sorumlulukları atölyeleri kuruldu. Şenlikte, çocuk atölyelerinin yanı sıra ebeveynlere de eğitim verilerek psikolog desteği sunuldu.

Eleştirdikleri ve karşı çıktıkları mevcut eğitim sisteme alternatif olabilecek bir çalışma yapma gayretinde olduklarını ifade eden Halkevleri Yaz Çocuk Buluşmaları gönüllüsü Gizem Coşkun, "bunu yaparken de gönüllü olabilen, dayanışma ve paylaşımı öğretebilecek ve arttıracak insanlarla çalışıyoruz" diyor.

EĞİTİMİN PARASIZ VE ULAŞILABİLİR OLMASINI SAVUNUYORUZ

Halkevleri Yaz Çocuk Buluşmalarını "Piyasalaşan ve gericileştirilen; bilimin, felsefenin olmadığı; eleştiren, sorgulayan, araştıran bireyler yerine itaatkar, “dindar ve kindar” nesiller yetiştirme hedefine yönelik bir karşı koyuş olarak tanımlayan Coşkun, şöyle devam ediyor:

"Eğitimi temel bir hak olarak gördüğümüz için toplumsal etkisini de önemsemek gerekiyor. Bir model geliştirebilirsiniz fakat toplumsal etkisi aynı oranda var olmazsa özel okul/kolej vb. biçimlere benzeyebilir. Biz eğitimin parasız ve ulaşılabilir olması gerektiğini savunuyoruz. Bu yüzden de politik bir akılla yürütülmeli ve velilerin, esnafın yani mahallelinin de temas alanına girmeli. Bu çalışmayı yaparken okullarda var olan gerici ve piyasacı uygulamalara da karşı çıkılabilmeli. Kısıtlı imkanlarla yapmaya ısrarla devam ettiğimiz çalışmaları devletin de yapabileceğini göstermek istiyoruz. Bu yüzden de eğitime ayrılan bütçenin artmasını talep etmeli ve ne şekilde kullanılacağını bilmeli ve denetlemeliyiz. Toplumları yönetebilmenin önemli bir aracıdır eğitim. Nasıl bir memlekette yaşamak istiyorsak, gelecekten ne bekliyorsak eğitimi de bu doğrultuda uygulamalıyız."

ÇOCUK ÇALIŞMALARINA KATILIP BÜYÜYÜNCE GÖNÜLLÜ OLANLAR VAR

"12 yıldır Türkiye’de halkevi şubelerinin var olduğu hemen hemen her yerde, şubenin olmadığı ama koşulların oluştuğu bazı bölgelerde yapıyoruz yaz çocuk buluşmalarımızı," diyen Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yıl Yamanlar, Narlıdere, Buca ve Güzeltepe’de yaptık. Çocuk çalışmalarına katılıp büyüyünce bu çalışmanın gönüllüsü olan, müziğe, tiyatroya, resime yönlenen çocuklarımız oldu. Üniversiteyi bitirip bulunduğu bölgede, köyde çalışmamızı uygulayan öğretmen arkadaşlarımız oldu. Geçen yıl Narlıdere’de yaptığımız çalışma sonrası bir öğrencimiz, bu yaz şenliğimizde Şubadap Çocuk Orkestrası’nın bateristi olmuştu artık"